Як народні обранці від Дніпропетровщини відвідують засідання Верховної Ради

Діяльність роботи депутатів можна перевіряти за різними показниками, але одним з найголовніших є показник того, як  вони відвідують пленарні засідання сесії Верховної Ради та комітетів, до яких вони входять, що згідно з чинним законодавством України є одним з головних обов’язків народного депутата. Відповідно до ст. 24. п. 3 Закону України «Про статус народного депутата» кожен депутат обов’язково має бути присутнім та брати участь у засіданнях Верховної Ради України та органів, до складу яких його обрали. 

Спробуємо простежити, як виконують свої прямі зобов’язання народні депутати, які були обрані під час останніх парламентських виборів від Дніпропетровської області, таких нараховується сімнадцять.  За період з 27 листопада 2014 до 22 березня 2016 року, всього відбулося 158 пленарних засідань. За різними видами реєстрації спробуємо порівняти присутність депутатів на засіданнях та відстежити наскільки вони були активними у своїй роботі.

Безбах Яков Яковлевич, позафракційний депутат, обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за даними письмової реєстрації відвідав 149 пленарних засідань сесії Верховної Ради України, та з невідомих причин не з’явився на 9. Отже, його показник відвідуваності становить 94%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 144 засіданнях, показник відвідуваності 91%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 90% голосувань. Що стосується засідань комітету, то тут їх було проведено 25, на 20 з яких він був присутнім, тобто його показник присутності становить 80%.

Гальченко Андрій Володимирович, фракція Політичної партії «Опозиційний блок», обраний з листопада 2014 року, член Комітету з питань будівництва, містобудування  і житлово-комунального господарства, за даним письмової реєстрації з’явився на 81 засіданні парламенту, 6 засідань пропустив з поважної причини, а саме відпустки, ще 71 пропустив з невідомих причин. Отже, показник відвідуваності складає 51%.  За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 137 засіданнях, показник відвідуваності 86%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 82% голосувань. Відвідав 14 з 18 засідань комітету, членом якого він є, його показник присутності 78%.

Денисенко Андрій Сергійович, позафракційний, обраний з квітня 2015 року, член Комітету з питань правової політики та правосуддя, за даними письмової реєстрації із 158 пленарних засідань Верховної Ради був присутній на 43, з невідомих причин не з’явився 115. Таким чином, показник відвідуваності лише 27%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 18 засіданнях, показник відвідуваності 11%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 18% голосувань. На засіданнях комітету був присутнім на 1 з 20. Його показник присутності 5%.

Дідич Валентин Володимирович, позафракційний, обраний з квітня 2015 року, член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, письмово зареєструвався на 125 пленарних засіданнях та не відвідав 33, таким чином його показник відвідуваності складає 79%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 99 засіданнях, показник відвідуваності 62%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 81% голосувань. На засіданнях комітету був присутнім на 13 з 18. Його показник присутності 72%.

Дубінін Олександр Іванович, позафракційний депутат, обраний з квітня 2015 року, член Комітету з питань промислової та інвестиційної політики, за даними письмової реєстрації був присутній на 103 пленарних засіданнях парламенту, та з невідомих причин не прийшов на 55. Його показник відвідуваності становить 65%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 79 засіданнях, показник відвідуваності 50%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 51% голосувань. Що стосується засідань комітету, то тут їх було проведено 18, на 14 з яких він був присутнім, тобто його показник присутності становить 78%.

Кришин Олег Юрійович, фракція Політичної партії «Народний Фронт», обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань податкової та митної політики, за даними письмової реєстрації відвідав 148 пленарних засідань та за невідомих обставин не з’явився на 10.  Так, показник відвідуваності 94%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 116 засіданнях, показник відвідуваності 73%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 94% голосувань. На засіданнях Комітету з питань податкової та митної політики він з’явився 22 рази, що свідчить про стовідсоткову його присутність.

Diagramma1

Куліченко Іван Іванович, фракція Політичної партії «Блок Петра Порошенка», обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань бюджету, за даними письмової реєстрації із 158 пленарних засідань Верховної Ради був присутній на 127, 6 раз не прийшов через відпустку, а ще 25 не відвідав з невідомих причин.  Отже, його показник відвідуваності становить 80%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 137 засіданнях, показник відвідуваності 86%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 84% голосувань. На засіданнях Комітету з питань бюджету він з’явився 23 рази, не був відсутній на 5, що свідчить про 82% його присутності.

Купрій Віталій Миколайович, позафракційний, обраний з квітня 2015 року, член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, за даними письмової реєстрації був на 99 пленарних засіданнях Верховної Ради України, 4 пропустив через хворобу, 55 з невідомих причин. Показник відвідуваності 63%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 99 засіданнях, показник відвідуваності 63%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 57% голосувань. На засіданнях комітету був 20 разів, не відвідав 5, тобто показник присутності 80%.

Курячий Максим Павлович, фракція Політичної партії «Блок Петра Порошенко», обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань податкової та митної політики, за даними письмової реєстрації з’явився на 146 пленарних засіданнях Верховної Ради та не прийшов на 12.  Його показник відвідуваності добігає позначки в 92%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 133 засіданнях, показник відвідуваності 84%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 90% голосувань. Відвідав 19 з 22 засідань свого комітету, що дає змогу казати про присутність на 86% засідань.

Мартовицький Артур Володимирович, фракція Політичної партії «Опозиційний блок»,  обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, за даними письмової реєстрації відвідав 144 пленарне засідання парламенту, та був відсутній на 14, 5 з яких пропустив у наслідок хвороби і його показник відвідуваності 91%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 140 засіданнях, показник відвідуваності 88%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 86% голосувань. На засіданнях комітету був 16 разів, та не відвідав 2. З цих даних, показник присутності становить 89%.

Diagramma2

Нестеренко Вадим Григорович, фракція Політичної партії «Блок Петра Порошенка» обраний з листопада 2014, член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, за даними письмової реєстрації із 158 пленарних засідань Верховної Ради був на 96, відсутній з невідомих причин 62.  Його показник відвідуваності становить 61%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 68 засіданнях, показник відвідуваності 43%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 46% голосувань. Присутність на засіданнях комітету становить 94%, народний депутат прийшов 17 засідань з 18.

Павлов Костянтин Юрійович , фракція Політичної партії «Опозиційний блок», обраний з листопада 2014 року, член Комітету з питань бюджету, за даними письмової реєстрації відвідав 92 засідання та не прийшов на 66. Показник відвідуваності 58%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 136 засіданнях, показник відвідуваності 86%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 83% голосувань. З 28 засідань Комітету з питань бюджету був присутній на 17, показник присутності становить 61%.

Усов Костянтин Глібович, фракція Політичної партії «Блок Петра Порошенка» обраний з листопада 2014, член Комітету з питань інформатизації та зв’язку, за даними письмової реєстрації прийшов на 100 засідань, на 10 не з’явився з поважних причин та ще 48 не відвідав за невідомих обставин. Таким чином, показник його відвідуваності становить 63%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 80 засіданнях, показник відвідуваності 50%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 63% голосувань. На засіданнях Комітету з питань інформатизації та зв’язку він з’явився 14 разів, не був відсутній на 6, що свідчить про 70% його присутності.

Філатов Борис Альбертович, позафракційний, обраний з листопада 2014 року, член Комітету з питань правової політики та правосуддя, за даними письмової реєстрації був присутній на 62 пленарних засіданнях, 3 засідання пропустив через хворобу, 6 – був у відпустці, ще 62 – з невідомих причин. Так,  показник відвідуваності добігає 47%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 22 засіданнях, показник відвідуваності 17%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 24% голосувань. З 30 засідань Комітету з питань правової політики та правосуддя відвідав 11, через що показник присутності становить 37 %.

Шипко Андрій Федорович, група «Партія Відродження», обраний з червня 2015 р., член Комітету з питань охорони здоров’я, за даними письмової реєстрації був присутній на 144 пленарному засіданні парламенту, 2 засіданні пропустив через хворобу, ще 6 з інших поважних причин, та не прийшов на 6 з невідомих причин. Його показник відвідуваності становить 91%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 136 засіданнях, показник відвідуваності 86%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 67% голосувань. Присутність на засіданнях комітету становить 75%, народний депутат прийшов 6 засідань з 8.

Шпенов Дмитро Юрійович, фракція Політичної партії «Опозиційний блок», обраний з листопада 2014 р., член Комітету з питань правової політики та правосуддя, за даними письмової реєстрації відвідав 106 засідання, 6 пропустив по причині відрядження, а ще 46 з невідомих причин. Показник відвідуваності 67%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 141 засіданнях, показник відвідуваності 89%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 82% голосувань. Присутність на засіданнях комітету становить 33%, народний депутат прийшов лише на 10 засідань з 20.

Ярош Дмитро Анатолійович, позафракційний, обраний з листопада 2014 року, член Комітету з питань національної безпеки та оборони, за даними письмової реєстрації був присутнім на 7 засіданнях парламенту, 46 засідань пропустив по причині хвороби, з невідомих причин був відсутній 105 рази. Показник відвідуваності становить 4%. За даними  реєстрації депутата за допомогою електронної системи був на 5 засіданнях, показник відвідуваності 3%. Протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі під час 2,3% голосувань. На засіданнях комітету був 2 рази, а не відвідав 27, тому показник присутності 5%.

Diagramma3

Кристина Коновалова

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.