Добросерді депутати або як працюють благодійні й громадські організації нардепів з Хмельниччини

Добросерді депутати або як працюють благодійні й громадські організації нардепів з Хмельниччини

Хмельницька область делегувала до Верховної Ради України сімох нардепів-мажоритарників: четверо з них увійшли до фракції партії «Блок Петра Порошенка» (Роман Мацола, Сергій Мельник, Володимир Мельниченко й Андрій Шинькович); по одному – до депутатських груп «Партія «Відродження» (Віктор Бондар) та «Воля народу» (Сергій Лабазюк) і лише Олександр Герега залишається позафракційним. Та, попри різні позиції у політиці, більшість парламентарів від області мають спільну рису – є засновниками благодійних або громадських організацій.

Не партією єдиною

У Верховній Раді Україні тема благодійності звучить нечасто. Пересвідчитися у цьому можна, проаналізувавши стенограми пленарних засідань за допомогою спеціальних інструментів на сайті ОПОРИ РАДА: від початку повноважень парламенту восьмого скликання слово «благодійність» звучало там 12 разів, а «доброчинність» – лише один. Натомість інакше виглядає ситуація у виборчих округах, зокрема на Хмельниччині, де про свої благодійні ініціативи нардепи говорять багато і охоче.

Зазвичай полиці у приймальнях депутатів вгинаються від тек зі зверненнями виборців. Більшість – це прохання про допомогу, і, за словами помічників нардепів, щонайменше у 80% випадків йдеться про допомогу матеріальну: на лікування, на вирішення соціально-побутових проблем і на безліч інших цілей. Здавалося б, давати раду з такими проблемами свого електорату депутати не уповноважені й мали б спрямовувати заявників у відповідні інстанції – в соціальні служби, місцеві органи влади тощо. Утім, добросерді парламентарі таки знайшли спосіб допомагати.

Як свідчать Реєстр громадських об’єднань та аналітична система YouControl, четверо нардепів, обраних на Хмельниччині, є засновниками благодійних фондів або громадських організацій.

Олександр Герега, співголова так званої регіональної політичної партії «За конкретні справи», є серед засновників однойменної Хмельницької обласної громадської організації. У публікації «Громадська Організація «За конкретні справи» об'єднує громади» на сайті Олександра Гереги, яка датована 2014-м роком, співзасовником організації називали ще одного народного депутата від області – Андрія Шиньковича: «Зав­дя­ки зас­нов­ни­ку ор­га­ні­за­ції – на­род­но­му де­пу­та­ту Олек­сан­дру Ге­ре­зі, спів­зас­нов­ни­кам Ан­дрію Шинь­ко­ви­чу та Не­о­ні­лі Ан­дрій­чук, чис­лен­ним ак­ти­віс­там, зроб­ле­но ду­же ба­га­то», – писали тоді. На цей момент у Реєстрі громадських об’єднань його прізвище відсутнє.

Сергій Лабазюк, засновник політичної партії «Поруч», входить до переліку засновників «Хмельницького обласного благодійного фонду «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч».

Народний депутат Володимир Мельниченко також є одним із ініціаторів створення благодійного фонду: разом із головою Кам’янця-Подільського Михайлом Сімашкевичем, засновником місцевого видання Олегом Гільовським вони організували благодійний фонд «Ми кам’янчани», який, до слова, очолює помічник-консультант народного депутата Віталій Белінський.

Не пасе задніх і Роман Мацола. Його «дітище» – Громадська організація «Громадянська ініціатива Романа Мацоли «Інститут солідарності громад».

Що ж до Віктора Бондаря, то є всі підстави вважати, що він безпосередньо пов’язаний із благодійним фондом «Розвиток рідного Поділля», хоча юридично й не є його засновником: приймальня депутата у Хмельницькому розташована під логотипом фонду, на особистому сайті депутата є рубрика «Благодійний фонд», а в газеті фонду (щоправда, останній номер на сайті датовано 2014 роком) йдеться переважно про роботу Віктора Бондаря.

Таким чином, лише один мажоритарник від Хмельниччини, Сергій Мельник, наразі не започаткував власного благодійного фонду чи громадської організацій та ніяк не пов’язаний з такими ініціативами. Хоча це зовсім не означає, що депутат принципово не надає благодійну допомогу та не дарує подарунків своїм виборцям.

Усе для виборців: від ковбасок і морозива до медичного обладнання

Громадська організація «За конкретні справи», створена у 2012 році, активно працює дотепер. Так, на сайті Олександра Гереги, у звіті за чотири сесії роботи Верховної Ради України (з 27.11.2014 по 01.10.2016 рр.) окремим пунктом виокремлено заходи, здійснені спільно з ГО «За конкретні справи»: тут і поїздки на відпочинок для дітей, і капітальні ремонти навчальних та лікувальних закладів тощо.

Khmelnychchyna dobroserdi deputaty Hereha1

У 2017 році депутат продовжує допомагати своїм виборцям, використовуючи громадську організацію, зокрема у  звіті про роботу його громадських приймалень за І-й квартал 2017 року, зазначається, що було здійснено «моніторинг об’єктів сіл Лісоводи, Кремінна, Велика Левада, Стара та Нова Пісочна, Мудриголови Городоцького району, яким була надана допомога від ГО «За конкретні справи».

Благодійна організація Сергія Лабазюка «Ми поруч» розпочала роботу теж у 2012 році. Сьогодні про неї згадують чи не в кожній публікації на сайті народного депутата. Навіть у своєму звіті про діяльність в першому півріччі 2017 року парламентар окремо говорить про досягнення благодійного фонду. До прикладу, за підтримки фонду було організовано свято Івана Купала в окрузі: «від фонду «Ми поруч» у святкові дні у Пархомівцях, Вочківцях, Шмирках та Писарівці Чорному Острові було роздано понад 3 тисячі порцій морозива, 2 тисячі ковбасок, тисячі різнокольорових кульок та надано для малечі в загальному 9 годин безкоштовних розваг на батутах. Подаровано 5 коштовних сертифікатів на розвиток громад відзначено 30 мешканців населених пунктів та соціально-важливі  об’єкти населених пунктів»; встановлено спортивні містечка у населених пунктах 188 округу.

Khmelnychchyna dobroserdi deputaty Labaziuk2

Заручившись підтримкою благодійного фонду, дбає про своїх виборців і нардеп Володимир Мельниченко, зокрема у червні разом зі ще одним засновником організації, міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Сімашкевичем вони подарували дві морозильні камери в приймальне відділення міської лікарні №1. До речі, повідомила про це онлайн-газета третього засновника фонду, Олега Гільовського. У звіті кам’янецького голови за рік роботи також згадується депутат і їхній спільний фонд: разом вони «передали сто ковдр, придбаних за рахунок коштів благодійного фонду «Ми – кам'янчани», лабораторний холодильник для ургентної лабораторії неврологічного відділення міської лікарні».

Khmelnychchyna dobroserdi deputaty Melnychenko3

А от громадська організація Романа Мацоли працює за іншим принципом: просто так допомогу виборцям депутат не надає, натомість його команда заохочує мешканців округу подавати власні проекти на конкурси мікрогрантів. Цьогоріч переможців визначав грантовий комітет, у складі якого були самі учасники конкурсу – керівники проектів. Відтак за кошти організації реалізуватимуть ініціативи переможців. Як повідомляють на сайті депутата, «на території Шепетівського району за кошти ГО «Інститут солідарності громад Романа Мацоли» цього року будуть реалізовані 38 проектів, які перемогли у Третьому конкурсі мікрогрантів». До речі, фонд конкурсу становить один мільйон гривень.

Khmelnychchyna dobroserdi deputaty Matsola4

Віктор Бондар, попри те, що юридично не є ані керівником, ані засновником благодійного фонду «Розвиток рідного Поділля», активно використовує його ресурси. За сприяння фонду і депутата створюють передачу «Свят коло». До того ж, як розповідають у 63-му випуску тележурналу «Відродження», депутат роздає своїм виборцям подарунки від цієї організації: нещодавно «парламентар від свого благодійного фонду «Розвиток рідного Поділля» презентував комплекти сучасного спортивного одягу» трьом футбольним командам Деражнянського району. Таким же чином провели День молоді у Віньківцях.

Khmelnychchyna dobroserdi deputaty Bondar5

Андрій Шинькович матеріально допомагає виборцям здебільшого від імені «команди «За конкретні справи», тож можна припускати, що йдеться не лише про партію, але й про однойменну громадську організацію. Наприклад, у лютому під час відкриття соціального закладу на Ізяславщині «від команди «За конкретні справи» Андрій Васильович презентував для персоналу та відвідувачів сучасний телевізор»; так само від команди депутат надав будматеріали на суму понад 24 тисячі гривень для відновлення житла родині погорільців із села Трудового, що на Красилівщині, про що йдеться у інформаційному віснику «189 округ».

Сергій Мельник, хоч і не має власних громадських чи благодійних організацій, також час до часу робить подарунки мешканцям свого округу, щоправда, масштаби його доброчинності видаються не такими вражаючими, як у багатьох колег. У березні цього року місцеве інтернет-видання повідомило, що за благодійні кошти, які виділив парламентар,  придбали сучасне медичне ліжко для військового шпиталю. «Сергій Мельник вже не вперше допомагає госпіталю: восени минулого року він придбав таке ж ліжко для реанімаційного відділення, а також надав фінансову допомогу на будівництво ліфта в даному медичному закладі», – зазначається у публікації. А тижневик «Проскурів» писав про «корисні» та «цікаві» подарунки, якими депутат нагородив учасників конкурсу дитячих робіт з декоративно-прикладного мистецтва (№14 від 13.04.2017 р.).

Власне, наведені приклади – лише верхівка айсберга, яка, утім, дає можливість говорити про велику популярність і суттєві масштаби депутатської благодійності на Хмельниччині.

А що не так?

Допомагати нужденним не забороняє ні українське законодавство, ні моральні норми. Однак, коли благодійниками виступають народні депутати, сприймати це лише як позитивне явище не можна. Одразу треба сказати, не йдеться про використання благодійних фондів у передвиборчий час, що можна тлумачити як непрямий підкуп виборців.

Якщо говорити про небезпеки депутатської благодійності у міжвиборчий період,  то це насамперед змога заробити народну симпатію і любов для майбутніх виборів. Очевидно, що можливості у депутата-мільйонера та того, чиї фінансові можливості обмежені, будуть неоднаковими, тому саме від виборця залежить, який аргумент стане вирішальним під час голосування за певного депутата – нові металопластикові вікна у сільському ФАПі чи прагнення законодавчо втілювати ініціативи, які можуть змінити на краще життя мільйонів.

Тож сподіваємося, що, організовуючи благодійні й громадські організації і активно використовуючи їхні можливості, народні депутати не фінансують свої майбутні перемоги на виборах, а роблять це зі щирим бажанням допомогти тим, хто цього насправді потребує.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, представниця Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

Тел: +380978073293;

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.