А як у них? Праймеріз або попередні вибори

А як у них? Праймеріз або попередні вибори

 

Праймеріз (англ.  primary election, primaries – попередні вибори, первинні) – це тип голосування, за яким виборці, партійці, обирають кандидатом одного представника від політичної партії. Голосування може бути відкритим, коли кожен громадянин може голосувати за кандидатів від різних партій, а буває і закритим – коли право голосу мають тільки члени політичної партії, яка проводить праймеріз, і коли голосують виключно за претендентів від цієї партії. У випадку, якщо два кандидати набрали найбільше голосів, можливий другий тур голосування за єдиного кандидата від політичної партії.  

Праймеріз – це один зі способів, завдяки якому політичні партії чи блоки номінують кандидатів на майбутні вибори або ж довибори. Інший метод – це коли кандидатів номінують за зборах, з’їздах чи інших  політичних зібраннях. Загалом праймеріз вважають прогресивним інструментом висування кандидатів від політичних партій, коли не керівництво партії, партійні функціонери визначають кандидатів на виборах, а самі виборці чи прості партійці. 

В США, вотчині первинних виборів, праймеріз відбуваються на всіх рівнях – від виборів місцевої влади до президентських. Так, 3 листопада 2015 року в США відбулась низка виборів (довиборів, виборів до муніципалітетів, виборів мера тощо) і перед цими виборами в багатьох штатах відбувались праймеріз.

Зараз США готуються до виборів президента 8 листопада 2016 року і з лютого в країні стартує період праймеріз, вибори делегатів для участь в національних зборах політичних партій (влітку 2016 року). Саме на цих зборах буде оголошено переможця праймеріз та висуванця від політичної партії на президентські вибори. Календар первинних виборів.

Статут партії, законодавство та традиції визначають спосіб номінування кандидатів до участі у виборах. Тому в різних штатах є свої правила і різні типи праймеріз, де окрім відкритих і закритих є праймеріз напіввідкриті (громадяни обирають кандидатів тільки однієї партії), напівзакриті (голосувати за представників однієї партії можуть громадяни, які не є членами партії), а в деяких штатах діють необмежені праймеріз (Каліфорнія), де в тому числі непартійці можуть обирати кандидатів від різних партій в одному бюлетені. І тоді вже між двома найпопулярнішими буде змагання на виборах.

В США праймеріз визначені в регуляторних документах. Зокрема, в документах федеральної виборчої комісії йдеться, що первинні вибори – це вибори, які відбуваються перед загальними виборами задля визначення кандидатів (делегатів). Переважно праймеріз організовуються владою у відповідності до закону, який діє в тому чи іншому штаті.

В Європі праймеріз організовуються за власним бажанням самими партіями. Так, Консервативна партія Великобританії з 2009 року експериментує з обранням через праймеріз відкритого типу кандидатів до парламенту. Як мінімум 12 праймеріз були організовані консерваторами, аби визначити кандидатів для загальних виборів 2015 року.

У Франції праймеріз не є настільки популярними, як в США. В січні 2007 році відбулись праймеріз від партії «Союз за народний рух» для визначення кандидата на президентських виборах. Зібрати достатню кількість голосів, як того вимагає виборче законодавство, зміг тільки тодішній голова партії Ніколя Саркозі, який і був один в списку претендентів від партії. Таким чином за нього проголосувало 98,09% партійців.

Соціалісти організовують внутрішні праймеріз як для визначення кандидатів на посаду президента, так і для місцевих та парламентських виборів. Відкриті праймеріз відбулись в 2011 році для визначення кандидата від партії на президентські вибори. У первинних виборах взяли участь понад 3 мільйони виборців. До речі, виборці (а дозволялось голосувати і членам молодіжних організацій від 15 років), аби покрити витрати на праймеріз, мали заплатити по євро. Тоді між кандидатами від соціалістів Франсуа Оландом та Мартін Обрі відбувся другий тур праймеріз, де Франсуа Оланд здобув перемогу.

Відкриті праймеріз у Франції часто використовувались на місцевих виборах 2014 року різними політичними партіями.

В Росії кілька разів намагались організувати праймеріз, але їх не сприймали серйозно, у зв’язку з тим, що відсутня конкурента політична складова. Хоча вже на лютий 2015 року заплановано з’їзд «Єдиної Росії», на якому планують визначити систему праймеріз, які проведуть в березні. Громадяни зможуть голосувати за кілька кандидатів від партії одразу. Вибори до Держдуми відбудуться 18 вересня 2016 року.

Спробували організувати праймеріз члени партії Єдина Росія під час місцевих виборів восени 2015 року. Зокрема, кандидатів на вибори губернатора Архенгельської області обирали спершу на своїх виборах.

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа