Наскільки послідовні і як голосують прикарпатські депутати за медіареформу

Передвиборчі програми двох з семи прикарпатських мажоритарників передбачають підтримку медіареформи в Україні. Юрій Дерев’янко обіцяв, що працюватиме над тим, щоб на базі державних і комунальних ЗМІ був створений потужний громадський мовник, та сприятиме розвитку незалежних ЗМІ. Михайло Довбенко у передвиборчій програмі зазначив, що структура власності ЗМІ повинна бути прозорою, а створення суспільного мовлення є невідкладним. Інші депутати реформам у сфері ЗМІ не приділили уваги у своїх передвиборчих програмах. За допомогою ресурсу «Вони голосують для тебе» проаналізуємо, наскільки ці два депутати послідовні у виконанні своїх передвиборчих обіцянок та як підтримують реформи у сфері ЗМІ ті депутати, які з цього приводу в передвиборчих програмах нічого не зазначали.

Максимально підтримує медіареформу Михайло Довбенко, який всі 10 разів проголосував «За» під час розгляду парламентом шести законотворчих ініціатив, які стосуються змін у сфері ЗМІ. Послідовну підтримку реформуванню державних ЗМІ та запровадженню нових правил для ЗМІ продемонстрував Юрій Дерев’янко, хоча чотири рази був відсутній під час голосування, але шість разів проголосував «За».

Також послідовно підтримують медіареформу Анатолій Дирів та Юрій Тимошенко. Переважно голосують за медіареформу Юрій Соловей та Олександр Шевченко. Віктор Шевченко ще не володів депутатським мандатом на момент розгляду законопроектів, які стосуються реформи сфери ЗМІ.

27 06 2017 Ivano Frankivsk golosuvannia za mediareformu

Що стосується забезпечення прозорості власності на ЗМІ через оприлюднення кінцевих бенефіціарних власників медіа компаній, то тут прикарпатські мажоритарники були майже одностайні висловивши максимальну підтримку під час п’яти голосувань за законопроект №1831 (щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення). Максимальну підтримку дана законотворча ініціатива отримала від Михайла Довбенка, Юрія Дерев’янка, Анатолія Диріва, Юрія Тимошенка та Юрія Солов’я. Олександр Шевченко переважно голосував за прозорість медіавласності, тричі проголосувавши «За» та двічі пропустив голосування.

З боку прикарпатських мажоритарників підтримку також отримали законотворчі ініціативи №1630 (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів) та №0924 (щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів). За посилення захисту професійної журналістської діяльності максимально голосували «За» Юрій Дерев’янко та Михайло Довбенко. Послідовно голосували «За» Анатолій Дирів і Юрій Соловей, які 14 разів висловили підтримку законопроекту та лише один раз не голосували. Переважно голосували «За» Юрій Тимошенко та Олександр Шевченко.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.