Партійне покриття регіонів України: хто має найбільше представництв?

Скільки регіональних осередків має кожна парламентська партія? В яких регіонах найбільше партійних представництв, та яка партія має найбільшу мережу? Відповіді на ці питання шукала Громадянська мережа ОПОРА.

Аналіз ґрунтується на інформації, яка була надана на запит до Міністерства юстиції України щодо всіх зареєстрованих в Україні структурних осередків шести парламентських політичних партій, які мають свої фракції у Верховній Раді («Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Опозиційний блок», Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

Найбільш розгалужену мережу партійних осередків в Україні має Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – всього 16 862 обласних, міських, районних та інших структурних утворень. Партія представлена в усіх без винятку регіонах України. Найбільше осередків має в Одеській та Львівській областях, найменше – в Чернівецькій області. Втім, точні відомості про місцезнаходження ще 434 осередків «Батьківщини» відсутні.

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» друга в рейтингу за розгалуженістю партійних осередків в Україні. Всього існує 1 786 структурних утворень, що майже в десять разів менше ніж у «Батьківщини». Найбільше осередків «БПП» нараховується у Вінницькій та Київській областях, найменше – в Автономній Республіці Крим, Чернівецькій, Тернопільський та Луганській областях.

У «Опозиційного блоку», «Радикальної партії» та «Народного фронту» нараховується 843, 738 і 633 структурних утворень відповідно. Більш ніж третину всіх осередків «Опозиційного блоку» сконцентровано в Одеській області. Натомість жодного осередку не зареєстровано в Тернопільській області, мінімальна кількість в Автономній Республіці Крим, Харківській, Львівській та Івано-Франківській областях. Радикальна партія найбільше представлена в Київській та Харківській областях, найменше в Автономній Республіці Крим. У «Народного фронту» найбільша кількість партійних осередків в Київській, Дніпропетровській та Одеській областях, найменше – в Луганській області і жодного в Криму. Серед парламентських партій найменше структурних утворень (196) має Об’єднання «Самопоміч». Однак партія представлена в усіх без винятку регіонах України, а понад 15% партійних осередків зареєстровано у Львівській області.

У цілому найбільша в Україні  концентрація зареєстрованих структурних утворень парламентських політичних партій припадає на Одеську область (понад 7% від загальної кількості), дещо менше (понад 5%) на Львівську, Вінницьку та Київську області.

partii2 800x567

partii3 800x565

partii1 564x800

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.