Звіти

Лідери законопроектної роботи: ТОП-5 «комітетних ударників» та «робітників на чужій ниві»

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, хто з народних депутатів розробив найбільше законопроектів, що стосуються сфери відання Комітету Верховної Ради, до складу якого вони входять, а хто з народних обранців готував більше законопроектів не до свого, а до інших комітетів.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, головним критерієм членства в певному комітеті повинні бути професійні компетенції депутата, які відповідають предмету відання комітету, а не політична доцільність, зокрема необхідність дотримання квоти чи приватні та корпоративні інтереси певних депутатів або груп впливу. Наявність фахових компетенцій у депутата необхідна для його якісної роботи у комітеті, зокрема для підготовки законопроектів, які стосуються сфери відання комітету та аналізу законопроектів, які потрапляють на його розгляд.

Разом з тим, результати дослідження ОПОРИ свідчать про те, що депутати всіх без виключення фракцій розробляють більше законопроектів не до комітетів, до складу яких вони входять, а до інших комітетів. Загалом депутати у період грудня 2014 року – лютого 2016 року підготували 22% законопроектів до комітетів, у складі яких вони працюють, 78% – до інших комітетів.

На це впливає ряд об’єктивних факторів українського парламентаризму.  

По-перше, практика підготовки законопроектів у парламенті говорить про те, що в багатьох випадках проект Закону готується групою депутатів. Зокрема, автори можуть бути як членами однієї фракції чи групи, так і представляти різні фракції, бути позафракційними або членами одного міжфракційного об’єднання. Як правило, депутати з різних фракцій включаються до списку авторів, щоб заручитися підтримкою їхніх фракцій під час голосування за відповідний проект законопроект.

По-друге, в окремих випадках до списку авторів законопроекту включають усіх депутатів та лідера фракції чи групи. Це робиться з мотивів політичної доцільності або для покращення індивідуальної статистики за кількістю поданих депутатами законопроектів.

Проте, всі вищезгадані фактори тою чи іншою мірою впливають на статистику розроблених парламентарями законопроектів, які відповідають сфері відання комітетів, у складі яких вони працюють.

ТОП-5 «комітетних ударників»

Серед п’ятірки народних депутатів, які підготували найбільше законопроектів, що стосуються сфери відання комітету, в складі якого вони працюють, 4 депутати є членами Комітету з питань податкової та митної політики, ще 1 працює в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Член Комітету з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова (фракція «Об’єднання «Самопоміч») підготувала 35 законопроектів, Олександр Кірш (Народний Фронт) – 31, Оксана Продан та Ніна Южаніна з «Блоку Петра Порошенко» – по 28 законопроектів. Член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко з «Народного Фронту» підготував 26 законопроектів.

ТОП-5 депутатів, які підготували найбільше законопроектів,  котрі стосуються предмету відання комітету, до складу якого вони входять (грудень 2014 – лютий 2016)

ПІП депутата Фракція Комітет Кількість поданих законопроектів
Тетяна Острікова «Об’єднання «Самопоміч» Комітет з питань податкової та митної політики 35
Олександр Кірш Народний Фронт Комітет з питань податкової та митної політики 31
Оксана Продан Блок Петра Порошенка Комітет з питань податкової та митної політики 28
Ніна Южаніна Блок Петра Порошенка Комітет з питань податкової та митної політики 28
Антон Геращенко Народний Фронт Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 26

До числа 6 народних депутатів, які мають найбільшу позитивну різницю кількості розроблених законопроектів, котрі стосуються предмету відання комітетів Верховної Ради, у складі яких вони працюють, входять 4 представника Комітету з питань податкової та митної політики, а також 2 членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Найбільшу позитивну різницю у кількості підготовлених законопроектів має Олександр Кірш (Народний Фронт) – 23. Позитивну різницю у 21 підготовлений законопроект мають Тетяна Острікова з «Об’єднання «Самопоміч» та Ніна Южаніна з «Блоку Петра Порошенка», у 12 законопреоктів – Олександр Долженков («Опозиційний блок»), у 11 – Владислав Бухарєв (ВО «Батьківщина») та Антон Геращенко (Народний Фронт), які працюють у складі Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Станом на лютий 2016 року 70 народних депутатів не розробили жодного законопроекту, котрий стосується сфери відання комітету, в складі якого вони працюють. Від 1 до 5 законопроектів до комітету, в складі якого вони працюють підготували 207 депутатів, від 6 до 10 законопроектів – 96 народних депутатів, від 11 до 35 законопроектів – 44 депутати.

ТОП-6 народних депутатів, які мають найбільшу позитивну різницю кількості розроблених законопроектів, що стосуються предмету відання комітету, до складу якого вони входять (грудень 2014 – лютий 2016)

ПІП депутата Фракція Комітет Кількість поданих законопроектів
Олександр Кірш Народний Фронт Комітет з питань податкової та митної політики 23
Тетяна Острікова «Об’єднання «Самопоміч» Комітет з питань податкової та митної політики 21
Ніна Южаніна Блок Петра Порошенка Комітет з питань податкової та митної політики 21
Олександр Долженков Опозиційний Блок Комітет з питань податкової та митної політики 12
Владислав Бухарєв ВО «Батьківщина» Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 11
Антон Геращенко Народний Фронт Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 11

 

ТОП-5 «робітників на чужій ниві»

Станом на лютий 2016 року 294 народні депутати розробили від 1 до 20 законопроектів, котрі не стосуються предмету відання комітету? членами якого вони є, 91 народний депутат – від 21 до 40, 18 депутатів – від 41 до 60 законопроектів, 7 депутатів – від 81 до 109 законопроектів. Ще один депутат став автором 67 законопроектів, 3 депутати не підготували жодного проекту Закону, що не стосується предмету відання комітету, до складу якого вони входять.

Найбільше законопроектів, які не стосуються предмету відання комітету, в складі якого працює депутат, підготували позафракційні народні депутати Юрій Левченко (109), Михайло Головко (101), Олег Осуховський (93), Олександр Марченко (90), які балотувалися до парламенту від ВО «Свобода», а також лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко (89). Юрій Левченко входить до складу Комітету з питань бюджету, Михайло Головко та Олег Ляшко – до Комітету з питань податкової та митної політики, Олег Осуховський – до Комітету з питань запобігання і протидії корупції, Олександр Марченко – до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

ТОП-5 народних депутатів, котрі підготували найбільше законопроектів, що не стосуються предмету відання комітету до складу якого вони входять (грудень 2014 – лютий 2016)

ПІП депутата Фракція Комітет Кількість поданих законопроектів
Юрій Левченко Позафракційний Комітет з питань бюджету 109
Михайло Головко Позафракційний Комітет з питань податкової та митної політики 101
Олег Осуховський Позафракційний Комітет з питань запобігання і протидії корупції 93
Олександр Марченко Позафракційний Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства 90
Олег Ляшко Радикальна партія Олега Ляшка Комітет з питань податкової та митної політики 89

Зазначимо, що під час аналізу враховувалася кількість законопроектів, які підготував член фракції самостійно або в співавторстві з іншими депутатами. Наприклад, якщо депутат є членом Комітету з питань національної безпеки і оборони та розробив законопроект, який стосується до сфери відання даного комітету в співавторстві з 4 депутатами, які є членами інших комітетів, то йому зараховується, що він підготував законопроект до свого комітету, а іншим 4 співавторам – що вони розробили законопроект не до того комітету, у складі якого вони працюють.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук, аналітик ОПОРИ
096 918 74 08