Звіти

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 89 (Івано-Франківська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 89 (Івано-Франківська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До складу одномандатного виборчого округу № 89 входять Верховинський, Косівський та Снятинський райони.

Центром виборчого округу є найбільша адміністративно-територіальна одиниця округу місто Снятин. Приблизна кількість населення у Снятині становить 10 161 особа. Крім центру виборчого округу, найбільшими адміністративно-територіальними одиницями одномандатного виборчого округу № 89 є місто Косів з приблизною кількістю населення 8 456 осіб, с. Космач – одне з найбільших сіл в Україні, де приблизна кількість населення становить 6 054 особи, та райцентр смт. Верховина, де приблизна кількість населення становить 5412 особи.

Приблизна загальна кількість населення виборчого округу становить 184 565 осіб. Орієнтовна кількість виборців 143 162.

Соціально-економічна структура округу

Найбільшими платниками податків у Косівському районі є підприємства нафтогазової промисловості ПАТ «Укрнафта» та ТОВ «Надрагаз», підприємство лісової промисловості державної форми власності «Кутський держлісгосп», приватне підприємство «Левеня», основним видом діяльності якого є виробництво ігор та іграшок та ТОВ «Фарт СТ», основним видом діяльності якого є оптова торгівля кавою, чаєм, какао та прянощами.

Судячи з наявної інформації, у регіоні з високим туристичним потенціалом туристична галузь не перебуває серед основних галузей, які дають найбільше надходжень до зведеного бюджету Косівського району. А це може свідчити про те, що туристичний потенціал району недостатньо інтенсивно розвивається і можливо потребує створення додаткових умов для розвитку туризму у Косівському районі.

Що стосується Верховинського району, то тут основними найбільшими платниками податків є підприємства лісової промисловості, такі як підприємства державної форми власності «Верховинське лісове господарство» і «Гринявське лісове господарство», комунальне підприємство «Верховинський районний лісгосп» та ТзОВ «Спільне Українсько-Чеське Підприємство «Крона». Судячи з цього, теж можна зробити висновок, що як у Косівському, так і у Верховинському районах туристичний потенціал недостатньо інтенсивно розвивається, оскільки основою у наповненні зведеного бюджету району є надходження від підприємницької діяльності підприємств лісової промисловості. Крім того, туристичному потенціалу регіону завдає шкоди намір збудувати низку міні ГЕС на річці Чорний Черемош, яка туристів приваблює можливістю займатися рафтингом, таким чином, даючи можливість прилеглим до річки населеним пунктам розвивати території у туристичному напрямку.

Найбільше надходжень до зведеного бюджету Снятинського району відбувається від суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють у будівельній галузі і займаються торгівлею будівельних матеріалів – це ТОВ «Снятинський цегельний завод», ТзОВ «Снятинбудіндустрія «Нова», та ФОП Томаш Тетяня Вікторівна. Крім них, у п’ятірку найбільших платників податків входить ТзОВ «Захід» ЛТД, яке займається торгівлею автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Також одним з п’яти найбільших джерел наповнень зведеного бюджету Снятинського району є газовидобувна галузь, а саме – надходження від договору про спільну діяльність Дебеславецького родовища.

За інформацією з відкритих джерел, середня номінальна заробітна плата у Верховинському районі на початку 2014 року становила 2 266 грн, а кількість безробітних жителів Верховинського району станом на 1 жовтня 2014 року становила 679 осіб. У Косівському районі в 2014 році середньомісячна номінальна заробітна плата становила 2 520 грн, а кількість безробітних громадян станом на 01.01.2015 становила 1 242 особи. Середня номінальна заробітна плата у Снятинському районі за підсумками 2014 року становила 2 052 грн, а рівень безробіття сягав 1,5 %.

 Суспільно-політична ситуація в окрузі

Після Майдану та переформатування у політичному просторі важко визначити політичні сили, які мають найбільший вплив у окрузі, оскільки політичні гравці продовжують процес формування своїх партійних осередків, зважаючи на зміну політичних пріоритетів у виборців за наслідками чергових парламентських виборів, представництво політичних партій в органах місцевого самоврядування не дає підстав говорити про впливовість тієї чи іншої політичної сили. Політичної партії, яка б домінувала в окрузі над іншими політичними силами, немає. За підсумками чергових парламентських виборів можна говорити лише про прихильність на той момент до загальнонаціональної партійної структури, але аж ніяк не до місцевих в основному нових за назвою місцевих партійних організацій.

За результатами чергових виборів до ВРУ 2014 року найбільшу підтримку виборів здобула партія «Народний Фронт», хоча по мажоритарному округу переміг кандидат від «Блоку Петра Порошенка» – партії, яка посіла друге місце в окрузі за результатами голосування. До п’ятірки тих, кому виборці 89 виборчого округу надали найбільшу підтримку входять Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода».

Партійну приналежність керівників місцевих адміністрацій встановити не вдалося, оскільки вони її публічно не афішують та раніше не були помічені у публічній участі в діяльності політичних партій. Косівську РДА очолює Зеновій Томащук, Снятинську РДА – Роман Маліновський, Верховинську РДА – Олег Лютий.

Головами трьох районних рад є представники партій ВО «Свобода» (Верховинська районна рада – Іван Маківничук), ВО «Батьківщина» (Снятинська районна рада – Петро Гнідан) та «Народна партія» (Косівська районна рада – Михайло Шатрук).

Верховинська районна рада складається з партій «Фронт Змін» (6 депутатів), «Наша Україна» (6 депутатів) та «Батьківщина» (6 депутатів). Інша частина депутатського корпусу складається з позафракційних депутатів, зокрема до позафракційного складу увійшли депутати районної ради, які вийшли із Партії регіонів (6 депутатів).

У Снятинській районні раді найчисленнішою є фракція «Батьківщина», яка складається з 25 депутатів. Другою за численністю є фракція «Народний Рух України – Українська Народна Партія «Рух» – 14 депутатів, фракція «Свобода» представлена 6 депутатами, фракція політичної партії «Громадська позиція» (Анатолія Гриценка) представлена 5 депутатами, фракція «УДАР» налічує 4 депутати. 13 депутатів позафракційні.

Найчисленнішими фракціями Косівської районної ради є фракції партій «Народний Рух України» та «Свобода», кожна з яких представлена 9-ма мандатами. Депутатська фракція «Фронту Змін» «За зміни Косівщини» представлена 7-ма мандатами, «Наша Україна» та ВО «Батьківщина» представлені 6-ма мандатами. Найбільшою депутатською групою є «Європейський напрям «Солідарність» – 13 депутатів, група «Народна та Аграрна партія «Єдність» налічує 4 депутати, група «УДАР Віталія Кличка» – 5 депутатів. Решта – 17 депутатів – позафракційні.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території округу працюють три друковані ЗМІ, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів та засновані органами місцевої влади – це газети «Голос Покуття», «Гуцульський край» та «Верховинські вісті». Крім комунальних ЗМІ, на території округу мовлення ведуть приватні ТРК «Снятин» та радіо «Нова хвиля», які охоплюють територію Снятинського району. Інтернет-видань, які б системно і професійно працювали над висвітленням подій округу немає. Факти, які б давали підстави говорити про чітку партійну приналежність якогось із зазначених ЗМІ до певної політичної сили відсутні.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Соловей Юрій Ігорович, народився 13 липня 1978 року, освіта вища, за офіційними даними перед обранням депутатом Верховної Ради України працював на посаді голови правління громадської організації Івано-Франківське обласне об’єднання громадян «Громадський Форум Івано-Франківська». Участь у позачергових парламентських виборах брав як висуванець від партії «Блок Петра Порошенка». Основним конкурентом Юрія Солов’я на позачергових виборах народних депутатів України був Василь Гладій (чинний на той час депутат ВРУ, ВО «Батьківщина»). Перемогу Ю. Солов’ю забезпечив результат у 23,07 % голосів виборців, відрив від основного конкурента становив 6 167 голосів виборців.

У 2001 році Ю. Соловей очолив Івано-Франківську обласну партійну організацію «Нова Генерація України». 2006 виступив одним із засновників ГО «Громадський Форум Івано-Франківська». 2010 року балотувався на посаду Івано-Франківського міського голови та одночасно до Івано-Франківської міської ради від партії «Третя сила». Вибори міського голови Юрій Соловей програв, але був обраний за списками «Третьої сили» депутатом Івано-Франківської міськради, де 2011 року очолював фракцію «Громадський форум Івано-Франківська». Після об’єднання у міській раді Громадського форуму з «УДАРом» Ю. Соловей очолив фракцію «УДАР-Громадський форум». У листопаді 2011 року Соловей очолює Івано-Франківську міську організацію партії «УДАР», якою керував до квітня 2014 року. За списками «УДАРу» балотувався до Верховної Ради України на парламентських виборах 2012 року. 26 квітня 2014 року на засіданні обласного осередку партії «УДАР» Юрія Солов’я було позбавлено партійного квитка. З вересня 2014 року до обрання депутатом ВРУ працював на посаді радника голови Херсонської ОДА. До Парламенту балотувався від БПП, і після обрання депутатом ВРУ відновив свою співпрацю з «УДАРом».

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

За даними з відкритих джерел, трудова неполітична діяльність депутата складалася з роботи на посадах:

 2001 – 2002 – комерційний директор ПП «Весна-телерадіосервіс».

2002 – 2006 – начальник Управління соціально-економічного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому.

2006 – 2009 – фінансовий директор ПП «Весна-телерадіосервіс».

2009 – 2010 – фінансовий директор ПП «Парк готель».

З 2010 – голова Правління Івано-Франківської обласної організації громадян «Громадський форум Івано-Франківська».

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Наразі політичних конфліктів за участю депутата не зафіксовано, так само як і не виявлено якихось особливостей у відносинах з місцевою владою.

Медіавпливи народного депутата України

Наразі не вдалося знайти прямих чи опосередкованих фактів впливу народного депутата на конкретні ЗМІ. Наявна інформація про вплив не має офіційного підтвердження та не знайшла підтвердження у відкритих джерелах.  

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Наразі відомо про функціонування двох громадських приймалень у містах Снятин та Косів. Громадські приймальні народного депутата розташовані у приміщеннях місцевих РДА за адресами: 78300, м. Снятин, пл. Незалежності, 1 та 78600, м. Косів, майдан Незалежності 11. Незважаючи на те, що у Верховині на цей час приймальня не відкрита, робота помічників депутата з виборцями здійснюється, а також проводились депутатом особисті прийоми виборців. Приймальні працюють у форматі прямої роботи з виборцями та у форматі прийому звернень від виборців. Інформування про роботу приймальні та здійснення депутатом прийому громадян відбувається через ЗМІ та особисту сторінку депутата у соціальній мережі Facebook.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

З відкритих джерел і сторінки депутата у соціальній мережі Facebook відомо, що депутат здійснював особисті прийоми виборців у всіх райцентрах виборчого округу, брав участь у офіційних публічних заходах, що були організовані органами місцевої влади.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Станом на 20 квітня депутатом Юрієм Солов’єм зареєстровано 10 законодавчих ініціатив, які в основному стосуються його профільної діяльності як заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики. Серед цих законодавчих ініціатив є проект постанови, який прямо стосується виборчого округу № 89. Цим проектом постанови депутат пропонує урочисто відзначити на державному рівні у 2015 році 300 років з часу надання селищу Кути Косівського району Івано-Франківської області Магдебурзького права.

Крім того, при розгляді змін до Бюджетного кодексу України частково враховано поправку, яка прямо стосується виборчого округу депутата і спрямована на забезпечення функціонування і фінансування Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

На цей час депутатом подано 4 запити, тематика яких стосується загальнонаціонального рівня.

Наразі тематика парламентської діяльності частково відповідає передвиборчим пріоритетам, які декларував Соловей у передвиборчій програмі.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Про результати діяльності за підсумками перших місяців роботи у Парламенті депутат звітував у телевізійному інтерв’ю, яке транслювалось у ефірі місцевого телебачення.

 Присутність народного депутата України у ЗМІ

Юрій Соловей проявляє високу активність у інформаційному просторі. Його регулярна присутність у інформаційному просторі в основному забезпечується через інформаційні приводи, які виникають внаслідок діяльності депутата, його публічних заяв та внаслідок організації депутатом публічних заходів і участі у публічних заходах.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП

ОКРУГ № 89

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район)

Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської)

Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови

Партійність голови

ПІП голови

Партійність голови

Івано-Франківська область

Гончарук Олег Романович

----------------

Скрипничук Василь Михайлович

ВО «Свобода»

 

Богородчанський район

Паранюк Ярослав Дмитрович

Народний Фронт

Головчук Михайло Михайлович

ВО «Свобода»

 

Надвірнянський район

Кеніз Олександр Володимирович

-------------------

Попович Василь Васильович

«Блок Петра Порошенка»

 

Коломийський район

Глушков Любомир Олексійович

Народний Фронт

Болюк Богдан Володимирович

ВО «Батьківщина»

 

Городенківський район

Буджак Василь Степанович

Блок Петра Порошенка

Кобилянський Богдан Миколайович

«Наша Україна»

 

Косівський район

Томащук Зеновій Юрійович

-------------------

Шатрук Михайло Іванович

Народна партія

 

Снятинський район

Маліновський Роман Романович

-------------------

Гнідан Петро Степанович

ВО «Батьківщина»

 

Верховинський район

Лютий Олег Валерійович

------------------

Маківничук Іван Михайлович

ВО «Свобода»

 

м. Надвірна

--------------------------

------------------

Андрійович Зіновій Мирославович

Українська народна партія

 

смт. Богородчани

--------------------------

------------------

Клебан Богдан Зіновійович

Позапартійний

 

м. Городенка

--------------------------

------------------

Яворський Степан Любомирович

Позапартійний

 

м. Снятин

--------------------------

------------------

Шумко Анатолій Богданович

ВО «Батьківщина»

 

м. Косів

--------------------------

------------------

Фокшей Микола Миколайович

Позапартійний

 

смт. Верховина

--------------------------

------------------

Мицканюк Василь Миколайович

ВО «Батьківщина»

 

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

м. Коломия

Слюзар Ігор Богданович

Українська народна партія

Колодніцький Богдан Богданович

------------------

До 2013 року Богдан Колодніцький був членом Партії регіонів.

м. Яремче

Онутчак Василь Васильович

«УДАР»

Клим’юк Тарас Васильович

-----------------

Василь Онутчак обраний на посаду міського голови як висуваненць «Нашої України». Участь у виборах до ВРУ 2012 року брав як висуванець від партії УДАР у 87 виборчому окрузі.

 Таблиця 2: Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 89

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Косівська районна рада «Фронт Змін» «За зміни Косівщини» 7  
    «Народний Рух України» 9  
    «Свобода» 9  
    «Наша Україна» 6  
    ВО «Батьківщина» 6  
    Позафракційні 17  
    Група «Європейський напрям «Солідарність» 13  
    Група «Народна та Аграрна партія «Єдність» 4  
    Група «УДАР Віталія Кличка» 5  
2. Косівська міська рада     У раді не утворено фракцій і груп
3. Снятинська районна рада «Батьківщина» 25  
    «Народний Рух України» – Українська Народна Партія «Рух» 14  
    «Свобода» 6  
    «Громадська позиція» 5  
    «УДАР» 4  
    Позафракційні 13  
4. Снятинська міська рада ВО «Батьківщина» 16  
    «УДАР» 3  
    Позафракційні 17  
5. Верховинська районна рада «Фронт Змін» 6  
    «Наша Україна» 6  
    «Батьківщина» 6  
    Позафракційні 26  
6. Верховинська селищна  рада     Немає інформації у відкритих джерелах. Надіслано запит на інформацію.

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Солов’я Юрія Ігоровича у виборчому окрузі № 89

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
1 20 січня Снятинська РДА Особистий прийом громадян Виборці округу  
2 21 січня Косівська РДА Особистий прийом громадян Виборці округу  
3 24 лютого Косівська РДА Представлення нового голови РДА Державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, місцеві політики, представники ЗМІ, громадськість 24 лютого 2015 року відбулось урочисте представлення посадовими особами Івано-Франківської ОДА нового голови Косівської районної державної адміністрації.
4 3 квітня Снятинська РДА Представлення нового голови РДА Державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, місцеві політики, представники ЗМІ, громадськість 3 квітня 2015 року залі засідань Снятинської районної державної адміністрації  відбулось урочисте представлення посадовими особами Івано-Франківської ОДА нового голови Снятиснської районної державної адміністрації.
5 15 квітня Верховинська РДА Особистий прийом громадян Виборці округу  
6 16 квітня Косівська РДА Особистий прийом громадян Виборці округу  
7 5 травня Снятинська РДА Особистий прийом громадян Виборці округу