Звіти

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 106 (Луганська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 106 (Луганська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу                                                          

До складу виборчого округу входять місто Сєверодонецьк, частина міста Стаханова, частина Попаснянського району. Враховуючи, що частина округу окупована (м. Стаханів та частина Попаснянського району, то фактично у складі округу залишається лише м. Сєверодонецьк).

Орієнтовна кількість виборців в окрузі: 152 000 осіб (з врахуванням окупованих територій).  Центр округу – м. Сєвєродонецьк (120 тис. мешканців). До складу міста входять 4 селища міського типу, 3 села і 3 селища.

Місто Сєвєродонецьк було захоплено проросійськими терористами в травні 2014 року та було визволено Збройними силами України 22 липня 2014 р.

Місто Сєверодонецьк належить до найбільших центрів хімічної промисловості України.Основу економіки міста складають такі підприємства:ЗАТ «Сєверодонецьке об'єднання Азот»; ВАТ «Об'єднання Склопластик»; НП «Імпульс»; ВАТ «СПЗ»; ВАТ «Оборонний завод»; ЗАО «Сєверодонецький ОРГХІМ»; ЗАТ «Укрхіменерго»;ПП «Хімпостачальник»;ТОВ «Химекселен»; ТОВСП «Укрзовништрейдінвест», Сєвєродонецька НП фирма «Хіммаш компресор-сервіс»; Сєверодонецький завод ЗБВ, Сєверодонецький завод хімічних нестандартизованих приладів; ЗАО «МРІЯ»; Завод будівельних конструкцій і матеріалів; Деревообробний комбінат; ВАТ «Українсько-польська компанія товарного обладнання «ВІКО»; Завод силікатної цегли; ЗАТ «Кирпіч-стройматеріли»; Сєверодонецький котельно-механічний завод; Сєверодонецький хіміко-металургійний завод «СХМЗ»; ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ»; Сєверодонецький завод будівельної кераміки, ВАТ «Мікротерм», ТОВНПП «Антекс-автоматика». У Сєвєродонецьку розташована компанія – виробник відеоігор BEST WAY.

Варто зазначити, що Акціонерне товариство «Сєверодонецьке об'єднання «Азот»  входить до трійки найбільших в Україні виробників аміаку і є одним із найбільших підприємств цієї галузі в Європі.

Внаслідок тимчасової окупації частини Луганської області відбувся розрив сталих економічних зв’язків, що негативно вплинуло на економічну ситуації в Сєвєродонецьку. Перебування на території міста значної кількості вимушених переселенців загострило проблему безробіття.

Політична ситуація у виборчому окрузі

Партійний склад місцевих рад у виборчому окрузі суттєво не змінився після позачергових президентських та парламентських виборів. Депутати,  які на місцевих  виборах 2010 р. висувалися Партією регіонів, залишаються домінуючими гравцями на політичній арені Луганщини, інтегрувавшись до політичної партії «Опозиційний блок». На суспільно-політичну ситуацію в окрузі також впливають місцеві осередки політичних партій «Блок Петра Порошенка», ВО «Батьківщина», «Народний Фронт»,  Об’єднання  «Самопоміч». Інші політичні партії значної активності на теренах округу не проявляють, існують формально, на цей час реальної публічної діяльності не проводять. Результати позачергових парламентських виборів 2014 року засвідчили, що в окрузі найвищі електоральні рейтинги має партія «Опозиційний блок».

На суспільно-політичну ситуацію в окрузі впливає специфіка системи управління Луганською областю. Указом Президента України створено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, натомість обласна рада фактично непрацездатна та вже майже рік не збиралась на власні засідання.

          До  основних груп впливу в регіоні входять групи: Олександра Єфремова; Рината Ахметова;  Дмитра Фірташа, Юрія Бойка,  Івана Аврамова.

З іноземних фінансово-промислових груп на ситуацію в регіоні та окрузі впливають корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД), «ТНК-ВР», «Енергетичний стандарт» (Костянтин Григоришин).

Медійна ситуація у виборчому окрузі

Телерадіокомпанії

Телерадіомовлення Луганщини, яке охоплює територію виборчого округу,  налічує 14 суб’єктів діяльності всіх форм власності (8 – телерадіо-, 1 – теле- та 5 – радіокомпанії). Телевізійний сигнал забезпечується 9  ретрансляторами, розміщеними на неокупованій території Луганської області, охоплюючи мовленням до 50 % території області.

У вересні 2014 року з Луганська до Сєверодонецька  евакуйовано відому в регіоні ТРК «ІРТА», яка забезпечує мовлення на усій неокупованій території (до 3 годин на добу). На території м. Сєверодонецьк функціонує ТРК СТВ (транслює на всю Луганську область). У квітні 2015 року Луганська ОДТРК відновила своє мовлення у цифровому та аналоговому форматах, але відсутність належних ресурсів поки ускладнює вироблення власного контенту. Обласне державне телебачення поки формує власну програму за рахунок контенту всеукраїнських телемовників.

Інформаційна мапа Луганської області засвідчує,  що окуповані промислові міста регіону повністю виключені з українського інформаційного простору і знаходяться під тотальним впливом російської пропаганди. У той же час російські та сепаратистські ЗМІ частково здійснюють мовлення  на підконтрольні державі території Луганщини.

На Інтернет-користувачів Луганської області орієнтовано більше 20 зареєстрованих інформаційних агентств. Серед них найбільш популярними є: «Остров» (www.ostro.org), «Схід-інфо» (www.cxid.info), «Восточный корреспондент» (www.eastkorr.net), «Сити-ньюз» (www.citynews.net.ua). Редакції більшості з них фізично знаходяться поза межами Луганської області. 

В регіоні продовжують роботу сайти «Остров», «Донбасс-комментарии», «Луганский радар», «Сіті-ньюз», «Трибун» тощо. Водночас на інформаційну ситуацію в окрузі продовжують впливати   Інтернет-ресурси незаконних збройних формувань.

Таблиця 1. Найбільш популярні друковані видання в місті Сєверодонецьк

район Назва Засновник наклад Періодичність Редактор
Сєверодонецьк Сєверодонецькі вісті Сєверодонецька міська рада 7000 Щотижнево Яровий Едуард Михайлович
Сєверодонецьк «Сєвєродонецький хімік». ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» 11500 Щотижнево Руденко Олекандр Генадійович
Сєверодонецьк «Проспект» МПП «Рекламне агентство А-плюс» 1150 Щотижнево Петренко Світлана Миколаївна
Сєверодонецьк «Наш Телегид» ТОВ «Видавничий дім «Еврика» 700 Щотижнево Симонов Максим Валерійович
Сєверодонецьк «Марь Ванна» ТОВ «Видавничий дім «Еврика» 40000 Щотижнево Скурідіна Аргентина Яківна
Сєверодонецьк «Эскулап» ТОВ «Видавничий дім «Еврика» 5000 Щотижнево Синаревська Галина Олександрівна
Сєверодонецьк «Эврика» ТОВ «Видавничий дім «Еврика» 500 Щотижнево Квітка Олег Вікторович
Сєверодонецьк «Огни Северодонецка» ДП "Сєвєродонецька ТЕЦ"   тимчасово не видається Каягіна-Шахова Оксана Борисівна
Сєверодонецьк  «Прав-Да!» Самарський Сергій Вікторович  10000 не регулярно Самарський Сергій Вікторович 
Сєверодонецьк «Наш край родной» БФ О.Кунченка «Заради майбутнього» 15000 щоквартально Вітський Борис

При цьому, на окупованих територіях в інтересах терористичних організацій відновлено роботу цілої низки газет.

Основні проблеми в сфері друкованих ЗМІ Луганської області:

  • відсутність друкованих ЗМІ для масового споживача (більшість місцевої преси складають комунальні місцеві видання, які виходять малим накладом і не користуються популярністю у населення);
  • збитковість комунальних видань та спрямованість редакційної політики лише на висвітлення офіційної інформації, пов’язаної із діяльністю органів місцевого самоврядування;
  • нерегулярний друк популярних комерційних обласних видань, здебільшого у передвиборчий період;
  • нерентабельність місцевих поліграфічних підприємств, які обслуговують виключно потреби державних установ у бланковій продукції (у зв’язку з цим, більшість газет друкуються у Харківській області).

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Народний депутат України Бакулін Євген Миколайович, народився 26 вересня 1956 р. в Нижегородській області (РСФСР), освіта вища, на момент обрання тимчасово не працював.

У березні 2014 р. Євген Бакулін був затриманий правоохоронними органами на робочому місці у НАК «Нафтогаз України». Бакуліну було висунуто звинувачення у нанесені великих збитків державі, пізніше був звільнений під заставу, а кримінальне провадження не отримало подальшого розвитку.

Євген Бакулін був послідовним прихильником Партії регіонів, на поточний момент належить до політичної партії «Опозиційний Блок». Основним конкурентом Бакуліна у виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України був самовисуванець Сергій Самарський, але він виграв вибори  з величезним відривом.

Особливості професійної (неполітичної) кар’єри народного депутата України

Професійна кар’єра Євгена Бакуліна пов’язана із нафтогазовою та нафтопереробною галуззю України. Народний депутат України у 1984 – 2003 рр.  працював на Лисичанському нафтопереробному заводі, займаючи технологічні та управлінські посади, включаючи посаду генерального директора підприємства.

У 2003 – 2005 рр. Бакулін працював генеральним директором державної компанії «Укргазвидобування», але був звільнений з цієї посади внаслідок ротації владної команди після президентських виборців 2014 р. На відповідну посаду Євген Бакулін повернувся вже після призначення Уряду Віктора Януковича та Міністра палива та енергетики України Юрія Бойка (вересень 2006 – лютий 2007 р.). Виконував обов’язки голови правління ВАТ «Укртранснафти» (серпень – вересень 2006 р.).

Народний депутат України двічі призначався на посаду голови Правління НАК «Нафтогаз України»: березень – грудень 2007 р. та березень 2010 – березень 2014 р.

Бізнес-інтереси народного депутата України

Народний депутат України

Народний депутат Є. Бакулін входить до політико-економічної групи впливу, пов’язаної з одним із лідерів партії «Опозиційний блок» Юрієм Бойком.  Бізнес-інтересицієї групи та особисто Євгена Бакуліна тісно пов’язані з нафтогазовою та нафтопереробною галуззю.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Євген Бакулін є членом партії «Опозиційний Блок» та має значний вплив на місцеві осередки цієї політичної сили.Під час виборів 2014 року Бакулін надавав виборцям матеріальну допомогу у розмірі 200 гривень, що мало ознаки підкупу виборців та стало предметом розслідувань правоохоронних органів. Втім відповідні розслідування не були результативними.  Інших інцидентів чи конфліктів на місцевому рівні за участю народного депутата України не зафіксовано.

Медіавпливи народного депутата України

Народний депутат України Євген Бакулін не має особистого впливу на місцеві чи національні ЗМІ, однак в комунальних ЗМІ Луганської області періодично друкуються  поодинокі матеріали, які висвітлюють діяльність народного депутата. Жодних медіа Бакулін не має, але спирається на ЗМІ, власниками яких є інші представники політичної партії «Опозиційний блок». 

 Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Народний депутат України Євген Бакулін створив одну громадську приймальню в м. Сєверодонецьк за адресою: вул. Леніна, 32, каб. 17.

Прийом громадян здійснюють лише помічники депутата. У той же час Бакулін не проводить особисті прийоми громадян. Інформування про діяльність приймалень здійснюється виключно через друковані ЗМІ. Водночас жодної інформації в Інтернет чи соціальних мережах про роботу приймалень немає. Натомість у Facebook створено особистий аккаунт народного депутата.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Євген Бакулін  поки не провів жодної зустрічі з виборцями на території округу та не проявляв іншої активності.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Євген Бакулін ініціював чотири законопроекти, які стосувалися внесенню змін до Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (щодо відновлення перерахунку пенсій та її підвищення до рівня збільшення заробітної плати за попередній рік з урахуванням рівня інфляції), внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств,  внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо підвищення рівня соціального захисту пенсіонерів), про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян в умовах різкого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Народний депутат України Євген Бакулін не підготував жодного депутатського запиту.

Звітування депутата за результатами 100 днів діяльності

Народний депутат України не звітував за 100 днів діяльності у Верховній Раді України VIII скликання.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Робота народного депутата України Євгена Бакуліна висвітлюється в місцевих ЗМІ дуже рідко. Кількість публікацій про діяльність народного депутата в місцевих ЗМІ на території округу протягом місяця:  в середньому один матеріал на  декілька місяців.

Таблиця 2. Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район) Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської) Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови Партійність голови ПІБ голови Партійність голови
Луганська ОДА Геннадій Москаль Позапартійний Валерій Голенко Партія регіонів («Опозиційний Блок»)  
Сватово  (ВО № 113)

Голова РДА – ПЕТІК

Олександр Владиславович (дата призначення 21.04.15)

Позапартійний БЕРВЕНО
Тетяна Василівна
Партія регіонів  
Старобільск (ВО № 113) Голова РДА – ГАРКАВИЙ
Анатолій Іванович (дата призначення 03.05.14)
Позапартійний КУЛАЧКА
Микола Олександрович
Партія регіонів  
Троїцьке  (ВО № 113) Голова РДА – ІВАНОВ 
Олександр Миколайович(дата призначення 29.12.14)
Позапартійний

ТЕРЕЩЕНКО

Сергій Іванович

Позапартійний  
Новоайдар (ВО № 113)

КОВАЛЕНКО 
Сергій Михайлович – керівник Новоайдарської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області

(утворено військово-цивільні адміністрації сіл Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскине та Оріхове-Донецьке Новоайдарського району Луганської області) дата призначення – 11.11.14

Позапартійний ГЛАЙБОРОДА
Анатолій Григорович
виконуючий обов’язки голови, заступник голови ради
Партія регіонів  
Білокуракіно (ВО № 113)

Голова РДА – ІВАНЮЧЕНКО

Сергій Іванович  (дата призначення 06.03.15 )

Позапартійний БОНДАРЕНКО
Костянтин Іванович
Партія регіонів  
Кремінне (ВО № 113)

Вакансія

перший заступник голови  ГОРІН Олександр Васильович

Позапартійний

НАЗАРЕНКО

Юлія Іванівна

Партія регіонів  
Біловодськ  (ВО № 114) Голова РДА – ГРАЧОВ 
Андрій Сергійович (дата призначення 29.12.14)
Позапартійний САМОЙЛОВ
Петро Миколайович
Партія регіонів  
Марківська селищна рада  (ВО № 114) Голова РДА – ЧЕРНІК
Віктор Олександрович (дата призначення 11.04.14)
Позапартійний ЖИТІН
Олександр Вікторович
Партія регіонів Ігор Дзюба – голова селищної ради
Новопсков  (ВО № 114) Голова РДА – БЄЛІК
Сергій Петрович (дата призначення 24.01.15)
Позапартійний ЧЕРНЯВСЬКИЙ
Станіслав Степанович
Партія регіонів  
Мілове (ВО № 114) Голова РДА –МИРНИЙ
Володимир Іванович (дата призначення 17.04.14)
Позапартійний ВЕЛИКІЦЬКИЙ
Володимир Павлович
Партія регіонів  
Станично-Луганський  (ВО № 114) ЗОЛКІН Юрій Олексійович – Керівник Станично-Луганської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області (дата призначення - 20.03.15 ) Позапартійний

БУРМІСТРОВ

Ігор Миколайович

керуючий справами районної ради

Партія регіонів  
Cлов’яносербськ (ВО № 114) відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р
не здійснюють свої повноваження
  відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р
не здійснюють свої повноваження
   
Попасна (ВО № 114)

ВЛАСЕНКО
Роман Геннадійович – керівник Попаснянської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області

(утворено військово-цивільні адміністрації селища Новотошківське та сіл Жолобок, Троїцьке та Новозванівка Попаснянського району Луганської області)

дата призначення – 29.12.14

Позапартійний

ЖЕЛДАКОВ

Костянтин Миколайович

Партія регіонів  
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  
Сєверодонецьк  (ВО № 106) Валентин Казаков Партія регіонів Андрій Гавриленко  Партія регіонів