Кнопкодавство: від заборон до легітимації

Кнопкодавство: від заборон до легітимації

В той час, як в пострадянських країнах впроваджують заборони щодо неособистого голосування, в країнах Європи ідуть розмови про делеговане голосування, коли депутат може делегувати свій голос з того чи іншого питання.

В країнах Британської співдружності та США як таке кнопкодавство неможливе. Адже там переважно голосують голосами «Так» чи «Ні» або «Згідний» «Не згідний».  В британському парламенті Спікер приймає рішення у відповідності до розподілу голосів. У випадку, якщо у спікера виникли сумніви, проводиться повторне голосування, за яким депутати мають стати зліва чи справа від спікера («розподіл Палати», див. статтю «Голосування у Британському парламенті»).  

В пострадянських країнах по-різному визначають обмеження щодо голосування депутатами та унеможливлення кнопкодавства. В російській Держдумі «кнопкодавство» навіть легалізовано. Широка публічна дискусія з цього питання зафіксована хіба в Україні.

В Регламенті парламенту Казахстану заборонено голосувати за депутата, який відсутній. Якщо ж депутат порушує правила депутатської етики, то до нього можуть бути застосовані такі міри впливу: парламентське засудження,позбавлення одноденної зарплати, позбавлення слова та видалення з зали засідань.  

В Киргизії в 2011 році відбулись зміни до Регламенту, за якими закріплено особисте голосування в парламенті (Жогорку Кенеш) Киргизької Республіки. Член парламентського регламентного комітету Гуласад Садирбаєва заявила, що «всі знають, що депутати раніше голосували за відсутніх колег». Однак з грудня 2011 року в Регламенті прописано, що депутат особисто здійснює своє право на голосування. 

В Узбекистані про «кнопкодавство» говорять в контексті «бездумного» голосування (просте тиснення кнопок, а не законодавча робота).

В регламенті грузинського парламенту чітко прописано, що член парламенту голосує особисто. Неприпустимими є як факт передачі права голосу, так і голосування карткою іншою особи (ст.140)

Під час голосування в Раді Федерацій Росії член федерації має один голос. Також, відповідно до Регламенту Ради, відсутній з поважних причин член Ради,  може висловити свою позицію з будь-якого питання порядку денного в заяві на ім’я голови Ради, що відображається в стенограмі.  

В Регламенті Державної думи Росії прописано, що депутат має один голос. Своє право на голосування він здійснює особисто. І така вимога є обов’язковою для виконання. Однак під час використання для голосування електронної системи допускається передача депутатом свого голосу іншому депутату Держдуми у зв’язку з відсутністю на засіданні з поважних причин.

Персональне голосування прописано в регламенті білоруського парламенту. Там передбачено, що в Палаті представників голосування відкрите і здійснюється особисто депутатом. Однак чітких процедур чи обмежень не прописано.

В польському Сенаті голосування відбувається шляхом підняття рук чи електронного голосування і повинне бути особистим.

ЦІКАВЕ :

Окрім особистого голосування шляхом словесної підтримки «Так» чи «Ні», в парламенті Нової Зеландії можливе партійне голосування. Процедура передбачає опитування головуючого лідерів партії чи членів парламенту, делегованих в таких випадках лідером, і голоси зараховують у відповідності до кількості членів партії в парламенті. Якщо хтось з членів партії проти такого рішення свої політичної сили, він може проголосувати проти.

В Європаралменті голосування відбувається шляхом підняття рук під час пленарних засідань. Президент визначає більшість в кожному окремому випадку. Якщо ж видається, що кількість рук важко порахувати, або головуючий сумнівається в кількості, то для чіткого результату використовують електронне голосування.  

ВІДЕО

Голосування в Держдумі

Голосування в Мажилісі парламенту Республіки Казахстан

Голосування в Британському парламенті

Голосування в Канадському парламенті

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.