Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 90 (Київська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 90 (Київська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

90 ОВО включає в себе м. Біла Церква. Кількість населення станом на 1 березня 2015 року – 211 041. 90 ОВО складається з 97 виборчих дільниць, серед них 20 – малих, 15 – середніх, 62 – великі. Кількість виборців – 160 447.

Соціально-економічна структура округу

У мiстi працює понад 40 промислових підприємств, одним з ключових є ПрАТ «Росава», завод з виробництва шин та гумово-технічних виробів, потужності виробництва досягають близько 6 млн шин на рік. Власник: Костянтин Жеваго, група «Фінанси та кредит», № 9 в списку Forbes.Україна – 2015, народний депутат України VIII скликання.

Іншими великими підприємствами округу виступають ТОВ «Інтер-ГТВ» – завод гумотехнічних виробів, власник – Мар’ям Есламі; ПАТ «Білоцерківський завод залізобетонних конструкцій», ТОВ «Білоцерківський домобудівельний комбінат», КП «Білоцерківбуд», ТДВ «Білоцерківський кар'єр», власник Марченко О.О. (ВО «Свобода», Народний депутат VIII скликання); ТОВ «Валтекс» – виробництво взуття та спецодягу; ТОВ НВП «БілоцерківМАЗ» займається сільгоспмашинобудуванням, власник Олійник О.А. (Партія регіонів, двічі кандидат у мери міста); ПАТ «Білоцерківський консервний завод» (ТМ «Крят») – виробництво консерви, власник  Крят А.Ф.; КП «Білоцерківхлібопродукт», власник: Шилов І.П. (депутат обласної ради, партія «Справедливість»), ТОВ «Завод пакувального обладнання «Термо-Пак», ТОВ «Біофарма-Інвест», ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат».

Головними галузями виробництва є: машинобудування, легка промисловість, хімічна та нафтохімічна промисловість, фармацевтична галузь та сільське господарство. Середньомісячна заробітна плата у виборчому окрузі – 2 833 грн (березень 2015). Рівень безробіття по Київській області станом на кінець березня 2015 року становив 21,3 тис. осіб.

У місті Біла Церква існують проблеми з поганим дорожнім покриттям, зі станом водопровідних мереж міста, зношеність та кількість поривів на мережі спричиняє низьку якість питної води. Значно погіршилася якість та безпечність питної води децентралізованого водопостачання з колодязів, особливо небезпечна вода з колодязів у районах вул. Чуйкова, вул. Шкільної, вул. Таращанської, пров. Будьонного; гостро стоїть проблема стихійних сміттєзвалищ, очистки та благоустрою джерел на території водоохоронних зон та прибережних смуг р. Рось та р. Протока, несанкціонованих підключень до мережі міської зливової каналізації гозпфекальних стоків у приватному секторі і водоохоронних зонах водних об’єктів міста. Невирішеною залишається проблема високої злочинності в місті, зокрема через погане освітлення вулиць.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

У м. Біла Церква  міським Головою є Савчук В.П. (в лютому 2014 вийшов з Партії регіонів); депутатський корпус у міськраді переважно представлений позафракційними – 17 мандатів та ВО «Батьківщина» – 11 мандатів. Після «Революції гідності» у міській раді зі складу Партії регіонів вийшли 17 депутатів з 22 (повний партійний розподіл у міськраді див. табл. 2).

Найбільш відомими активними громадськими організаціями у м. Біла Церква є Фонд сприяння молодіжним ініціативам, Білоцерківська міська жіноча спілка, Асоціація пенсіонерів, Фонд сприяння розвитку підприємництва «Партнер», «Громадська єдність»; також представлені такі регіональні осередки: Організація інвалідів-ліквідаторів Чорнобиля, Міська організація роботодавців, Асоціація підприємців, Центр з питань захисту прав споживачів.

Найвідомішими представниками та вихідцями цього округу є міський Голова Василь Савчук (підписав меморандум з партією «Воля»); Людмила Дригало, депутат місцевої ради; Костянтин Жеваго, який з 1998 року є народним депутатом України. Активно розвиваються молоді політичні партії – «Сила людей» та «Воля».

Медійна ситуація у виборчому окрузі

У місті користуються популярністю такі друковані ЗМІ:

  • «Гриф», періодичність: щотижнево, тираж: 20 000, засновник: мале приватне підприємство «Гриф»;
  • «Главная», періодичність: щотижнево, тираж: 40 000, засновник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Ньюз Медиа Групп»;
  • «Тема», періодичність: щотижнево;
  • «Копейка», періодичність: двічі на тиждень, тираж: 37 400, засновник: Приватне підприємство «Биком»;
  • «Громадська думка», періодичність: щотижнево, тираж: 4 340, засновник: Білоцерківська міська рада, трудовий колектив редакції;
  • «Замкова гора», періодичність: щотижнево, засновник: Білоцерківська міська та районна ради, трудовий колектив редакції.

У 90 ВО розповсюджуються партійні ЗМІ Київської області. Зокрема, ВО «Батьківщина» у Київській області має обласну партійну газету (інформаційний бюлетень).

У місті працюють три міські телеканали: ТРК «Крокус-1», ТРК «Майдан TV» 12 та ТРК «Бест», редакція Білоцерківського радіомовлення.

Роль національних меншин в територіальних громадах округу

У Білій Церкві є російські, єврейські, польські, грецькі та молдавські громади. Кожна з них має свою громадську організацію, однак вони є малоактивними та не впливають на місцеву політику. В 2011 році представники азербайджанської та чеченської діаспори розпочали процес побудови на місці нині зачиненої ЗОШ № 10 мечеті з мінаретами, не провівши консультацій з громадою міста. Громадські зібрання одноголосно виголосили недоцільність будівництва мечеті у Білій Церкві.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Марченко Олександр Олександрович народився 14 січня 1965 року, освіта вища. З середини 90-х є власником і головою правління ТДВ «Білоцерківський кар'єр». У ЗМІ опублікована інформація про те, що «свободівець» Олександр Марченко на початку 2000-х був помічником народного депутата від КПУ Євгена Мармазова. У 2010 році був депутатом Білоцерківської міської ради, у 2012 році став головою Київської обласної організації ВО «Свобода».

На парламентських виборах 2012 року балотувався в народні депутати від ВО «Свобода» по виборчому округу № 90, однак не зміг отримати мандат через доведену фальсифікацію виборів основним конкурентом Віталієм Чудновським; у 2014 році обраний Народним депутатом України від партії «Свобода» у 90 ВО, позафракційний.

Марченко Олександр Олександрович переміг у 90 виборчому окрузі з результатом 20 769 голосів (23,66 %). Основними конкурентами були: Бабенко Микола Вікторович, «Блок Петра Порошенка» – 18 084 голосів (20,60 %); Петрик Юрій Федорович, «Батьківщина» – 11 380 голосів (12,96 %); Дригало Людмила Борисівна, самовисування – 8 011 (9,12 %); Ліневич Олександр Станіславович, Радикальна партія – 5 795 (6,60 %).

Бізнес-інтереси народного депутата України

Марченко Олесандр до обрання народним депутатом був генеральним директором та власником ТДВ «Білоцерківський кар'єр», неодноразово нагороджувався як кращий підприємець року.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Є головою Київської обласної організації ВО «Свобода».

29 березня 2015 року в Покровській церкві, що у м. Біла Церква, отець Микола з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета вручив Олександру Марченку медаль «За жертовність і любов до України».

Медіавпливи народного депутата України

У виборчому окрузі випускають інформаційний бюлетень ВО «Свобода» з інформацією про діяльність партії та її представників.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Діяльність депутата висвітлюється на інформаційному порталі ВО «Свобода. Біла Церква» та у місцевих ЗМІ.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Олександр Марченко проживає у межах округу, а саме – у місті Біла Церква. Марченко бере участь у спортивних заходах, привітав ветеранів Афганістану з річницею, зустрічав та нагороджував воїнів АТО. В березні 2015 року дав прес-конференцію та розповів про роботу у Верховній Раді України, підняття тарифів, ремонт «Горбатого мосту» та будівництво об’їзної дороги в Білій Церкві (детальніше про заходи за участю Народного депутата див. табл. 3).

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Олександр Марченко – Голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Марченко подав 16 депутатських запитів: з них 1 до Голови ВРУ щодо заяви Голови Держфінінспекції; 5 до Кабінету Міністрів України щодо схем на ринку зерна, системи тарифоутворення; відновлення мосту, залізничного переїзду та кількості електропоїздів у м. Біла Церква; щодо регулювання відпуску лікарських засобів з цих же питань направлені запити до РНБО, СБУ, Генеральної прокуратури та МВС, ще два запити подав до Генеральної прокуратури з питань «Білоцерківтепломережа» та порушення прав вчителів Білоцерківської музичної школи.

Народний депутат Марченко подав 94 законопроекти, більшість з них стосувалися змін до чинного законодавства (ЗУ «Про Державний бюджет України на 2015 рік», ЗУ «Про вищу освіту», ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», ЗУ «Про державну службу», Податкового, Бюджетного, Земельного кодексів України). Окремо були подані законопроекти про звільнення Демчишина В.В., щодо поштового зв’язку, про мораторій на тимчасові відключення електроенергії населенню, заборону комуністичної ідеології, санкції до Російської Федерації, ліквідацію дефіциту Пенсійного фонду та ліквідацію приватних монополій.

У своїй передвиборчій програмі Марченко обіцяв сприяти проведенню люстрації та скасуванню депутатської недоторканності, змінити порядок обрання суддів, перебудувати міліцію, втілити нову концепцію обороноздатності та забезпечити соціальні гарантії учасникам АТО, виступає за вступ у НАТО, виявив бажання спростити систему оподаткування та скасувати існуючу пенсійну реформу. Законопроекти та запити частково відповідають передвиборчій програмі та вирішують проблеми округу.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Публічного звітування не було.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Олександр Марченко мало представлений у місцевих ЗМІ, часто це висвітлення його позиції щодо місцевих проблем.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНОЇ МАПИ 
ОКРУГУ № 90
 

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

АТО (область, місто, район) Голова Держадміністрації (обласної, районної, міської) Голова Ради (обласної, районної, міської) Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
           
Київська область Шандра Володимир Миколайович Безпартійний Бабенко Микола Вікторович Політична фракція «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи)» Шандра Володимир  у 2002 та 2007 роках балотувався до ВРУ від «Блоку Віктора Ющенка – Наша Україна»
місто Біла Церква     Савчук Василь Петрович безпартійний Був ченом Партії регіонів (вийшов  з партії після подій Євромайдану)
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  
місто Біла Церква Савчук Василь Петрович Безпартійний Олійник Олександр Борисович безпарійний Був членом Партії регіонів

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 90

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Київська обласна рада Депутатська фракція Київської обласної організації політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» 11  
    Депутатська фракція «Народний Фронт» 8  
    Депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» 5  
    Позафракційні 32  
    Позафракційна група «Київщина» 19  
    Депутатська група «Сильна Україна» 7  
    Депутатська група «Опора» 18  
    Депутатська група «Нова Київщина» 32  
    Депутатська група «Новий шлях» 6  
    Депутатська група «Європейська Україна» 6  
2. Білоцерківська міська рада Партія регіонів 4  
    Позпартійні 17  
    Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» 11  
    Народна Партія 6  
    Політична партія «Сильна Україна» 5  
    Політична партія Всеукраїнське об'єднання «Свобода» 3  
    Політична партія «Рідне місто» 2  
    Політична партія «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» 2  
    Політична партія «Фронт Змін» 2  
    Єдиний Центр 1  
    Партія «Віче» 1  
    Партія «Демократичний Союз» 1  
    Партія Зелених України 1  
    Політична партія Всеукраїнська партія «Дітей війни» 1  
    Політична партія «Наша Україна» 1  
    Політична партія «Нова політика» 1  
    Українська республіканська партія 1  

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Марченка Олксандра Олександровича  у виборчому окрузі № 90

Дата

Місце

Назва

Аудиторія

Короткий зміст

1

28.03.2015

м. Біла Церква

Турнір Найсильніших

спортсмени

Марченко передав міській федерації рукопашного бою сертифікат на 10 000 гривень із власного благодійного фонду.

 

15.02.2015

Біла Церква

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 26- річчю виведення радянських військ з Республіки Афганістан

Ветерани Афганістану

15 лютого близько каплиці святого Георгія Побідоносця на масиві Леваневського 15- го лютого пройшов урочистий мітинг за участю представників міської адміністрації , народного депутата Олександра Марченка , представників громадськості , учасників військових дій в Афганістані.

 

17.03.2015

Біла Церква

Зустрів бійців АТО

Бійці АТО та їх родини, жителі міста

На залізничному вокзалі жителі Білої Церкви зустріли бійців 72 окремої механізованої бригади , які повернулися для демобілізації . Олександр Марченко також зустрічав бійців.

 

26.03.2015

Біла Церква

Закриття Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії

школярі

Учасників та переможців олімпіади, юних географів, талановиту шкільну молодь вітали із завершенням випробувань посадові особи: Клокар Наталія Іванівна,  директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України; Марченко Олександр Олександрович, народний депутат України; Мельнійчук Михайло Михайлович, заступник голови журі олімпіади, декан Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат географічних наук, доцент; Сосса Ростислав Іванович, директор Державного науково-виробничого підприємства «Картографія», доктор географічних наук, професор.

 

23.03.2015

Біла Церква

Прес-конференція

Жителі Білої Церкви

Марченко розповів про роботу в Верховній Раді України, підняття тарифів, ремонт "Горбатого мосту" та будівництво об’їзної дороги в Білій Церкві.

 

22 по 26 березня 2015 року

Біла Церква

ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії

Жителі Білої Церкви

Олімпіада відбувається за фінансової підтримки  Марченка О.О, народного депутата України

 

17.04.2015

Біла Церква

Привітав комбатанта УПА

Білоцерківське крайове братство

Народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олександр Марченко привітав голову Білоцерківського крайового братства ОУН-УПА, ветерана УПА Теодора Дячуна з великодніми святами.

 Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.