News

У Черкасах помічники народних депутатів навчалися звітуватися перед виборцями

У Черкасах помічники народних депутатів навчалися звітуватися перед виборцями

Для чого і як саме треба звітуватися дізнавалися помічники народних депутатів та активні громадяни на тренінгу «Звітування народного депутата перед виборцями». Навчання провели експерти Громадянської мережі ОПОРА 27 червня в Черкасах.

Протягом тренінгу учасники згадали права та обов’язки народних обранців, розібрали про що та навіщо їм звітувати, а також проаналізували міжнародну та українську практику звітування. Зокрема, розібрали плюси та мінуси звітів черкаських мажоритарників. 

Помічники народних депутатів, окрім цього, розповіли про складнощі, які виникають під час підготовки звітів та про те, з якими виборцями їм найскладніше працювати. Виявилося, що у звітуванні депутати практично не орієнтуються на молодь, через її пасивність на виборах. А цільовою аудиторією переважно є виборець від 40 років.

28 06 2017 Cherkasy trening zi zvituvannia nardepiv 3

Також учасники зійшлися на думці, що варто затвердити єдину форму звітування для парламентарів, що дасть можливість легко порівнювати звіти різних народних обранців. На сам кінець, учасники розробили матриці підготовки успішного звіту для різних аудиторій.

«Мені подобаються такі заходи. Найцінніше в них не тільки цікавий обмін інформацією, але й обмін досвідом», – зазначила після проведення тренінгу помічник народного депутата України Владислава Голуба Інна Ключка.

«Під час заходу зрозуміла, що звітування депутата перед виборцями – не пуста формальність. Це важливий інструмент виховання громадянської свідомості людей, діалог влади і народу. Сам тренінг був насиченим. Інформація подана цікаво, з використанням відеоматеріалів і буклетів. Також перемежовувалася практичним інтерактивним її опрацюванням. Приємно було відчути себе учасником злагодженої команди. Атмосфера тренінгу була доброзичливою і веселою», – зауважила студентка Анна Бургело

28 06 2017 Cherkasy trening zi zvituvannia nardepiv 2

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.