Політична мапа одномандатного виборчого округу № 94 (Київська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 94 (Київська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

94 ОВО включає в себе: міста Васильків, Обухів, Васильківський та Обухівський райони, центр округу розташований у місті Обухів. Найбільші адміністративно-територіальні одиниці округу: міста Васильків (37 237 населення) та Обухів (33 314 населення). Кількість населення станом на 1 березня 2015 року – 164 728. 94 ОВО складається з 135 виборчих дільниць, серед них 42 – малі, 49 – середні, 44 – великі. Кількість виборців – 152 902 осіб.

Соціально-економічна структура округу

У окрузі домінує сільське господарство. Середньомісячна заробітна плата у виборчому окрузі – 3 516 грн (березень 2015). Рівень безробіття по Київській області станом на кінець березня 2015 року становив 21,3 тис. осіб. Основні проблеми округу – стихійні сміттєзвалища, поводження із твердими побутовими відходами, надлишок заліза у воді.

Найбільшими підприємствами округу є ПСП агрофірма «Світанок», вирощування пшениці, ячменю, кукурудзи, гороху, сої, цукрового буряку, картоплі, власник: Засуха Т.В., (народний депутат 4, 5, 6-го скликання, член Партії регіонів); ПАТ «Київський картонно-паперовий комбінат»; ВАТ Васильківської філії «Екогазсервіс»; ПАТ «АЭРОК Обухів».

Суспільно-політична ситуація в окрузі

У Васильківській РДА посаду Голови займає Одинець В.І. (партія «Батьківщина»); в Васильківській районній раді головує Веремейчик В.П. (партія «Батьківщина»); в районній раді більшість має Партія регіонів – 38 мандатів; у м. Васильків міським головою є Сабов С.О. (партія «УДАР»); депутатський корпус у міськраді переважно представлений позафракційними – 30 мандатів. В Обухівській РДА посаду Голови займає Неділько С.В. («Самостійна Україна»); в Обухівській районній раді головує Шушаков К.О. (партія «УДАР»); більшість у райраді контролює Партія регіонів – 23 мандати; в м. Обухів міським головою є Левченко О.М. (Партія регіонів); депутатський корпус у міськраді переважно представлений фракціями «Обухівська громада» та «Рідне місто» – 12 та 11 мандатів відповідно.

Найбільш активними в окрузі є такі громадські організації: Васильківська організація ветеранів війни та праці, Благодійна організація «Родина», Громадська рада територіальної громади м. Васильків, а також осередки: Спілка жінок України, Спілка ветеранів Афганістану, Асоціація підприємців м. Васильків, Об’єднання підприємців Обухівщини, Спілка «Чорнобиль», також  присутні осередки основних політичних партій України.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

В окрузі випускаються такі друковані ЗМІ:

  • «Життя і слово», періодичність: двічі на тиждень, тираж: 4 463, власник: Васильківська міська та районна ради, трудовий колектив редакції;
  • «Обухівський край», періодичність: двічі на тиждень, тираж: 2 240, власник: Обухівська райдержадміністрація, районна рада;
  • «Обухівські вісті», періодичність: щотижнево, тираж: 610, власник: Обухівська міська рада.

Велике розповсюдження має газета «Київщина – Моя Батьківщина», котра належить Всеукраїнському об’єднанню «Батьківщина», але це видання активно розповсюджується у виборчий період.

Ведуть трансляцію такі міські телерадіокомпанії:

  • Васильківська міська редакція радіомовлення, керівник: Лісниченко Л.І.;
  • Редакція Обухівського районного дротового мовлення, керівник: Вітан В.М.;
  • ТОВ «ТРК «Васильківські телевізійні мережі», засновник і керівник – Пекарський М.Л.;
  • ПП «ТРК «Міські  телевізійні  мережі», засновник – Куліш  О.В.;
  • Товариство «Телерадіокомпанія «БАРД», засновник і керівник – Дон М.С.;
  • Телестудія «Екран», засновник і керівник – Король В.О.

Роль національних меншин в територіальних громадах округу

У м. Васильків проживає єврейська громада, яка має власну громадську організацію.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Романюк Віктор Миколайович, народився 28 серпня 1975 року, освіта вища. В 1999 році закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, факультет міжнародного права. У 2002 році закінчив Київський національний економічний університет, факультет банківської справи. У тому ж 2002 році продовжив навчання у Франції, Парижі, де отримав ступінь МВА за програмою Copernic.

До обрання народним депутатом України працював адвокатом.

У 2012 році висувався від Об’єднаної опозиції, партії  ВО «Батьківщина» на парламентські вибори, при цьому був Головою Обухівського районного осередку громадської організації «Фронт Змін». На парламентських виборах 30 жовтня 2012 році до Обухівського районного суду представниками різних суб’єктів виборчого процесу (переважно від Партії регіонів, Тетяни Засухи та самовисуванця Юрія Михайлівського) було подано 17 позовних заяв. Зміст та позовні вимоги не відрізнялись в усіх 17 випадках. Позивач, який представлявся як офіційний спостерігач від певного суб’єкта виборчого процесу, вимагав скасування рішення дільничної комісії про недопуск його на дільницю. Другою вимогою було призупинення процесу прийняття протоколів від тих дільничних комісій, які ще не були прийняті в ОВК. Вночі з 3-го на 4-те листопада ОВК № 94 на підставі рішень суду про недопуск офіційних спостерігачів на дільниці в день голосування скасувала результати волевиявлення громадян на 28 дільницях, а це близько 30 тис. голосів. Центральна виборча комісія зазначила, що результати виборів на ОВК 94 встановити неможливо та 5 листопада 2012 року видала Постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223». 6 листопада 2012 року Верховна Рада України ухвалили постанову, в якій рекомендувала ЦВК призначити перевибори на п’яти проблемних округах.

У листопаді Віктор Романюк подав позов до Європейського суду з прав людини, у своєму зверненні просив визнати рішення ОВК таким, що порушує право на вільні вибори.

У січні Заяву до Європейського суду з прав людини Віктора Романюка, кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» по 94 одномандатному виборчому округу зареєстрували та завели справу за номером «77909/12». У 2013 році стосовно Романюка Шевченківський суд виніс постанову про обрання запобіжного заходу – утримання під вартою, але на цей час політик перебував в Італії, тому було винесено рішення про його екстрадицію. На той час було заведено уже шість кримінальних проваджень (як на директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Мако», що знаходиться у місті Львів, в основу цих проваджень лягли обвинувачення у привласненні майна). У березні Романюка затримали в Італії, коли той їхав до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

У 2014 році на позачергових Парламентських виборах був висунутий «Народним Фронтом» по 94 виборчому окрузі, переміг з результатом – 25 989 голосів (32 %), увійшов до фракції «Народний Фронт».

Основним конкурентами  були: Лірник Гліб Андрійович, «Блок Петра Порошенка» – 24 418 голосів (30,06 %); Козирєв Павло Генріхович, самовисування – 7 551 (9,29 %);  Веремейчик Віктор Петрович, «Батьківщина» – 6 358 голосів (7,82 %); Ковальчук Наталія Леонідівна, «Правий сектор» – 4 246 (5,22 %).

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

На час навчання почав банківську кар'єру, починаючи з посади консультанта по кредитній роботі в АКБ «Укрсоцбанк», надалі начальником юридичного департаменту Київської філії «Промінвестбанк». Коли навчався у Франції, працював в компанії «Renault» у відділі фінансового аналізу. Серед іншого, одночасно в його обов'язки входив аналіз регіональних ринків збуту в Африці, Південній Америці та Східній Азії. З 2004 по 2005 рік працював начальником юридичного відділу ЗАТ ТЕК «Ітера Україна». З 2005 року Заступник голови правління з юридичних та економічних питань в ЗАТ «Індар» – одному з чотирьох всесвітньовідомих підприємств, що займаються повним технологічним циклом виробництва інсуліну.

У 2011 – 70,7 % акцій емітованих ЗАТ «Індар» перейшло до офшорної компанії «Термін Холдинг Лімітед», зареєстрованої в Белізі, у зв'язку з цим Віктор Романюк створює спеціальну громадську організацію «Союз трудових колективів проти рейдерів». ГО ефективно протидіяла рейдерам під час незаконних захоплень ЗАТ «Індар», підприємства ВПК «Сатурн», підприємства «Стекломонтаж» (усі з Києва). Ця організація почала проводити масові акції, в яких брали участь трудові колективи, підприємства яких постраждали від рейдерських посягань. У 2014 році на офіційному сайті підприємства «Індар» з'явилася заява, в якій співробітники державного підприємства виступили зі звинуваченням політика у шахрайських схемах.

У 2012–2013 роках – директор ТОВ «Мако». 2013–2014 роки: Італія, Віце-президент асоціації українців Італії; Травень 2014 року – жовтень 2014 року: незалежний адвокат.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Окрім вище описаних конфліктів з рейдерськими атаками на підприємствах, у містах Обухів та Васильків були конфлікти щодо затримки відкриття приймалень.

Медіавпливи народного депутата України

У окрузі медіаприсутність народного депутата невисока, хоча Романюк проводить багато зустрічей, здебільшого він присутній у всеукраїнських та іноземних ЗМІ.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Про адреси приймалень жителів було поінформовано через місцеві ЗМІ та на сайті http://romanyukviktor.com/.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Віктор Романюк досить активно зустрічається з виборцями та жителями округу. Це і прості зустрічі з виборцями для обговорення проблем, і зустрічі з депутатами місцевих/районних рад, робота з депутатами щодо законодавчих ініціатив, зустріч з дітьми у школах та дитячих садочках, підтримка конкурсів і т.п. (детальніше про заходи за участю Народного депутата див. табл. 3).

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Віктор Романюк є Головою підкомітету з питань діяльності небанківських фінансових установ та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, входить до фракції «Народний Фронт». Романюк подав 16 законопроектів та жодного депутатського запиту. З проектів законів депутата деякі стосуються змін до чинного законодавства: ЗУ «Про вищу освіту», законів про ведення мораторію на продаж земельних ділянок, реструктуризацію банків, змін Митного та Кримінального кодексів; окремо були внесені законопроекти про ломбарди, казино, букмекерську діяльність, страхування та споживче кредитування.

У своїй передвиборчій програмі Романюк обіцяв боротися з нелегальними гральними закладами, вимагати звільнення всіх суддів, впроваджувати передові агротехнології в окрузі, сприяти встановленню прозорих комунальних тарифів. Законопроекти частково відповідають передвиборчій програмі та вирішують проблеми округу.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Віктор Романюк не звітувався.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Хоча у Віктора Романюка багато зустрічей з виборцями, місцевою владою, але у ЗМІ його діяльність висвітлюється неактивно.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНОЇ МАПИ 
ОКРУГУ № 94

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

АТО (область, місто, район)

Голова Держадміністрації (обласної, районної, міської)

Голова Ради (обласної, районної, міської)

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП голови

Партійність голови

 

 

 

 

 

 

Київська область Шандра Володимир Миколайович Безпартійний Бабенко Микола Вікторович Політична фракція «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи)» Шандра Володимир  у 2002 та 2007 роках балотувався до ВРУ від «Блоку Віктора Ющенка – Наша Україна»

Обухівський район

Неділько Сергій Вікторович

Самостійна Україна

Шушаков Костянтин Олександрович

«УДАР»

 

Васильківський район

Одинець Владислав Іванович

 

Веремейчик Віктор Петрович

ВО «Батьківщина»

Одинець був влючений у виборчий список ВО «Батьківщина» на позачергових виборах народних депутатів

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

Місто Обухів

Левченко
Олександр Миколайович

Партія Регіонів

Макаренко Тамара Павлівна

ВО «Батьківщина»

 

Місто Васильків

Сабов Сергій Олександрович

 

 

 

 

 

 Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 94

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Київська обласна рада Депутатська фракція Київської обласної організації політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» 11  
    Депутатська фракція «Народний Фронт» 8  
    Депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» 5  
    Позафракційні 32  
    Позафракційна група «Київщина» 19  
    Депутатська група «Сильна Україна» 7  
    Депутатська група «Опора» 18  
    Депутатська група «Нова Київщина» 32  
    Депутатська група «Новий шлях» 6  
    Депутатська група «Європейська Україна» 6  
2. Васильківська міська рада Фракція «За Україну, за Васильків» 6  
    Фракція «Демократична та незалежна» 7  
    Позапартійні 30  
         
3. Васильківська районна рада Партія регіонів 38  
    ВО «Батьківщина» 7  
    «Фронт Змін» 7  
    «Зелені» 6  
    Соціалістична партія України 6  
    Партія відродження села 5  
    «Громадянська позиція» 5  
    «Сильна Україна» 3  
    «УДАР» 3  
    «Єдиний центр» 2  
    Українська народна партія 2  
    Комуністична партія України 1  
    Народна партія 1  
4. Обухівська міська рада «УДАР» 8  
    «Обухівська Громада» 12  
    Рідне місто 11  
    Народна партія 4  
    Позапартійні 9  
5. Обухівська районна рада Партія регіонів 23  
    «Фронт Змін» 5  
    «УДАР» 6  
    Народна партія 3  
    «Сильна Україна» 5  
    ВО «Батьківщина» 3  
    Позапартійні 1  
    Соціально – християнська 1  
6. Українська міська рада Депутатська фракція «Батьківщина» 2  
    Депутатська фракція ВО «Свобода» 2  
    Депутатська фракція «Фронт Змін» 2  
    Позафракційні 24  

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Романюка Віктора Миколайовича у виборчому окрузі № 94

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
1 29.01.2015 Обухів Зустріч з виборцями Жителі міста в РЦКД м. Обухів відбулася зустріч народного депутата України Віктора Романюка з громадою Обухівщини.
  22 січня 2015 Васильків Фотоекспозиція «Васильків пам'ятає!» Жителі міста У Василькові була проведена фотоекспозиція «Васильків пам'ятає!», присвячена буремним подіям січня-лютого 2014 року в Києві в якій прийнв участь народний депутат України Віктор Романюк.
  23 січня 2015 Васильків Зустріч з депутатами районної ради Депутати районної ради Зустріч з депутатами Васильківської районної ради з питань проблематики району та законодавчих ініціатив.
  30 січня 2015 Обухів Зустріч з виборцями Жителі міста Обухів У  будинку культури відбулася зустріч з народними депутатами України Віктором Романюком та Михайлом Гаврилюком. Обговорили  питання щодо податків, бюджету, війни та ефективності роботи.
  16 січня 2015 Обухів Конкурс дитячих малюнків Жителі міста Обухів У будинку РЦКД м.Обухова 16 січня 2015 року відбувся конкурс дитячих малюнків для воїнів АТО. У заході прийняв участь народний депутат Віктор Романюк
  11 січня 2015 Українка Турнір по міні-футболу присвячений учасникам АТО Жителі міста 11 січня 2015 року у спорткомплексі Енергетик міста Українка відбувся обласний турнір з міні-футболу серед ветеранів (віком від 40 років) на честь Героїв АТО. Віктор Романюк надав фінансову підтримку.
  5 лютого 2015 Село Трипілля Обухівського району Зустріч з мешканцями село Трипілля Мешканці села 5 лютого 2015 року відбулася зустріч народного депутата України Віктора Романюка з мешканцями села Трипілля Обухівського району.
  6 лютого 2015 Обузів Зустріч з головами сільсіких рад Обухівського району Голови сільсіких рад Обухівського району 6 лютого у місті Обухів відбулася зустріч Віктора Романюка з головами сільсіких рад Обухівського району
  17 квітня 2015 Українка У «Хороводі» висадили Тарасову вербу Жителі міста Віктор Романюк разом з дітьми висадив Тарасову вербу та передав дитячому садочку сертифікат, який підтверджує, що це справжня верба, яку висадив колись Тарас Шевченко.
  16 квітня 2015 Село Витачів Обухівського району Зустріч у Витачівській школі Вчителі та діти школи 16 квітня відбулася зустріч депутата Верховної Ради України Віктора Романюка з учнями та вчителями Витачівської школи. Учні разом з народним депутатом посадили пагін молодої верби, вирізаний з тієї самої, яку понад 200 років тому посадив Тарас Шевченко у далекій Середній Азії будучи у засланні. Школа отримала у подарунок від Віктора Романюка рідкісне видання «Тарас Шевченко. У пам'ять поколінь...».
  15 квітня 2015 Місто Васильків Зустріч з волонтерами Жителі міста 15 квітня поточного року в залі засідань районної державної адміністрації відбулась координаційна зустріч - нарада  волонтерів Васильківщини, в роботі якої взяв участь Віктор Романюк

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.