Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 157 (Сумська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 157 (Сумська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу та соціально-економічна структура

Одномандатний виборчий округ № 157 розташований у межах міста Суми і включає Ковпаківський район, частину Зарічного району Сум, село Піщане Сумської міської ради з населеними пунктами Піщанської сільської ради. Кількість виборців на позачергових парламентських виборах в жовтні 2014 року склала 174 252 виборця. Вибори у Верховну Раду в одномандатному виборчому окрузі виграв Олег Медуниця, висунутий партією «Народний Фронт». Медуниця набрав 31,02 % голосів виборців. Найближчий його суперник, самовисуванець Сергій Клочко, набрав 16,30 % голосів. Третє місце зайняв самовисуванець Сергій Савченко з результатом у 11,05 %. Усього у виборах в окрузі № 157 брали участь 14 кандидатів.

Ключовими підприємствами регіону є конгломерат підприємств ПАТ «СМНВО ім. М.В. Фрунзе», ПАТ «Сумихімпром», ПАТ «Насосенергомаш» та ТОВ «Гуала Кложерс Україна» і АТ «Технологія». Також серед найбільших платників податків в окрузі є ПАТ «Сумиобленерго», ТОВ «Сумитеплоенерго», концерн «Укрросметал», ПАТ «Науково-виробниче акціонерне товариство «ВНДІКОМПРЕСОРМАШ» та СП «Укртехносинтез», ВП «Сумська дирекція залізничних перевезень», ДП «Завод ОБ та ВТ», філія «УМГ «Київтрансгаз» ДК «Укртрансгаз», ТОВ «БВК Компанія «Федорченко» та ін.

Середній рівень заробітної плати у Сумах станом на квітень 2015 р. склав 3 232 грн (при середньому рівні по області 2 877 грн).

Основними проблемами у ВО № 157 з центром у м. Суми на сьогодні вважаємо:

  • скорочення працівників на «СМНВО ім. Фрунзе», що є наслідком старого конфлікту основних акціонерів Костянтина Григоришина та Володимира Лук’яненка за управління підприємством та скороченням замовлень від споживачів у РФ внаслідок російсько-української війни;
  • штучне затягування і непрозорість процесу санації і підготовки до приватизації ВАТ «Сумихімпром», вплив на цей процес фінансово-промислових груп Дмитра Фірташа та Ігоря Коломойського;
  • катастрофічне погіршення транспортної інфраструктури у Сумах, у т.ч. існуючого автомобільного сполучення на трасах Суми–Київ та Суми–Харків, майже остаточно занедбаного аеропорту «Суми», нестабільного і некомфортного залізничного сполучення, відсутність комфортного транспортного сполучення між Сумами та сусідніми містами – Черніговом та Полтавою;
  • високий рівень корупції та практика непрозорої економічної регуляторної політики, земельна корупція, непрозорий і часто незрозумілий для громади міста процес формування бюджету міста, відсутність стратегічного бачення розвитку міста на рівні міської влади;
  • занедбаний і критичний стан водогінно-каналізаційної системи у місті, відсутність ресурсів для ремонтних робіт і модернізації;
  • монополізація ринку пасажирських транспортних перевезень у місті, а звідси – непрозорість і корупційність у формуванні тарифу на перевезення пасажирів, принципове небажання власників обрахувати пасажиропотік (денний, тижневий, річний), що показало б реальні витрати на обслуговування автомобілів та потенційні прибутки;
  • високий ступінь політичної агресивності і нетолерантності в громаді міста, практично зникає таке поняття як «соціальний капітал».

Суспільно-політична ситуація в окрузі

Найбільш впливові політичні партії можна визначити за результатами останніх виборів до Верховної ради України в жовтні 2014 року, а також на основі підготовки політичних партій до місцевих виборів, які заплановані на осінь 2015 р. Отже, у Сумах у жовтні 2014 р. «Блок Петра Порошенка» набрав 27,5 %, «Народний фронт» – 23,2 %, Радикальна партія Олега Ляшка – 7,3 %, партія «Самопоміч» – 12,3 %, ВО «Батьківщина» – 6,01 %, «Опозиційний блок» – 3,4 %, ВО «Свобода» – 5,8 %, «Громадянська позиція Анатолія Гриценка» – 4,4 %, КПУ – 2,7 %.

Якщо проаналізувати результати Петра Порошенка на президентських виборах 25 травня 2014 р. та результат «Блоку Петра Порошенка» на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2104 р., то отримаємо 34 % втрати довіри за півроку. Також варто зафіксувати 7,15 % втрати довіри виборців у парі Юлія Тимошенко – ВО «Батьківщина» за цей же період.

У Сумах діють ряд впливових громадських організацій та громадських ініціатив. Зокрема, за останні півроку проявили себе активісти, що відстоювали інтереси громади перед виконкомом Сумської міської ради щодо необґрунтованості підвищення тарифів на проїзд в громадському автотранспорті з 2 до 3 грн. Частина політично активних НДО організувала мережу Громадсько-експертних комісій при Сумській міській раді для контролю за прийняттям рішень. І хоча механізм такого контролю досі чітко не визначений, все ж ініціативу можна оцінювати як позитивну діяльність громадських активістів – особливо напередодні місцевих виборів-2015, адже багато членів мережі мають власні політичні амбіції.

Сильним і впливовим стає у місті організований волонтерський рух, який не є централізованим, хоча інформаційно він об’єднаний у проект «Сумські волонтерські сили». Активісти допомагають як Сумському реактивно-артилерійському полку № 27, так і учасникам добровольчих батальйонів, які воюють на Сході країни.

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

Голова Сумської обласної державної адміністрації Голова ради
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Клочко Микола Олексійович «Солідарність» – «Блок Петра Порошенка» (раніше в 2012-2013 рр. «Фронт змін») Голова Сумської облради – відсутній; заступник Лаврик Віра Іванівна Політична партія «Рідне місто»
Міський голова м. Суми Секретар ради
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря
Лисенко Олександр Миколайович (обраний у травні 2014 р.) ВО «Батьківщина»

Гончаренко Тетяна Петрівна

(обрана у червні 2014 р.)

ВО «Батьківщина»

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад Сумської міської ради, яка належить до виборчого округу № 157 (Сумська область)

Сумська міська рада Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1   Депутатська фракція політичної партії ВО «Батьківщина» 30 З початку каденції фракція ВО «Батьківщина» втратила 7 депутатів, які вийшли і створили групу «Єдність», або стали позафракційними.
2   Депутатська група «ЄС: Європейські Суми» 20 З початку 2014 року фракція політичної партії «Рідне місто» практично в повному складі переформатувалася в депутатську групу «ЄС: Європейські Суми» [через зміну керівництва всеукраїнської організації політичної партії]. Лідером групи за поданням тодішнього міського голови Геннадія Мінаєва став Анатолій Жук.
3   Депутатська фракція Партії регіонів 3 Залишився кістяк партії у Сумах – Ігор Перепека, Юрій Перепека та Олексій Мовчан; решта – вийшли зі складу фракції в 2014 р.
4   Депутатська група «Єдність» 4 Групу створили ще на початку каденції цієї ради депутати, що пройшли як члени ВО «Батьківщина», проте вийшли з фракції – Олександр Акатов, Олександр Боженко, Віктор Гордієнко та Олександр Малюк.
5   Депутатська фракція КПУ 2 У фракцію входить Наталія Дейниченко та Володимир Солобаєв. У 2012-2013 рр. працювали синхронно з Партією регіонів, а з початку 2014 р. – стали союзником ВО «Батьківщина» та нового мера Олександра Лисенка.
6   Депутатська групу «Розвитку України» 4 Колишні члени фракції Партії регіонів Андрій Грек, Віталій Жиленко, Сергій Науменко та Микола Саченко вийшли з фракції і створили нову групу на початку 2014 р.
7   Позафракційні 13

- Ігор Бабенко – вийшов з фракції Партії регіонів в 2014 р.

- Олександр Байдак – став депутатом в результаті багаточисельних судів, формально як № 25 по списку політичної партії «Рідне місто»

- Володимир Діхтяр – обирався як мажоритарник від ВО «Батьківщина»

- Ірина Дяденко – обиралася по списку політичної партії «Рідне місто»

- Валентин Костюк – вийшов з фракції Партії регіонів в 2014 р.

- Ярослав Куц – вийшов з депутатської групи ««ЄС: Європейські Суми» в 2014 р.

- Василь Кучеренко – Вийшов з фракції ВО «Батьківщина» в 2014 р.

- Віра Мотречко – обиралася по списку ВО «Батьківщина», але в серпні 2012 р. була виключена з партії за самостійну участь в парламентських виборах-2012 по ВО № 157.

- Олександр Перчаков  – обирався за списком політичної партії «Фронт Змін»

- Олександр Тимчук – обирався за списком політичної партії «Рідне місто»

- Олексій Федина – обирався за списком політичної партії «Рідне місто»

- Віталій Шилов – обирався за списком політичної партії «Рідне місто»

- Алла Ярова – обиралася за списком політичної партії «Рідне місто»

Медійна ситуація у виборчому окрузі

У Сумах базуються три телерадіокомпанії – Сумська ОДТРК, і дві приватних – «Відікон» та ATV. Значущість і впливовість трьох медіа-ресурсів по місту Суми відрізняється – всі вони присутні і в ефірі, і в кабельних мережах, проте покриття ТРК «Відікон» традиційно є найбільшим по області. Рейтинг довіри згідно з нещодавнім опитуванням компанії Socium Rate у «Відікона» теж найвищий – 73 %, у ATV – 46 %, в Сумської ОДТРК – близько 42 %.

Чітких відмінностей між медіа-контентом, які пропонують телерадіокомпанії, не спостерігається. Переважно це формальні місцеві новини та авторські передачі на кшталт ранкових або кулінарних шоу. Проте, за останній час на всіх трьох каналах почали з’являтися авторські програми, присутня політична аналітика, розвиваються антикорупційні розслідування, новинні програми є конкурентними між собою.

Власником ТРК «Відікон» є екс-губернатор Донецької та Сумської областей Володимир Щербань, декілька років тому він намагався продати телеканал тодішньому голові Сумської ОДА Юрію Чмирю, проте вони не зійшлися в ціні. ТРК ATV належить ще одному екс-губернатору Сумської області Анатолію Єпіфанову (бл. 60 %) та народному депутату України Андрію Деркачу (40 %), частку якого останній придбав в 2013 році.

Окрім цих телеканалів, у Сумах є кореспондентських пункт охтирського каналу «Пульсар». Канал присутній в кабельних мережах міста, час від часу кореспонденти висвітлюють політичні події у своїх випусках новин.

У форматі Інтернет-телебачення працює студія медіа-платформи SumyNews, засновником якої в 2009 році стала громадська організація «Центр досліджень регіональної політики». Сайт позиціонує себе як громадське медіа аналітичного спрямування, яке не виготовляє новинний контент, натомість випускає ряд цікавих авторських програм, інтерв’ю та має багато спільних проектів з іншими місцевими та всеукраїнськими ЗМІ.

До Інтернет-телебачення відносить себе і веб-ресурс vivat.tv, створений у 2011 році, проте останнім часом на ньому виставляється мало авторських програм, динаміка розвитку майже зупинилася, відео з’являється декілька разів на місяць.

Газети міста Суми переживають не найкращі часи. Вони дуже швидко втрачають свій вплив, адже сумчани читають порівняно мало, до того ж у місті немає газет зі стійкою і чесною репутацією.

Ще до кінця 2014 року в обласному центрі можна було виділити три основні приватні газети:

Жодне з трьох ЗМІ не належить представникам великого капіталу чи політикам. «Ваш шанс» дещо вирізняється з цієї трійки, тяжіючи у бік таблоїдної преси. До того ж газета розміщує безкоштовні оголошення, що і є запорукою її стабільності й найвищого серед сумських газет накладу. Попри те, газета подає матеріали на політичну тематику. До недавнього часу друга і третя сторінки «Ваш шанс» були присвячені критиці прозахідних ідей. Залежно від актуальності, критики зазнавали праві політичні сили, США, НАТО, євроінтеграція тощо. Причиною таких виступів є особиста позиція редакторки, яка симпатизує Московському патріархату УПЦ. Щоправда, в ході війни Росії проти України в 2014 році такі матеріали з газети зникли.

Редакційну політику газети «Панорама» визначають особисті симпатії чи антипатії її власника й головного редактора — Євгена Положія. Часто вона змінюється швидко і кардинально, в залежності від зміни місцевих політиків, яким Євген Положій пропонує медіасупровід.

Газета «Данкор» кілька останніх років перебувала в скрутному становищі і з початку 2015 року припинила виходити друком. Фактично, від медіа залишилися лише сайт і газета «ДС-експрес», яка складається в основному з телепрограми та інформації, взятої з Інтернету.

Попри певні розбіжності, всі три газети готові розміщувати «джинсу» від будь-якої партії чи політика, як це було протягом виборчих кампаній 2014 року.

У Сумах функціонує досить велика кількість новинних веб-ресурсів. Історія їх створення та форми власності різні, частина з них є відображенням своїх друкованих видань і існують давно, частина – створені буквально нещодавно. Їхню добову відвідуваність можна прослідкувати на прикладі відкритих даних станом, наприклад,  на 20 квітня 2015 року:

  1. 0542.ua  – 11 729 відвідувачів
  2. dancor.sumy.ua – 5 533
  3. shans.com.ua – 5 423
  4. rama.com.ua – 2686
  5. topgorod.com – 2 599
  6. like.sumy.ua – 2 441
  7. sumypost.com – 1891
  8. vsisumy.com – 1 666
  9. gorod.sumy.ua – 1524

Безперечний лідер у Сумах серед новинних веб-ресурів – сайт 0542.ua, який є також єдиним з сайтів з відкритою статистикою.

Авторський погляд на політичні події в місті і країні загалом має сумський журналіст Олександр Гвоздік, який створив і модерує сайт xpress.sumy.ua. В 2010–2013 він був електронною версією газети «В двух словах». Сайт входив в пул піар-підтримки губернатора Юрія Чмиря, а на сьогодні ресурс займає більше опозиційну і критичну до нинішнього Кабміну позицію. В той же пул входив і сайт regionews.sumy.ua, який був створений радником Чмиря в часи його керівництва Сумською областю Денисом Маркішевим, і працював як медіа-ресурс на базі окремого прес-центру й інформ-агенства. На сьогодні веб-сайт суттєво скоротив об’єм випуску новин. Також до цієї групи можна віднести і ресурс sumyinfo.com, який по суті виконує функцію рупору обласної організації Партії регіонів та її політичних лідерів.

Серед нових медіа-проектів ще можна виділити ресурс sumy-times.net, створений Сумською торгово-промисловою палатою та ООО «Мэджик А». Сайт позиціонує себе в суспільно-політичному спектрі. Власник – Костянтин Макаренко, редактор – Петро Коваленко. Свою нішу займає Інтернет-журнал творчих людей – nashisumy.com.ua. Також культурне і творче життя висвітлює сайт creativpodiya.com, створений  «Агентством творческих событий».

Відповідно до рейтингу довіри до FM-станцій, які транслюються у Сумах, від компанії Socium Rate, на першому місці розташувалася станція Хіт-FM з 53,2 % слухачів, на другому – «Перець-FM» з 31 %, на третьому – «Русское радіо-Україна» з 18,7 %, на четвертому – «Топ-радіо/Шансон» з 18,1 %, на п’ятому – «Авторадіо» з 13,5 %, на шостому – «Діва-радіо» з 11,1 % слухачів.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Олег Медуниця народився 27 липня 1971 року у місті Суми. Освіта вища. В 1993 році закінчив Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка за спеціальністю «географія та біологія», кваліфікація – вчитель географії й біології. В 2008 році – завершив навчання в Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «управління суспільним розвитком», кваліфікація – магістр управління суспільним розвитком.

Після навчання в університеті протягом шести років працював учителем географії в Северинівській школі Сумського району. У 1991 році заснував Спілку Української Молоді «Сумщини», був учасником «Революції на граніті».

У 1999 – 2004 рр. Медуниця очолював Сумський обласний комітет молодіжних організацій, з листопада 2002 р. по лютий 2007 р. – всеукраїнську молодіжну організацію «Молодіжний націоналістичний конгрес». Брав участь у русі протесту Сумських студентів проти об’єднання вузів і влади екс-губернатора Володимира Щербаня у Сумській області.

Після «Помаранчевої Революції» 2004 року і приходу до влади президента Віктора Ющенка працював переважно на державних посадах:

02.2005 – 06.2005 – тимчасово не працював (виконував обов’язки заступника голови Сумської обласної державної адміністрації на громадських засадах),

06.2005 – 08.2006 – заступник голови Сумської обласної державної адміністрації,

10.2006 – 02.2008 – начальник управління інформації й зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації,

04.2008 – 04.2008 – помічник-консультант народного депутата України,

04.2008 – 07.2008 – радник голови у складі патронатної служби голови обласної державної адміністрації відділу забезпечення діяльності керівництва облдержадміністрації апарату Сумської обласної державної адміністрації,

07.2008 – 11.2010 – заступник голови Сумської обласної державної адміністрації.

У 2011 р. створює громадську організацію «Бюро аналізу політики», яка займається переважно моніторингом державних закупівель у Сумській області та критикує губернатора Юрія Чмиря (2011–2013 рр.) через бюджетну непрозорість. Також активно працює як заступник голови Організації українських націоналістів.

На парламентських виборах 2012 року Медуниця був обраний у виборчому окрузі № 157 від ВО «Батьківщина» (на той момент був членом політичної партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленка). На виборах 2014 року переміг у тому ж окрузі. Балотувався від політичної партії «Народний Фронт» і на цей час є членом цієї партії.

У Раді Олег Медуниця працює в Комітеті ВРУ з питань бюджету. Депутат входить до неформальної депутатської групи «За європейську Сумщину», куди увійшли й інші депутати від Сумської області. Подавав заяву на входження в міжфракційне депутатське об’єднання «ЄвроОптимісти», проте таємним голосуванням його кандидатура не була підтримана.

Бізнес-інтереси народного депутата України

За формальними ознаками у народного депутата відсутні будь-які бізнес-інтереси в окрузі, як прямі, так і опосередковані.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

В цілому, Олега Медуницю можна вважати народним депутатам – вихідцем з громадського сектору Сумщини, з молодіжного націоналістичного середовища, яке він сам формував з середини 90-х рр.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Політичне позиціонування Олега Медуниці з місцевою політичної елітою не можна охарактеризувати однозначно. З одного боку, він політик-одинак, ніколи не бере жодних політичних зобов’язань на себе, в той же час нікому нічого не обіцяє, та до останнього часу уникав прив’язки до конкретної політичної сили (тільки нещодавно вступив в партію «Народний Фронт» Арсенія Яценюка). По суті, з 2004 до 2014 року він користувався реноме «революціонера-націоналіста», як в громадському секторі, так і на державній службі. З середини 2012 року народний депутат відомий ще і як борець з корупцією. Зрештою, таке позиціонування допомогло Медуниці двічі перемогти на окрузі – спочатку від ВО «Батьківщина» в 2012, а в 2014 – від партії «Народний Фронт».

Після втечі з країни Віктора Януковича Медуниця почав тиснути на міського голову Сум Геннадія Мінаєва, щоб той подав у відставку, що невдовзі і відбулося. На дострокових виборах нардеп активно агітував за нинішнього мера Олександра Лисенка (від ВО «Батьківщина»), який після перемоги призначив своїм заступником з питань ЖКГ кума Олега Медуниці Івана Бортника. На сьогодні Олег Медуниця більше не підтримує Олександра Лисенка та часто його критикує. Політик оголосив, що в жовтні 2015 року буде підтримувати нового кандидата – керівника Сумської міської організації «Народного Фронту», молодого громадського активіста Андрія Крамченкова.

Офіс Олега Медуниці (приймальна народного депутата), офіс партії «Народний Фронт» та громадська організація «Бюро аналізу політики» вже розпочали агітаційну кампанію до місцевих виборів. Слід зазначити, що більшість депутатського складу Сумської міської ради та більшість складу обласної ради скептично і з недовірою ставляться до народного депутата.

З нинішнім головою Сумської ОДА Миколою Клочком у нього доволі дружні стосунки. Стосунки переважно неформальні, адже на практиці нардеп мало на що впливає в обласній державній адміністрації.

Медіавпливи народного депутата України

Своїх медіаактивів у народного депутата Олега Медуниці немає. До найбільш лояльних відносимо Сумську ОДТРК, де генеральним директором працює колишній помічник Медуниці Микола Чернотицький, а також газету «Панорама» та сайт dancor.sumy.ua. Ці ЗМІ традиційно симпатизують політику, розміщують «джинсу» у виборчий і міжвиборчий період. Серед найбільш критичних ЗМІ – ТРК «ATV», сайти xpress.sumy.ua та sumypost.com, а також всі ресурси, які належать місцевій Партії регіонів. 

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Приймальня народного депутата Олега Медуниці знаходиться в орендованому приміщенні в центрі міста за адресою м. Суми, Покровська площа, 6, 1 поверх. В цьому ж офісі знаходиться офіс міської організації політичної партії «Народний Фронт» та громадської організації «Бюро аналізу політики». Народний депутат проводить звітні прес-конференції раз на декілька місяців, там же проводяться зустрічі з партійними активістами та прийом виборців.

Помічники-консультанти народного депутата Олега Медуниці:

  • З поширенням дії Закону України «Про державну службу»: Стойко Тетяна Аркадіївна.
  • За строковим трудовим договором на постійній основі: Рибалко Андрій Петрович.
  • На громадських засадах: Байдак Олександр Геннадійович, Бень Андрій Ігорович, Бондаренко Валентин Борисович, Букін Андрій Васильович, Вознюк Віктор Вікторович, Дядик Олексій Миколайович, Жмайло Дмитро Сергійович, Іляш Ярослав Еміліанович, Омельченко Олександр Вікторович, Поканєвич Юрій Вікторович, Федірко Тетяна Віталіївна.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Народний депутат Олег Медуниця постійно живе у Сумах, в Київ приїздить переважно під час сесійних засідань або для роботи в комітетах і у партійних справах. Проте, якоїсь підвищеної активності в окрузі, пов’язаної з роботою з виборцями індивідуально чи в межах трудових колективів, не спостерігається. Проводить окремі приватні візити на підприємства, зрідка зустрічається зі студентами, активно використовує норму Закону про використання безоплатного ефірного часу на Сумській ОДТРК.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

За весь час перебування у Парламенті VIII скликання Олег Медуниця подав тільки один запит (у співавторстві з Юрієм Березою) під час 2 сесії за № 11/10-85 від 06.02.2015 року. Запит був спрямований керівнику Міністерства закордонних справ України Клімкіну Павлу Анатолійовичу  стосовно вилучення дипломатичних паспортів у народних депутатів України VII скликання, які голосували за «Диктаторські закони» 16 січня 2014 року, а також вилучення дипломатичних паспортів у членів Уряду Миколи Азарова. 

Законопроекти, подані народним депутатом Олегом Медуницею

№ реєстр.
проекту
Дата реєстрації Назва законопроекту Став чинним актом
0949 27.11.2014 про відкритість використання публічних коштів 183-VIII
1408 11.12.2014 про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності) 246-VIII
1602 24.12.2014 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо громадських об'єднань)  
1632 25.12.2014 про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон  
1779 16.01.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань)  
1822 22.01.2015 про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України (щодо охорони історичних та культурних цінностей загальнодержавного значення)  
2047 05.02.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ)  
2058 06.02.2015 про увічнення пам'яті про Революцію Гідності 2013-2014 років  
2129 13.02.2015 про внесення змін до Митного кодексу України щодо забезпечення застосування санкцій до держави-агресора  
2130 13.02.2015 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення застосування санкцій до держави-агресора  
2297-1 19.03.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійного голосового та текстового повідомлення  
2440 19.03.2015 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійного голосового та текстового повідомлення)  
2466 24.03.2015 про органи самоорганізації населення  
2467 24.03.2015 про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання  
2607 08.04.2015 про внесення змін до Закону України «Про санкції» (щодо запровадження інституту ресиверів (тимчасових керуючих)  
2608 08.04.2015 про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі)  
2664 17.04.2015 про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо уточнення деяких положень, що регулюють визнання видів спорту в Україні та діяльність спортивних федерацій та спілок)  

Серед найбільш важливих законопроектів, де Олег Медуниця був одним із співініціаторів реєстрації законодавчої ініціативи, став закон «Про відкритість використання публічних коштів», ухвалений Верховною Радою 11 лютого 2015 року. Сам Закон розроблявся та адвокатувався експертами Центру політичних студій та аналітики.

Відповідно до цього Закону, в державі буде створений єдиний веб-портал, на якому буде зібрана уся інформація щодо витрати коштів державного та місцевих бюджетів, державних та комунальних підприємств, спеціальних фондів тощо. Кожну витрачену чиновником гривню можна буде відслідкувати в режимі онлайн та здійснити громадський контроль за кожним контрактом. Якщо ж чиновник буде перешкоджати у надані інформації, законопроектом передбачаються суворі штрафні санкції та відповідальність перед законом.

Закон має на меті закріпити в Україні на законодавчому рівні сучасний стандарт країн Європейського Союзу щодо взаємодії держави і громадянського суспільства, що сприятиме подальшому інтеграційному поступу України. Аналогічні системи вже працюють в європейських країнах, наприклад, у Польщі. Тут існує єдиний інформаційний портал, де зосереджена вся інформація про використання органами влади всієї країни публічних коштів. Зайшовши на сайт  та задавши у пошук назву міста, користувач отримує інформацію про всі закупівлі, які здійснювали органи влади (від діючих до запланованих), хто є виконавець, договір та всі додатки по ньому. Голосуванню законопроекту передувала ціла адвокаційна інформаційна кампанія.

Народний депутат Олег Медуниця став співініціатором реєстрації ще однієї законодавчої ініціативи громадянського суспільства (зокрема проекту USAID «Громадяни в дії», який реалізовував Український незалежний центр політичних досліджень). Це Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності», який ліквідовує низку непотрібних бюрократичних процедур в діяльності волонтерів.

Закон № 246-VIII від 5 березня 2015 року врегульовує суспільні відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні. Цей Закон був розроблених громадськими експертами спільно з народними депутатами. Головні переваги нового Закону про волонтерство:

  • скасування обов’язкового обтяження волонтерів у вигляді страхування;
  • скасування бюрократичної процедури обов'язковості укладання договору з волонтерами;
  • скасування дискримінаційної заборони займатись волонтерством школярам;
  • скасування необхідності отримувати дозвіл в Міністерстві соціальної політики, для організації, яка залучає волонтерів.

Інші законодавчі ініціативи народного депутата, де він є співініціатором реєстрації проектів законів, зокрема «Про органи самоорганізації населення», «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання», «Про внесення змін до Митного кодексу», «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо громадських об'єднань)» та ін. є колективними напрацюваннями як правило або експертного середовища, або подаються як спільна ініціатива учасників парламентської коаліції. Своїх власних законодавчих ініціатив народний депутат Верховної ради VIII скликання Олег Медуниця не реєстрував. На сьогодні депутат не анонсував про початок інформаційних кампаній для просування якихось своїх власних законодавчих ідей чи розроблених проектів документів.

8 квітня 2015 року Олег Медуниця та інші депутати від Сумщини звернулися до Прем’єра Арсенія Яценюка з проханням виділити кошти на ремонт автодороги Київ–Прилуки–Ромни–Суми. Маючи стратегічне транспортне значення, вона перебуває в надзвичайно аварійному стані. Звернення вже підписали більше 50 народних депутатів з усіх фракцій. Олег Медуниця з колегами заявили, що вимагають від Уряду, щоб ремонт цієї дороги був внесений до пріоритетних інвест-проектів у 2015 році.

Ще однією ініціативою стало звернення Олега Медуниці до прокуратури Сумської області стосовно розкрадання землі. За його заявою, оприлюдненою 20 березня 2015 року, земельні ділянки на проспекті Козацькому у Сумах, які, відповідно до генерального плану м. Суми, призначені для розміщення об'їзної дороги, Держкомзем в Сумській області вирішив віднести до земель Сумського району. Ці ділянки були роздані Держкомземом прокурорам, суддям та іншим чиновникам.

У зверненні Медуниця зазначає, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення були передані для ведення індивідуального садівництва особам, які не мають досвіду ведення с/г діяльності, а сам процес виділення ділянок містив конфлікт інтересів у розумінні Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». В списку осіб, які отримали у власність земельні ділянки на безкоштовній основі, були:

  • Святенко Сергій Євгенович, чоловік Світлани Святенко, начальника відділу Держкомзему у Сумському районі. Світлана Святенко була головою комісії, яка надала висновок на погодження проекту землеустрою щодо виділення ділянок;
  • Міняйло Михайло Миколайович, начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури Сумської РДА;
  • Толбатова Світлана Валеріївна, донька заст. Голови Сумської облради Валерія Толбатова;
  • Владислав Правдюк, Глухівський міжрайонний прокурор.

Також 17 грудня 2014 року земельні ділянки безкоштовно отримали судді Господарського суду Сумської області, в тому числі і голова суду – Олександр Коваленко.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Народний депутат України Олег Медуниця провів звітування про перші місяці своєї роботи на прес-конференції для сумських журналістів в обласному прес-клубі.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Олег Медуниця використовує таку форму звітування, як проведення прес-конферецій для ЗМІ у власному офісі, безкоштовні ефіри в студії Сумської ОДТРК, рідше використовує поширення інформації на власних блогах на сумських сайтах. Зафіксовано також замовні матеріали у формі «джинси».