На Волині помічники нардепів шукали шляхи ефективного звітування перед виборцями

На Волині помічники нардепів шукали шляхи ефективного звітування перед виборцями

Про права та обов’язки народних депутатів України, основну тематику та причини звітування нардепів, український та міжнародний досвід звітування та основні компоненти звіту народного депутата дізнались помічники волинських мажоритарників, громадські діячі та журналісти під час тренінгу «Звітування народних депутатів перед виборцями». Захід відбувся у четвер, 22 червня, у Луцьку за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамах Програми USAID РАДА.

Під час тренінгу громадські консультантки ОПОРИ у Волинській області Катерина Шарпата та у Львівській області Наталія Радиш розповіли учасникам тренінгу про те, хто такий народний депутат, які його основні права та обов’язки, навіщо та про що звітувати народним депутатам, як звітують парламентарі в Україні та за її межами, а також, які основні моменти потрібно врахувати під час підготовки ефективного звіту народного депутата.

22 06 2017 Lutsk trening zi zvituvannia nardepiv 1

«Головне завдання кожного народного депутата – брати участь у законотворчому процесі. Головна мета кожного парламентаря – ефективно представляти інтереси народу в парламенті. Для цього кожен депутат-мажоритарник наділений виключними правами та обов’язками в Раді та у своєму виборчому окрузі», – розповіла Катерина Шарпата.

Натомість, Наталія Радиш наголосила на важливості звітування нардепів, яке має здійснюватися не лише для того, щоб виконати вимоги законодавства. Звітування для парламентарів важливе також для того, щоб поінформувати виборців про пророблену роботу та закцентувати на найголовніших здобутках, щоб підвищити власний рейтинг та впізнаваність, збільшити лояльність, здобути додаткові «бали» в очах виборців, а також, щоб досягти просвітницької мети: «виховати» виборця, наголосити на важливому в роботі депутата, виграти в довгостроковій перспективі.

22 06 2017 Lutsk trening zi zvituvannia nardepiv 8

У свою чергу, учасники тренінгу здобули позитивний практичний досвід щодо звітування народних депутатів. Під час роботи в групах їм вдалось: правильно визначити права та обов’язки народних депутатів і що депутат не зобов’язаний робити для виборців; проаналізувати міжнародні та вітчизняні практики звітів народних депутатів, визначити позитивні та негативні елементи у звітах; створити декілька прикладів «Матриці підготовки успішного звіту».

Загалом, під час заходу помічники народних депутатів обмінялися між собою досвідом щодо підготовки та поширення звітів народних депутатів. І на завершення поділилися власними враженнями від тренінгу.

22 06 2017 Lutsk trening zi zvituvannia nardepiv 2

Зокрема, помічниця народного депутата Ігоря Гузя Інна Крочук наголосила, що хоча на тренінгу були присутні помічники різних народних депутатів, втім, усіх об’єднало бажання щось змінити на краще в питанні звітування нардепів. Спільне напрацювання єдиної стратегії підготовки звіту депутата допоможе всім у майбутньому ефективніше і на більш високому рівні  звітувати.

«Під час сьогоднішнього тренінгу сподобалась командна робота. Було корисно почути не лише про форми підготовки самих звітів, а й про канали та інструменти їх поширення. Відтепер під час підготовки звітів будемо враховувати цільову аудиторію», – відзначила помічниця народного депутата Ігоря Лапіна Оксана Ютовець.

22 06 2017 Lutsk trening zi zvituvannia nardepiv 12

Помічник народного депутата Ірини Констанкевич Олександр Самчук зазначив, що усе на тренінгу сподобалось: і робота в групах, і підбір матеріалу, і можливість попрацювати з кожним. Тренінг був дуже актуальним, оскільки команда народного депутата, який представляє 23-й округ у парламенті, саме працює над підготовкою звіту за півроку роботи депутата Ірини Констанкевич в Раді та окрузі. Відтепер буде можливість у рамках своєї основної роботи використати почуту інформацію і спільно напрацьований досвід під час тренінгу.

22 06 2017 Lutsk trening zi zvituvannia nardepiv 10

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.