Звіт щодо активності народного депутата України Левченка Юрія Володимировича у виборчому окрузі № 223 за період з 1 по 31 травня

Звіт щодо активності народного депутата України Левченка Юрія Володимировича у виборчому окрузі № 223 за період з 1 по 31 травня

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Громадяни завжди можуть записатися на особистий прийом до Юрія Левченка, після чого виборцю повідомляють час та дату прийому, який триває близько 30 хв. Народний депутат особисто повідомив, що намагається виділяти один вихідний день під час пленарного тижня та 2-3 дні у непленарні дні для особистого прийому, проте це не завжди вдається через брак часу. Юрій Левченко також зазначив, що є «куратором» від ВО «Свобода» ряду областей, тому відвідує інші міста, де функціонують його приймальні. Зокрема, 24–25 травня депутат відвідував Кривий Ріг, через це особистий прийом виборців Шевченківського округу відбувся 29 травня.

За звітний період відбулося 3 публічні заходи за участю депутата: адже Юрій Левченко є жителем Шевченківського району, тому фактично присутній на окрузі постійно. 2 зустрічі з виборцями відбулися разом з концертом до Дня Матері за участі вокаліста гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка 10 травня, окрім цього, депутат здійснював особистий прийом виборців 29 травня.

Щодо особистого прийому та зустрічей, то можна відзначити, що народний депутат достатньо активно працює на окрузі, виконуючи Закон «Про статус народного депутата України». За словами Юрія Левченка, він постійно перебуває на окрузі, користується громадським транспортом та спілкується з пересічними виборцями тощо. Мешканці звертаються до депутата з абсолютно різних питань, зазвичай проблеми, що хвилюють громаду, стосуються незаконних забудов, благоустрою будинків та прибудинкових територій, юридичних та соціальних питань.

Таблиця 1:  Особиста активність народного депутата України Левченка Юрія Володимировича у виборчому окрузі № 223  у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
  10.05.2015 Парк імені Котляревського Концерт і зустріч до Дня Матері 100 осіб Юрій Левченко організував концерт до Дня Матері за участі вокаліста гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка Фейсбук, інформація від помічника
  10.05.2015 Парк по вул. В. Піка Концерт і зустріч до Дня Матері 300 осіб Юрій Левченко організував концерт до Дня Матері за участі вокаліста гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка Фейсбук, інформація від помічника
  29.05.2015 Приймальня депутата Особистий прийом виборців 14 осіб Юрій Левченко провів особистий прийом мешканців округу Інформація від помічника

 Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

Приймальня Юрія Левченка розташована за адресою вул. Багговутівська, 38 А, неподалік станції метро «Лук’янівська» та безпосереднього місця проживання народного депутата. На будівлі є вивіска, а на дверях графік роботи з контактними телефонами. Приміщення приймальні знаходиться в хорошому стані, також наявні роздаткові матеріали (календар, газета та анкета прихильника ВО «Свобода»), помічники забезпечені усім необхідним технічним обладнанням (комп’ютерами, оргтехнікою тощо).

На момент першого візиту у приймальні був один працівник, а також депутат Київради, а на момент другого – лише народний депутат та громадяни, що йшли з прийому (близько 23:15). Приймальня Юрія Левченка почала функціонувати одразу після його обрання депутатом Київради 25 травня 2014 р., а з грудня 2015 р. працює як приймальня народного депутата VIII скликання ВРУ. До приймальні за цей час надійшло 464 звернення громадян (не враховуючи телефонні та усні звернення). Мешканці здебільшого звертаються з таких питань: благоустрій будинків та прибудинкових територій, незаконні забудови, проблеми із нарахуванням пенсій, неналежне розслідування злочинів, погане реагування міліції та міської влади на звернення громадян. Крім того, до приймальні Юрія Левченка  доволі активно звертаються мешканці інших районів міста Київ.

Особливо гострими є питання незаконних забудов: по вул. Отто Шмідта, Олени Теліги, Львівській, на перетині вул. Руданського та Новоукраїнської тощо. Деякі з цих забудов вдалось припинити, однак, як відзначив депутат: «У цьому питанні великою проблемою є мораторій на перевірки бізнесу». За період діяльності було підготовлено 551 депутатське звернення, проте, як зазначили в приймальні, не на всі місцева влада реагує оперативно, хоча і більшість проблем було вирішено.

Народний депутат надав матеріальну допомогу 51 особі, а за рахунок спонсорів відремонтував їдальню 139 школи та виписав дитячу літературу у школи округу. Юрій Левченко зазначив, що буває на окрузі постійно, адже тут мешкає та користується громадським транспортом, але через свою інтенсивну партійну та депутатську діяльність, особистий прийом у пленарний тиждень проводить зазвичай лише у суботу чи неділю, а у непланарний – 3-4 дні.

Як народний депутат вирішує проблеми свого округу?

За травень народним депутатом Юрієм Левченком було подано 4 законопроекти та 3 поправки. Вони були здебільшого подані спільно із членами Міжфракційного депутатського об’єднання «Свобода» та мали на меті виконання тих чи інших положень програми партії, що не пройшла в Парламент. Це, зокрема, законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо протидії пропаганді імперіалістичних ідей».

Варто зазначити, що депутатські запити Юрія Левченка частіше були пов’язані із проблемами та інтересами округу або ж інших районів міста Київ, мешканці яких також звертались до нардепа. 2 запити були подані Кабінету Міністрів України щодо «вжиття невідкладних заходів з відновлення постачання гарячої води мешканцям міста Київ, яке було зупинено внаслідок недобросовісних дій приватного монополіста «Київенерго» та бездіяльності Уряду». Другий депутатський запит до КМУ – «Про незаконну передачу до сфери управління Мінюсту Державного підприємства «Державний інститут комплексних техніко-економічних досліджень».

Також було подано запити до Міністерства внутрішніх справ та Генеральному прокурору України «щодо службової бездіяльності та порушення прав громадян працівниками МВС України, зокрема шляхом завдання тілесних ушкоджень та пособництва організованому злочинному угрупуванню під час протестів на скандальній забудові у мікрорайоні «Осокорки» міста Київ».

Ще два депутатські запити, що  були пов’язані з інтересами мешканців столиці, були подані місцевим органам влади. Перший стосувався бездіяльності Київського міського голови Віталія Кличка в питанні захисту інтересів громади вже згаданого мікрорайону «Осокорки» та необхідності розірвання договору оренди земельної ділянки, переданої КМР у користування ТОВ «СКАЙ-БУД ЛТД» для спорудження приміщень торговельно-розважального комплексу по проспекту Бажана. Другий депутатський запит направлений на вирішення проблеми приведення будівлі по вулиці Російській, 64 у Дарницькому районі міста Київ та прилеглої до неї території до належного санітарного стану, відновлення порушеного благоустрою, забезпечення громадського порядку.

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

Здебільшого звітування депутата відбувається під час зустрічей з виборцями, де депутат інформує про свою діяльність та відповідає на запитання громадян. У досліджуваний період такі зустрічі відбувалися разом із концертом до Дня Матері 10 травня у двох місцях у межах округу: у парку ім. Котляревського (на розі вулиць Мельникова та Герцена) та у парку на Нивках (на розі вулиць Вільгельма Піка та Тешебаєва), де депутат спілкувався з мешканцями.

Активність депутата у соціальних мережах та на власній Інтернет-сторінці

У Юрія Левченка немає власного сайту, проте є сторінки у Вконтакте та Facebook. При цьому нині останній оновлюється значно рідше, ніж раніше, хоча група Вконтакте модерується щотижня, але в основному за рахунок репостів із сторінок ВО «Свобода». Як відзначив депутат, це пов’язано зі значною навантаженістю робочого графіку та відсутністю вільного часу.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

ЗМІ доволі регулярно висвітлюють діяльність Юрія Левченка в Парламенті, зокрема публікують його коментарі щодо законопроектів чи подій. Ці публікації не є великими за обсягом, проте розкривають позицію депутата з того чи іншого приводу. Більшість повідомлень про Юрія Левченка мають нейтральний характер. Слід відзначити, що депутат як один з лідерів ВО «Свобода» щомісяця відвідує ефіри та ток-шоу на національних каналах.

Таблиця 2:  Висвітлення роботинародного депутата України Левченка Юрія Володимировича у місцевих ЗМІ виборчого округу № 223 у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
  8 травня

Телеканал

«112 Україна»

Тарас Юрик, Юрій Левченко та Валентин Нечипоренко у програмі «Чиста політика» Інтерв’ю  про діяльність депутата у Парламенті нейтральне У студії 112 каналу Юрій Левченко разом з іншими депутатами дискутує про святкування 8 і 9 травня, про Україну у Другій світовій війні, урочисте засідання Верховної Ради, а також про ефективність роботи групи із розслідування зловживань в уряді. http://ua.112.ua/chysta-polityka/taras-yuryk-yurii-levchenko-ta-valentyn-nechyporenko-u-prohrami-chysta-polityka-vypusk-vid-08052015-227507.html
  12 травня hronika.info Нардепы проголосовали за закон о правовом режиме военного положения стаття про діяльність депутата у Парламенті нейтральне Розгорнутий коментар депутата щодо законопроекту «Про правовий режим військового стану» http://hronika.info/ukraina/57785-nardepy-progolosovali-za-zakon-o-pravovom-rezhime-voennogo-polozheniya.html
  13 травня РБК-Україна Рада відмовилась вдосконалити стягування штрафів за порушення на ринку цінних паперів стаття про діяльність депутата у Парламенті нейтральне Коментар депутата щодо внесення змін до закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" http://www.rbc.ua/ukr/news/rada-otkazalas-usovershenstvovat-vzimanie-1431513680.html
  15 травня РЕПЛЕЙ УКРАЇНА Молодой депутат от ВО «Свобода» Юрий Левченко стаття про діяльність депутата у Парламенті критичне Різноманітні критичні коментарі щодо тих чи інших дій чи біографічних відомостей Ю. Левченка http://replyua.net.ua/izvestnye-lyudi/6232-molodoy-deputat-ot-vo-svoboda-yuriy-levchenko.html
  19 травня Вголос «Свобода» внесла проект про продовження мораторію на продаж с/г земель стаття про діяльність депутата у Парламенті нейтральне Коментар депутата щодо  законопроекту «Про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення» http://goo.gl/3chvfM
  20 травня 5 канал Розповідається про введення податків на розкіш, а реально вводяться податки на середній клас – нардеп стаття про діяльність депутата у Парламенті нейтральне Коментар депутата  про внесення змін до Податкового кодексу України, а також про податок на розкіш http://www.5.ua/polityka/Rozpovidaietsia-pro-vvedennia-podatkiv-na-rozkish-a-realno-vvodiatsia-podatky-na-serednii-klas--nardep-80992.html
  20 травня ЮаІнфо Левченко: Кличко відверто бреше про забудову на Осокорках Передрук  Фейсбуку депутата нейтральне Передрук повідомлення з Фейсбуку Ю. Левченка щодо коментарів, заяв та обіцянок Віталія Кличко, що пов’язані із скандальною забудовою на Осокорках http://uainfo.org/blognews/1432110883-levchenko-klichko-vidverto-breshe-pro-zabudovu-na-osokorkah-.html
  27 травня Перший національний Українське військо: чи доцільно зараз переходити на контракт Участь в теле-шоу нейтральне Юрій Левченко разом з іншими нардепами та експертами обговорють перспективи української армії, її реформування та діяльність Парламенту у цьому напрямку. http://1tv.com.ua/news/channel/69003

Висновок

Діяльність Юрія Левченка на виборчому окрузі є активною. Стабільно працює приймальня народного депутата, яка реєструє та реагує на звернення мешканців. Народний депутат також особисто працює з виборцями, зокрема організовує зустрічі та проводить особистий прийом громадян, виділяючи на це понаднормовий час. За звітний період, політик  здійснював особистий прийом у дні, що визначені ВРУ для роботи з виборцями (25–29 травня 2015 р.). Особливістю діяльності депутата є те, що він крім прийому мешканців округу, від якого був обраний до Верховної Ради, також здійснює прийом громадян у інших містах, «куратором» яких є від ВО «Свобода».

Не можна не відзначити і законодавчу активність депутата, яка значною мірою спрямована на вирішення проблем округу, а також міста Київ загалом. Проте прогалиною у роботі депутата можна назвати його незначну активність у соціальних мережах за останній час, а також відсутність особистого сайту.