Активність народного депутата України Павлова Костянтина Юрійовича у виборчому окрузі № 24 у період з 1 по 31 травня 2015 р. (Дніпропетровська обл.)

Активність народного депутата України Павлова Костянтина Юрійовича у виборчому окрузі № 24 у період з 1 по 31 травня 2015 р. (Дніпропетровська обл.)

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Костянтин Павлов здійснював прийом громадян два дні з числа днів, визначених Верховною Радою України для роботи з виборцями (25–29 травня 2015 р.), про що було повідомлено 26 травня 2015 року у номері № 37 газети «Червоний гірник» та 27 травня у газеті «Пульс». Прийом громадян Павловим К.Ю здійснювався 26 та 28 травня 2015 року з 10-ї до 13-ї години. Характерно, що оголошення про особистий прийом були опубліковані у ЗМІ, у одному з випадків, безпосередньо у день прийому, у іншому випадку, – у день напередодні прийому. Такий спосіб несвоєчасного поінформування може становити труднощі для громадян, які бажають потрапити на особисту зустріч із депутатом. Однак варто зазначити й те, що орієнтовну попередню інформацію про прийом громадян депутатом безперешкодно можна отримати, зателефонувавши у загальні приймальні районних рад, де проходить прийом за участю депутата.

Прийом громадян здійснюється депутатом у загальних приймальнях районних рад. Як там повідомили, громадян депутат зазвичай приймає останнього вівторка та четверга поточного місяця, однак графік може коригуватися з огляду на його зайнятість. 28 травня 2015 року під час візиту громадського консультанта ОПОРИ до приймальні Жовтневої районної у місті Кривий Ріг ради були зроблені такі спостереження. Попередньо громадяни, які хотіли потрапити на прийом до депутата у коридорі біля приймальні заповнювали  роздані бланки, в яких зазначали суть (проблематику) свого звернення. Прийом громадян проводив особисто депутат, окрім того – помічники (працівники райради) та представники інших відомств. Отже, загалом у залі під час прийому крім громадянина та депутата були присутні  ще 5 осіб.

Проаналізувавши статті місцевих ЗМІ, можна зробити висновок, що візити народного депутата на округ переважно зводяться до участі у громадських заходах. Павлов постійно присутній на урочистих, святкових та пам’ятних заходах міста, де зазвичай виголошує вітальне слово та відкриває захід. У газетах «Червоний гірник» та «Пульс» журналісти зазвичай наголошують, що той або інакший захід відбувся завдяки підтримці народного депутата.

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

Особистих або спеціально виділених приміщень для прийому громадян Костянтин Павлов не має. У зв’язку з цим, народний обранець здійснює особистий прийом громадян останнього вівторка поточного місяця у Тернівській районній у місті Кривий Ріг раді та останнього четверга поточного місяця у Жовтневій районній у місті Кривий Ріг раді. У травні було заплановано, що депутат здійснить прийом громадян 26 травня у Тернівській районній у місті Кривий Ріг раді та 28 травня у Жовтневій районній у місті Кривий Ріг раді. Попередньо працівниками районних рад було повідомлено, що ця інформація не є остаточною і можуть відбутися певні зміни, про які можна буде дізнатися після 20 травня у газетах «Червоний гірник» та «Пульс».

19 травня представниками ОПОРИ було здійснено особистий візит до Тернівської та Жовтневої районних у місті Кривий Ріг рад з метою встановити, чи працюють там помічники Костянтина Павлова та чи мають громадяни можливість потрапити до них на прийом. За результатами візиту було встановлено, що окремі громадські приймальні депутата у зазначених радах дійсно відсутні, а постійного робочого місця для помічника депутата у загальних приймальнях цих рад також немає.

Зважаючи на відсутність помічників депутата у загальних приймальнях районних рад, представники ОПОРИ не змогли особисто поспілкуватись з представниками народного обранця та отримати відповіді про кількість звернень до депутата та результати їх опрацювання. Телефоном помічниця депутата повідомила, що прийом громадян (день та час) публікується у місцевій газеті «Червоний Гірник» та підтвердила, що окремих постійних приймалень депутат не має, іншої інформації не було надано. Також був зроблений запит на електронну скриньку народного обранця (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) щодо кількості, тематики та результатів реагування на звернення громадян. Відповіді наразі не отримано.

Як народний депутат вирішує проблеми свого округу?

За травень Павловим Костянтином Юрійовичем не було подано жодного законопроекту та депутатського запиту. Разом з тим депутат допомагав виборцям округу, роздаючи продуктові набори багатодітним сім'ям; напередодні травневих свят та святкування Дня Перемоги набори видали і ветеранам. За нашими даними, продуктові набори надаються через Комітет у справах сім'ї і молоді виконкому Криворізької міської ради, який у свою чергу передає їх в школи, де навчаються діти з малозабезпечених сімей. Видача продуктових пакунків ветеранам та інвалідам проводяться у територіальних центрах (зокрема по вул. Електрозаводська, 22 А, у приміщенні колишнього дитсадка).

 Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

Дані про інформування виборців депутатом щодо своєї  діяльності за досліджуваний період відсутні.

Активність депутата у соціальних мережах та на власній Інтернет-сторінці

Костянтин Павлов не має власного сайту та сторінок у соціальних мережах.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Діяльність народного депутата Костянтина Павлова висвітлюється у місцевих газетах, зокрема «Червоний Гірник», «Домашня газета» та «Пульс». Так, у «Червоному Гірнику» та газеті «Пульс» постійно публікуються статті, що описують всю діяльність депутата, журналісти звертають особливу увагу на участь у заходах Павлова разом з Юрієм та Олександром Вілкулами. Наприклад, у травневому випуску «Червоний Гірник» (№ 35 від 19 травня 2015 р.) була опублікована стаття, яка описувала відкриття чемпіонату автомобільних гонок «на виживання», де було відзначено, що захід пройшов за сприяння Костянтина Павлова. «Домашня газета» навпаки є достатньо критичною до депутата. Наприклад, у номері № 19 від 13.05.2015 р. опублікована стаття про продуктові набори, видані ветеранам напередодні травневих свят з написом «Соціальна програма Костянтина Павлова» та портретом депутата. Стаття супроводжувалася інтерв’ю, в якому мешканка, що отримала один такий пакунок, висловила своє невдоволення. (Детальніше див. Табл. 1)

Висновок

Проаналізувавши діяльність Костянтина Павлова за травень, можна зробити висновок, що його робота є достатньо поверхневою. Депутат намагається підтримувати соціально незахищені верстви населення (багатодітні сім'ї, ветеранів, інвалідів), при цьому не вирішуючи основні проблеми округу. Також, за звітний період виявлені лояльні до депутата ЗМІ, що висвітлюють лише позитивні сторони його діяльності. Павлов виконує свою роботу не у повному обсязі, зокрема не організував створення окремих громадських приймалень, а на роботу з громадськістю виділяє лише два дні на місяць з необхідних п'яти. Інформування громадськості про графік депутатського прийому відбувається несвоєчасно. На прийомі громадян 28 травня виявлено доволі неприязне ставлення з боку народного депутата до громадського консультанта як до «контролюючого органу», що свідчить про відсутність бажання співпрацювати з громадськими організаціями та демонструвати прозорість у своїй депутатській діяльності. 

Таблиця 1. Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України К. Ю. Павлова у місцевих ЗМІ виборчого округу № 31 у період 1 по 31 травня 2015 р.

Дата
Назва ЗМІ
Назва статті
Вид матеріалу
Тип повідомлення
Короткий зміст
Гіперпосилання
1
30.04.2015
«Червоний Гірник»
«В Кривом Роге участники боевых действий Великой отечественной войны получат сертификаты на приобритение медикаментов»
стаття про діяльність депутата в окрузі
Схвальне
Під час виступу на засіданні міськради Павловим була висунута ініціатива щодо підтримки ветеранів та наданні їм сертифікатів на отримання медикаментів
 
2
30.04.2015
«Червоний Гірник»
«Пам’ятаємо і шануємо»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Виступ на засіданні міськради, щодо критики нинішнього уряду та забезпечення продовольчими наборами і сертифікатами на придбання медикаментів учасників бойових дій ВВВ та інвалідів.
 
3
30.04.2015
«Червоний Гірник»
«В рамках социальной программы К. Павлова в этом году город украсят 450 лавочек»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Повідомлення про виконання Павловим К.Ю. соціальної програми «рідне місто», одним із пунктів якої є «лавка для ветеранів».
 
4
30.04.2015
«Червоний Гірник»
«Звитяга дісталась дзюдоїстам ДЮСШ № 2»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
У ДЮСШ № 7 завершися ІІІ відкритий турнір з боротьби дзюдо серед юнаків на призи народного депутата К. Павлова, який привітав переможців турніру.
 
5
07.05.2015
«Червоний Гірник»
«Отношение к святому подвигу героев Великой Отечественной войны – реальными делами»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Напередодні святкування великої перемоги, був проведений масовий захід «Опозиційним блоком» з благоустрою пам’ятників та меморіалів  героїв, що загинули у Великій вітчизняній війні, участь в якому взяв К. Павлов.
 
6
07.05.2015
«Червоний Гірник»
«Жива пам'ять про мужніх ліквідаторів»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Мітинг-реквієм з нагоди 29-х роковин на ЧАЕС. В ході проведення заходу виступив керівник міської організації «Союз Чорнобиль Україна», який наголосив, що до 30-річчя аварії на ЧАЕС буде надрукована криворізька енциклопедія про героїв чорнобильців та зазначив що це буде зроблено за підтримки К. Павлова.
 
7
07.05.2015
«Червоний Гірник»
«С днем Победы»
Привітання народного депутата
Схвальне
К. Павлов привітав ветеранів з Днем Перемоги.
 
8
07.05.2015
«Червоний Гірник»
«Свято мікрорайону КРЕС»
Привітання народного депутата
Схвальне
Привітання К. Павлова  мешканців та гостей свята. Роздача подарунків. Звернення до ветеранів району.
 
9
14.05.2015
«Червоний Гірник»
«Щоб знали, щоб пам’ятали»
Привітання народного депутата
Схвальне
Павлов у ході виступу привітав ветеранів з Днем Перемоги, вручив ордени до Дня Перемоги та нагадав про відстояне «Опозиційним блоком» право визволителів одягнути в День Перемоги ордени.
 
10
14.05.2015
«Червоний Гірник»
«Заради миру і майбутнього»
Вітальне слово депутата
Схвальне
В ході привітань ветеранів Ю. Вілкулом та О. Вілкулом, виступив К. Павлов, який також привітав ветеранів ВВВ.
 
11
14.05.2015
«Червоний Гірник»
«В Кривом Роге ветераны получили реальную поддержку»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
З ініціативи К. Павлова ветеранам ВВВ видали медичні сертифікати на 500 грн.
 
12
14.05.2015
«Червоний Гірник»
«Не забуто днів вогненних, що злиті в перемоги день»
Участь в масовому заході
Схвальне
Участь народного депутата у масовому заході, що передбачав святкову ходу до пам’ятників-меморіалів Великої Вітчизняної війни  у кожному з районів міста.
 
13
19.05.2015
«Червоний Гірник»
«Экономику Украины спасет только новая Индустриализация»
стаття про діяльність депутата у парламенті
Схвальне
Опозиційним блоком, в рамках економічного розвитку, Кабінету Міністрів України була запропонована програма, щодо відновлення економіки та її індустріального потенціалу.
 
14
19.05.2015
«Червоний Гірник»
«Джанай Омаров - чемпіон»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Відбулось відкриття чемпіонату з авторалі «Гонки на виживання» за підтримки К. Павлова, який був присутній на змаганнях та взяв вітальне слово.
 
15
19.05.2015
«Червоний Гірник»
«Ремонт мосту на Зарічному перейшов в активну фазу»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Критика Державної архітектурно-будівельної інспекції щодо бюрократичних процедур  отримання дозволів на виконання будівельних робіт на мосту. Участь депутата у виїзній оперативній нараді.
 
16
13.05.2015
«Домашня газета»
«От Вилкула ничего не возьму! А они: «Так это ж Павлов!» Тем более»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Критичне
Напередодні травневих свят ветеранам були доставлені продуктові набори з написом «Соціальна програма Костянтина Павлова» та його портретом. Журналістами було опубліковане інтерв’ю, в якому мешканка, яка отримала пакунок, висловила своє невдоволення.
 
17
13.05.2015
«Пульс»
«В Дзержинском районе прошел марш Победы»
Участь в масовому заході
Схвальне
Павлов очолив святкову колону до Дня Перемоги та повідомив ветеранам, що відстояв їхнє право переможців прийти на це свято. Крім того, Павлов зазначив про реалізацію декількох соціальних проектів:
  1. Роздача учасникам бойових дій ВВВ медичних сертифікатів на 500 грн.
  2. Встановлення 450 лавок для ветеранів
  3. Роздача ветеранам ВВВ 17 000 продуктових наборів.
 
18
20.05.2015
«Пульс»
«Константин Павлов: «Моя работа направлена на развитие родного города»
стаття про діяльність депутата у окрузі
Схвальне
Про проведення у Кривому Розі установчих зборів територіальної організації «Опозиційний блок» та обрання голови організації – К. Палова. Павлов прийняв привітання та висловив свою впевненість у перемозі на місцевих виборах завдяки його допомозі ветеранам.
 
19
20.05.2015
«Пульс»
«Битва» автомобилей на улице Лётчиков»
Участь в масовому заході
Схвальне
Проведення відкриття автомобільних гонок «На виживання», що  відбулись за підтримки К. Павлова.
 
20
09.05.2015
Сайт 0564.ua
В Кривом Роге чествовали ветеранов в День памяти и примирения, активисты объединили усилия с милицией чтобы избежать провокаций
Участь в масовому заході
Нейтральне
8 травня 2015 відбувся захід із святкування Дня пам’яті та примирення, участь у якому брав К. Павлов.
21
09.05.2015
Сайт 0564.ua
«Сотни криворожан вышли на центральную улицу Кривого Рога на торжественный марш»
Участь в масовому заході
Критичне
Кореспонденти сайту зазначили, що на урочистому заході Павлов
проігнорував  міжнародну символіку пам’яті загиблих, на відміну від присутніх ветеранів, які поряд з медалями вдягли «червоний мак».
 
19.05.2015
Сайт 0564.ua
«Статистика трудолюбия и дисциплины нардепов от Кривого Рога во время голосований в ВР»
стаття про діяльність депутата у парламенті
Критичне
Спікер В. Гройсман відзначив, що з 19.05.2015 року запрацювала «Дошка ганьби» (сайт ВРУ)  для народних обранців, де буде відображатися не тільки статистика голосувань народних обранців за день, але й інформація про п'ять останніх голосувань. За даними сайту, Павлов посідає 340 місце за критеріями участі в роботі Парламенту.
 
22.05.2015
Сайт 0564.ua
«Рада дала право каждому украинцу стать общественным обвинителем коррупционеров»
стаття про діяльність депутата у парламенті
Критичне
На засіданні Верховної Ради України відбулось голосування щодо Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами», в якому Павлов не взяв участь.