Моніторинговий проект ОПОРИ: робота депутатів-мажоритарників у округах 2015

Громадянська мережа ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, здійснює пілотний проект у 36 виборчих округах 12 областей України (Київська, Дніпропетровська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Сумська області та місто Київ).  

mapa okrugiv

Моніторингова кампанія передбачає аналіз діяльності народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах. Зокрема, проект включає моніторинг активності народного депутата у окрузі (візити, особистий прийом громадян, виступи у місцевих ЗМІ), роботи його громадських приймалень, законодавчих напрацювань, звітувань про роботу, персонального Інтернет сайту та веб-сторінок тощо. Особливу увагу сконцентровано на дослідженні проблем територіальних громад обраних для аналізу округів та зусиль, які докладає депутат для їхнього вирішення.

kryterii okrugiv

У рамках проекту, сформовано мережу громадських консультантів у 12 областях (36 округах), які мають на меті зібрати відповідну інформацію та проінформувати громадян про результати роботи народного депутата у їхньому окрузі. Окрім того, їхнім завданням є організація просвітницьких  зустрічей з громадами, активізація  громадян та парламентарів до двостороннього діалогу.

Діяльність громадських консультантів передбачає складання «політичної мапи» виборчого округу та написання 4 щомісячних звітів щодо діяльності народного депутата у його окрузі.

«Політична мапа» виборчого округу – документ, у якому висвітлюються основні економічні, демографічні, географічні та політичні особливості  округу, низка найбільш нагальних проблем місцевих територіальних громад, суспільно-політичні умови діяльності народного депутата України у окрузі,  розподіл партійних впливів у місцевих радах та державних адміністраціях.

Щомісячний звіт (травень, червень, вересень, жовтень) – документ, у якому аналізується діяльність депутата щодо вирішення проблем своїх виборців, його законодавчі ініціативи, а також ступінь дотримання народним депутатом положення закону щодо особистого прийому громадян. Окрім того, документ інформує про особливості роботи громадських приймалень парламентаря, його персонального сайту і веб-сторінок, характеризує ступінь висвітлення роботи депутата у ЗМІ тощо.

Перелік проблем досліджуваних округів

Про обов"язки народних депутатів у окрузі та способи сконтактувати з ними читайте у нашому матеріалі Ви і народний депутат: принципи взаємодії 

Ці матеріали можуть зацікавити депутатів, політологів, журналістів, громадських активістів, осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з моніторингом діяльності парламенту та народних депутатів України, а також виборців, які хочуть знати про роботу депутатів своїх округів.

 

 Матриця округів у яких працюють громадські консультанти

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ОКРУГ 62 ОКРУГ 65 ОКРУГ 67

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ 

ОКРУГ 12 ОКРУГ 14 ОКРУГ 18

 КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ 

ОКРУГ 90 ОКРУГ 93 ОКРУГ 94

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ 

ОКРУГ 90 ОКРУГ 93 ОКРУГ 94