News

Партії на Черкащині недостатньо інформують виборців про свою роботу

Партії на Черкащині недостатньо інформують виборців про свою роботу

Парламентські партії на Черкащині оприлюднюють замало інформації про свою діяльність. Або ж вона стосується участі депутатів у різних заходах чи вручення ними подарунків. Натомість оприлюднення позиції, рішення партії щодо актуальних проблем місцевого розвитку майже відсутнє. Про це говорили представники політичних партій, громадські активісти та журналісти під час публічної дискусії «Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні», що відбулася 31 травня в Черкасах.

Під час обговорень громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області Захар Колісніченко продемонстрував результати аналізу активності парламентських партій у регіоні. Зокрема, розповів про представництво парламентських партій в органах місцевого самоврядування (ОМС) області та результати парламентських партій на перших місцевих виборах в об’єднаних громадах.

31 05 2017 Cherkasy publichna dyskusia

Отже, найбільше представництво в обласній та міській радах серед парламентських партій мають БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина». Для визначення цих показників були проаналізовані партійність депутатів обох рад, міського голови, секретаря міської ради, заступників міського голови, голови обласної ради та його перших заступників.

Назва партії

Представництво в обласній раді

Представництво в міській раді

Загалом

Кількість

Керівні посади

Кількість

Керівні посади

Кількість

Керівні посади

БПП «Солідарність»

18

1

7

1

25

2

ВО «Батьківщина»

13

0

12

6

25

6

ВО «Черкащани»

15

1

5

0

20

1

Радикальна партія Олега Ляшка

9

1

3

0

12

1

ВО «Свобода»

7

0

5

0

12

0

«УКРОП»

7

0

3

0

10

0

«Партія Вільних Демократів»

0

0

8

0

8

0

«Відродження»

8

0

0

0

8

0

Партія ветеранів Афганістану

5

0

0

0

5

0

Об’єднання «Самопоміч»

0

0

3

0

3

0

Позафракційні

2

0

3

0

5

0

«Досить активною є непарламентська партія ВО «Черкащани», яка отримала великий відсоток мандатів не тільки в ОМС, але і на перших місцевих виборах. У порівнянні з ВО «Черкащани» значно менше мандатів в об’єднаних громадах отримали парламентські партії БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та «Народний фронт», зазначив Колісніченко.

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 1

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 2

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 3

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 4

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 5

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 6

predstavlennia partij v otg cherkashchyna 31 05 2017 7

Після цього представник ОПОРИ презентував аналіз контенту веб-сайтів парламентських партій та їх сторінок у соціальних мережах. Також обговорили згадуваність партій у друкованих ЗМІ.

Так, окремі сайти мають регіональні представництва парламентських партій БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина» (враховуючи, що сайт нещодавно створений, регіональні новини поки що публікуються у відповідній вкладці на всеукраїнському ресурсі), а підсайт є у «Самопомічі». Інші партії користуються сторінками всеукраїнських організацій партій. Відсутня будь-яка згадка про регіон лише на сайті партії «Опозиційний блок».  

Більшість новин на цих ресурсах стосуються інформації про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах чи надання матеріальної допомоги виборцям.

До прикладу, серед 94 новин, які були опубліковані з початку року по травень на сайті обласної організації БПП «Солідарність», 24 публікації – це інформація про участь партійців у різних урочистих заходах, 10 – привітання з різноманітними святами та ще 32 – новини стосуються надання матеріальної допомоги виборцям, участі партійців у всіляких іміджевих акціях (наприклад, «Сергій Рубан здав кров для хворого хлопчика і закликав інших стати донорами»).

Новини про привітання від партійців із різноманітними святами, їх участь у всіляких заходах, допомога виборцям домінує й на сайті ВО «Батьківщина». На проаналізованих веб-ресурсах бракує оприлюднення позиції, рішення партії щодо актуальних загальнонаціональних проблем та проблем місцевого розвитку, про роботу депутатського корпусу в органах місцевого самоврядування. Хоча, варто зазначити, що сайті «Самопомічі» з 26 новин 15 – мають саме такий зміст.

Окрім цього, усі осередки партій мають сторінки в соціальній мережі Фейсбук. Найактивніше ведуться акаунти обласних організацій партій БПП «Солідарність» (1689 учасників спільноти), ВО «Батьківщина» (341 підписник. Має також стару сторінку з 1414-ма вподобаннями) та Самопомічі (514 вподобань).  Опозиційний блок має всього 33 підписники, а Народний фронт – 136. Останній же пост Радикальної партії Олега Ляшка датується 4 лютого 2016 року. Загалом, можна резюмувати, що активність на цих сторінках досить млява.

Роботу ж парламентських партій у друкованих ЗМІ майже не висвітлюють.

Громадський активіст Сергій Варич зауважив, що партіям варто зосереджувати більшу увагу на оприлюдненні інформації про свою безпосередню партійну роботу. Також якнайбільше необхідно звітувати перед виборцями та шукати можливості для діалогу, наприклад, через прес-конференції.

«Якість комунікації між партійними осередками та виборцями майже дорівнює нулю. Партії практично не оприлюднюють інформацію про свою роботу. А новини про покладання квітів – це не партійна діяльність. Також відсутні майданчики для дискусії», наголосив він.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтесь:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.