Участь львівських мажоритарників у роботі міжфракційних об’єднань Верховної Ради

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала участь депутатів-мажоритарників Львівщини у парламентських міжфракційних об’єднаннях для того, щоб простежити групи інтересів, спільні пріоритети та рівень взаємодії між ними. Депутати активно долучаються до роботи МФО, проте ефективність такої їхньої роботи в цілому є низькою.

Львівські мажоритарники входять до складу 31-го міжфракційного об'єднання з-поміж 75 зареєстрованих у Верховній Раді станом на грудень 2015 року. У середньому кожен з 12 депутатів є учасником шести об’єднань, тобто середній показник членства хоча б двох депутатів в одному МФО становить 39%.

Оксана Юринець, яка входить до складу 12 міжфракційних об'єднання, серед яких є головою об’єднань “Карпати” й співголовою “Львівщини”. Дмитро Добродомов, Олег Мусій та Володимир Парасюк беруть участь у роботі різних 8 об’єднань, головуючи у трьох – “Народний контроль”, “Захистимо вугільну галузь”, “З питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями” – відповідно. Богдан Матківський і Тарас Батенко входять до складу 6-ти, Андрій Кіт – 5, Ярослав Дубневич і Андрій Лопушанський – 4, Ірина Подоляк і Михайло Бондар – 3, Богдан Дубневич – 2.

Найбільша кількість мажоритарників Львівщини в об’єднанні “Зі зв’язків з Європейським Парламентом “Україна – Європейський Союз”, в якому беруть участь 7 депутатів. По 5 обранців у “Карпатах”,  “Захистимо вугільну галузь” та  “За індустріальні та технологічні парки”. Четверо обранців в МФО “За тверезе майбутнє”, по три – у “За майбутнє України”, “Народний контроль”, “Світове українство”, “Україна туристична” і “Атлантичний Рух”, по два депутати – у семи об’єднаннях, і ще в 14 МФО – по одному львівcькому мажоритарнику.

Попри значну розпорошеність львівських мажоритарників у міжфракційних об’єднаннях можна виокремити три групи депутатів, які водночас беруть участь у найбільшій кількості МФО. Оксана Юринець, Дмитро Добродомов і Олег Мусій разом входять до складу трьох об’єднань, тоді як Олег Мусій, Дмитро Добродомов, Богдан Матківський та Андрій Кіт, Ярослав Дубневич й Андрій Лопушанський – до двох. Позапартійні Дмитро Добродомов і Олег Мусій спільно беруть участь у роботі шести МФО, у тому числі «Народний контроль», головою якого є лідер партії  “Громадський Рух ”Народний контроль”.

З поміж 31 парламентськоо міжфракційного об’єднання, до яких входять львівські мажоритарники тематика діяльність чотирьох з них має відношення до проблематики Львівської області. У зв’язку з тим, що міжфракційні об’єднання є неформальними політичними клубами за інтересами, то кожен з них працює з різним рівнем активності та ефективності. Попри в цілому помірні результати роботи певні спроби продемонструвало об’єднання “Захистимо вугільну галузь” (налічує 23 особи), членом якого є голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар, а головує Олег Мусій. Його учасники підготували кілька законопроектів з державної підтримки вугільної галузі та соціальних гарантій для її працівників, проте жоден з них не потрапив до сесійної зали. МФО “Карпати” (25 осіб) об’єднує переважно депутатів західних областей, а “Контрабанда – стоп” (12 осіб) – прикордонних. Вони працюють у напрямку транскордонного співробітництва, природоохоронної діяльності, митного регулювання.

Втім, більшість народних депутатів в парламенті, які пов’язані з областю (близько 30 осіб) не беруть участь у роботі об’єднання “Львівщина”, котре декларує відстоювання інтересів Львівської області, а ті, що беруть не продемонстрували помітних результатів на законодавчому рівні. Декілька разів члени об’єднання проводили зустріч з головою ЛОДА, керівництвом установ області та робила кілька спільних політичних заяв, проте навіть за цих умов це подавалося радше як особистий успіх окремого депутата, а не спільне досягнення. Так, потенціал львівського парламентського лобі працює не достатньо і не використовується в інтересах Львівської області.

 

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, Громадянська мережа ОПОРА у Львівській області
032 254 61 63, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.