Facebook для одеських організацій парламентських партій: засіб комунікації чи новинний ресурс?

Facebook для одеських організацій парламентських партій: засіб комунікації чи новинний ресурс?

Одеські обласні організації парламентських партій частіше оприлюднюють на своїх сторінках у Facebook загальнонаціональні новини, аніж регіональні. Це призводить до того, що публікації майже не обговорюються. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА. Варто зазначити, що збір даних відбувався через отримання інформації з API, яке надає соціальна мережа станом на 5 липня 2018 року.

Сьогодні важко уявити сучасність без комп’ютерів, інформаційних технологій та інтернету, адже вони займають особливе місце в житті кожного з нас. Для когось це просто спосіб спілкування з родичами та друзями, для інших майданчик де вони розвивають власний бізнес, ще одна категорія людей використовує інтернет-ресурси для свого дозвілля або ознайомлення з новинами. Великою популярністю користуються соціальні мережі, а особливо Facebook, який є зручним і швидким способом спілкування зі своїми друзями, колегами та цільовою аудиторією.

Враховуючи зазначене, Facebook для партій є найбільш простим та ефективним способом донести до виборців позицію партії та інформацію про її діяльність. Саме тому політичні сили не залишаються осторонь такого засобу комунікації зі своїми виборцями. Активне ведення сторінки дозволяє якнайшвидше розповсюдити інформацію для широкої аудиторії, дізнатися вподобання виборців та надати швидку відповіді на питання.

Отже, серед організацій парламентських партій «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», «БПП «Солідарність», «Народний фронт» та «Відродження» мають ФБ-сторінки у Facebook. У обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка відсутня сторінка у соцмережі.

Якщо говорити про лідера за кількістю публікацій, то це – ВО «Батьківщина», в якої загальна кількість публікацій становить 620. В «Об’єднання «Самопоміч» - 436 публікацій, «БПП «Солідарність» - 27, «Народний фронт» - 24, «Відродження» має лише чотири публікації. Незначна кількість публікацій у «БПП «Солідарність» може бути обґрунтована тим, що сторінка обласної організації була створена наприкінці березня 2018 року, а до цього часу інформування відбувалося на сторінці «Моя Одеса».

Неабияке значення для рейтингу сторінки мають кількість вподобань, поширень та коментарів. За всіма показниками партії займають такі ж позиції, як і за кількістю публікацій.

Нижче пропонуємо розглянути які саме публікації одеських осередків парламентських партій набирають найбільше вподобань («лайків»), коментарів, поширень («репостів»).

«Батьківщина»

Найбільшу кількість «лайків» (292) і коментарів (35) зібрала публікація з привітанням народної депутатки Олександри Кужель з днем народження.

25 09 2018 Odessa Batkivshchyna1

Найбільше ж поширювали підписники Одеської обласної організації «Батьківщини» публікацію щодо рішення Цебриківської селищної виборчої комісії призначити повторні вибори.

25 09 2018 Odessa Batkivshchyna2 min

«БПП «Солідарність»

На сторінці партії станом на 5 липня 2018 року була не висока активність, тому найбільша кількість вподобань публікацій складає 11 – щодо публікації стосовно акції активісті партії в Одесі, Чорноморську та Біляївці до Міжнародного дня матері.

25 09 2018 Odessa BPP

Що стосується коментарів та репостів, то жодна публікація не набрала більше 2 за цими показниками.

«Відродження»

Найбільше «лайків» (17) та поширень (15) набрала публікація про те, що місцеві депутати від партії «Відродження» на святкування Масляної повезли жителів с. Малодолинське в етнопарк «Нью Васюки». Жодна публікація на сторінці не має коментарів.

25 09 2018 Odessa Vidro

«Народний фронт»

Підписники партійної сторінки найбільше вподобань (7) поставили під публікацією про зустріч партійця Олександра Остапенка з жителями Балтського району. Проте ніхто не коментував жодної публікації і лише кілька публікацій були перепощені по одному разу.

25 09 2018 Odessa NF

«Опозиційний блок»

У «Опозиційного блоку» найбільше вподобань (195) і коментарів (21) набрав прямий ефір під час урочистостей 9 травня на Алеї Слави в Одесі.

25 09 2018 Odessa Opoblok1

Поширень набрала інша публікація на ту ж тему – відео-привітання «День Перемоги. Пам’ятаємо. Гордимось».

25 09 2018 Odessa Opoblok2

«Об’єднання «Самопоміч»

Найбільше вподобань (204) набрала публікація про те, що СБУ відкрила кримінальне провадження проти Одеської міської ради.

25 09 2018 Odessa Samopomich1

Натомість найбільше коментарів (19) набрала публікація про вибори голови обласної організації партії.

25 09 2018 Odessa Samopomich2

Репостили (56) ж підписники найчастіше публікацію про те, що НАБУ зацікавилось відомостями, які зазначені в розслідуванні партії щодо Одеської міської ради.

25 09 2018 Odessa Samopomich3

Отже

Узагальнюючи, ВО «Батьківщина» набирає найбільшу кількість «вподобань» завдяки публікаціям із привітаннями своїх співробітників, у той момент, коли «Об'єднання «Самопоміч» активно отримує підтримку на публікаціях щодо активних кроків на шляху вирішення проблемних питань та по роботі з виборцями. У «БПП «Солідарність» прихильність дописувачів мають публікації з інформуванням щодо проведених акцій та флеш-мобів, а «Відродження» активно поширює та набирає «вподобання» звітуючи про проведені зустрічі з жителями. У свою чергу, «Опозиційний блок» отримує найбільшу кількість «вподобань» на публікаціях із привітаннями, а «Народний фронт» у «вподобаннях» спирається на загальнонаціональні питання.

Переважна більшість публікацій на ФБ-сторінках парламентських партій стосується позиції партії щодо загальнонаціональних питань або участі представників політичної сили в різноманітних заходах, акціях, флеш-мобах та відвідування змагань.

Аналіз контенту сторінок дає нам наступну картину:

  • «Батьківщина»: інформація щодо загальнонаціональних питань – 55%, інформація щодо проблем Одещини – 10%, інфрормація про ефіри та інтерв’ю – 11%, привітання – 8%, інформація про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах (благодійна і просвітницька діяльність, флеш-моби, публічні акції, майстер-класи тощо) – 15%, інформація про роботу з виборцями – 1%;
  • «Об’єднання «Самопоміч»: інформація щодо загальнонаціональних питань – 25%, інформація щодо проблем Одещини – 40%, інфрормація про ефіри та інтерв’ю – 15%, привітання – 2%, інформація про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах (благодійна і просвітницька діяльність, флеш-моби, публічні акції, майстер-класи тощо) – 12%, інформація про роботу з виборцями – 6%;
  • «БПП «Солідарність»: інформація щодо загальнонаціональних питань – 36%, інформація щодо проблем Одещини – 26%, привітання – 4%, інформація про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах (благодійна і просвітницька діяльність, флеш-моби, публічні акції, майстер-класи тощо) – 34%;
  • «Опозиційний блок»: інформація щодо загальнонаціональних питань – 31%, інформація щодо проблем Одещини – 25%, інфрормація про ефіри та інтерв’ю – 8%, інформація про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах (благодійна і просвітницька діяльність, флеш-моби, публічні акції, майстер-класи тощо) – 17%, привітання – 10%, інформація про роботу з виборцями – 9%;
  • «Народний фронт»: інформація щодо загальнонаціональних питань – 84%, інформація щодо проблем Одещини – 4%, інформація про ефіри та інтерв’ю – 8%, інформація про роботу з виборцями – 4%;
  • «Відродження»: інформація про участь партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах (благодійна і просвітницька діяльність, флеш-моби, публічні акції, майстер-класи тощо) – 50%, привітання – 25%, інформація про роботу з виборцями – 25%.

Наостанок

Оприлюднення великої кількості загальнонаціональних новин призводить до того, що публікації майже не обговорюються, адже проблемні питання регіону залишаються за завісою та не виносяться на загальний розгляд. Тому можна зробити висновок, що сьогодні Facebook, на жаль, не використовується, саме як засіб комунікації, а слугує лише новинним порталом і часто не про безпосередню діяльність партій на місцях.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Ігор Луговський, громадський консультант ОПОРИ в Одеській області

тел.: +38 (097) 6316285

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.