Звіти

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 88 (Івано-Франківська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 88 (Івано-Франківська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До складу одномандатного виборчого округу № 88 входять місто обласного підпорядкування Коломия, Городенківський район та Коломийський район (без смт Отинії та прилеглих до неї 9 сіл). Центром виборчого округу є місто Коломия – місто обласного підпорядкування та найбільша адміністративно-територіальна одиниця округу. Приблизна кількість населення Коломиї становить 61 429 осіб. Крім центру виборчого округу, найбільшими адміністративно-територіальними одиницями одномандатного виборчого округу № 88 є місто Городенка з приблизною кількістю населення 12 428 осіб та смт Печеніжин Коломийського району, де приблизна кількість населення становить 5 259 осіб.

Приблизна загальна кількість населення виборчого округу становить 200 870 осіб. Орієнтовна кількість виборців 158 369.

Соціально-економічна структура округу

Найбільші суми податків з-поміж усіх суб’єктів підприємницької діяльності до місцевого бюджету Коломиї сплачує АТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів», основним напрямком діяльності якого є виготовлення цегли. Це підприємство не тільки минулого року сплатило найбільші суми податків, воно є найбільшим платником податків у Коломиї впродовж останніх років. До переліку найбільших платників податків входить також виробник сільськогосподарської продукції ТОВ «УПГ-ПАНКА», основним видом діяльності якого є розведення свійської птиці. Крім згаданих підприємств, основним платниками податків до місцевого бюджету є відокремлені підрозділи «Львівської залізниці» та ПрАТ «Дятьківці», яке є частиною корпорації «Оболонь» і займається виготовленням солоду та поширенням продукції корпорації «Оболонь». Суттєві надходження міський бюджет отримує також від виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів, зокрема від підприємницької діяльності, яку здійснює приватне підприємство «Коломийський хлібокомбінат». До двадцятки найбільших платників податків входять 8 установ і організацій, які мають бюджетне фінансування або є структурними підрозділами органів влади. Така ситуація може свідчити про недостатньо інтенсивний розвиток приватного бізнесу, тому ймовірно існує потреба у створенні більш комфортних умов для здійснення підприємницької діяльності і залучення інвестицій.

Подібна ситуація також у Коломийському районі, де 8 з 20 найбільших платників податків – це структурні підрозділи органів влади або організації, що отримують фінансування з місцевих бюджетів. Крім цих організацій, зведений бюджет Коломийського району найбільше надходжень отримує від виробника кормів для тварин ТОВ «АБО-МІКС», та від газовидобувної галузі, якою у районі займаються Спільне Українсько-Канадське підприємство «Коломийська нафтогазова компанія «ДЕЛЬТА» та ТОВ «ПАРІ» (засновник кіпрська компанія BURISMA HOLDING LIMITED, яку раніше пов’язували з Миколою Золочевським, котрий працював в Уряді М. Азарова на посаді Міністра охорони навколишнього природного середовища України, згодом був призначений В. Януковичем на посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України. За даними з журналістського розслідування Слідства.інфо, зараз ця компанія контролюється групою «Приват»). До двадцятки найбільших платників податків до зведеного бюджету Коломийського району входить будівельна фірма ТОВ «БАНОШ», що заснована компанією з Маршалових островів «Даламекс лтд».

У 2014 році середня номінальна заробітна плата у Коломийському районі становила 2 179 грн, у місті Коломия – 2 535 грн. Станом на кінець 2014 року у місті Коломия і Коломийському районі на обліку перебувало 1 667 безробітних громадян.

Основними джерелами наповнення зведеного бюджету Городенківського району є підприємства агропромислового комплексу. Зокрема, до переліку найбільших платників податків входять такі виробники сільськогосподарської продукції ДП «Городенківська птахофабрика» ПАТ Авангард», ПАТ «Городенківський сирзавод», філія «Перспектив» ЗАТ «Зернопродукт», ПФГ «Поточище», СВК ім. Т. Г. Шевченка.

У 2014 році середня номінальна заробітна плата у Городенківському районі становила 2 292 грн. Станом на кінець 2014 року у Городенківському районі на обліку перебувало 920 безробітних громадян.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

Після Майдану та переформатування у політичному просторі важко визначити політичні сили, які мають найбільший вплив у окрузі, оскільки політичні гравці продовжують процес формування свої партійних осередків, зважаючи на зміну політичних пріоритетів у виборців за наслідками чергових парламентських виборів, представництво політичних партій у органах місцевого самоврядування не дає підстав говорити про впливовість тієї чи іншої політичної сили. Політичної партії, яка б домінувала в окрузі над іншими політичними силами немає. За підсумками чергових парламентських виборів можна говорити лише про прихильність на той момент до загальнонаціональної партійної структури, але аж ніяк не до місцевих в основному нових за назвою партійних організацій.

За результатами чергових виборів до ВРУ 2014 року найбільшу підтримку виборів здобула партія «Народний Фронт». До п’ятірки тих, кому виборці 88 виборчого округу висловили найбільшу підтримку входять «Блок Петра Порошенка» «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода» та Радикальна Партія Олега Ляшка.

Місцевими радами округу керують представники політичних партій УНП (Ігор Слюзар – Коломийський міський голова), ВО «Батьківщина» (Богдан Болюк – Коломийська районна рада) та «Наша Україна» (Богдан Кобилянський – Городенківська районна рада). (більше про політичний розподіл сил у окрузі див. табл. 1-2)

На посаді голови Коломийської РДА представник «Народного Фронту» Любомир Глушком, а Городенківською РДА керує представник «Блоку Петра Порошенка» Василь Буджак.

Вихідцем з територіальних громад округу є Андрій Іванчук, якого вважають близьким до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території виборчого округу № 88 працюють два друкованих видання, що фінансуються з місцевого бюджету, співзасновниками яких є органи місцевої влади – це газети «Вільний голос» (Коломийський район) і «Край» (Городенківський район). Крім комунальних друкованих ЗМІ на території округу такі приватні ЗМІ, як Інтернет-видання kolomyya.org,  visty.in.ua, gorodenkanews.if.ua, gorodenka.if.ua, газета «Коломийські вісти», газета «Дзеркало Коломиї» та газета «Коломийська правда».

Крім друкованих та електронних ЗМІ, та території округу працює приватна ТРК «НТК», яка здійснює телерадіомовлення на територію Коломийського району і прилеглих до нього районів.

Фактів, які б давали підстави говорити про чітку партійну приналежність якогось із зазначених ЗМІ до певної політичної сили немає.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Тимошенко Юрій Володимирович, народився 3 квітня 1961 року, член партії «Народний фронт», освіта загальна середня, на момент обрання тимчасово не працював. Участь у позачергових виборах до Верховної Ради України брав як висуванець від політичної партії «Народний Фронт».

Основними конкурентом на виборах був позапартійний і на той час чинний депутат ВРУ Олександр Доній, якого за результатами голосування Юрій Тимошенко випередив на 13,32 % або на 12 664 голоси виборців.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Раніше Юрій Тимошенко брав участь у роботі «Української Гельсінської спілки», співзасновник товариства «Меморіал» у Коломиї, член «Народна самооборона Коломийщини» та з травня 2014 до обрання депутатом ВРУ був гвардійцем Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії.

За даними з відкритих джерел, Юрій Тимошенко працював:

Серпень 1982 – січень 1983 рр.: Коломийське управління громадського харчування – експедитор торгового відділу;

Лютий 1983 – травень 1985 рр.: Головне управління торгівлі Міністерства оборони СРСР, воєнторг № 174 – експедитор;

Червень 1985 – жовтень 1985 рр.: колгосп ім. XXII з'їзду КПРС – робота по договору, ремонті роботи;

Листопад 1985 – листопад 1986 рр. – тимчасово не працював;

Грудень 1986 – квітень 1988 рр.: колгосп «Жовтень» Борщівського р-ну, Тернопільської обл. – робітник цеху підсобних промислів;

Квітень 1988 – грудень 1989 рр.: колгосп «Шляхом Леніна» – маляр-висотник;

1989−1993 рр.: кооператив «Будівельник» – маляр-висотник;

2006–2013 рр.: ТОВ «Українська видавнича спілка» – працював на громадських засадах водієм-експедитором.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

У відкритих джерелах наразі перебуває інформація про функціонування постійно діючої приймальні народного депутата у місті Коломия, яка працює у форматі прямої роботи з виборцями та прийому звернень. Розміщена громадська приймальня за адресою: вул. Степана Бандери, буд. 53, 1 поверх.

Графік прийому громадян: понеділок – з 09 до 18, вівторок – робота на окрузі, середа – з 09 до 18, четвер – робота на окрузі, п’ятниця – з 09 до 18.

Інформування про роботу приймальні відбувається через місцеві ЗМІ та особисту сторінку депутата у соціальній мережі Facebook.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

На території округу депутат здійснює прийом громадян, бере участь у публічних заходах та заходах, що організовуються органами влади (див. табл. 3).

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Наразі у 10 законотворчих ініціативах зареєстрованих депутатом Юрієм Тимошенком не відображена регіональна специфіка виборчого округу. Тематика цих законотворчих ініціатив стосується питань безпеки оборони, протидії корупції та соціального захисту і частково відповідає зазначеним у передвиборній програмі пріоритетам.

Станом на 20 квітня 2015 року депутатом подано 4 депутатські запити, 3 з яких стосуються проблем виборчого округу № 88. До Кабінету міністрів народний депутат двічі звертався щодо проведення перевірки у місті Коломия за фактом порушення умов договору пайової участі у будівництві та проведення перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства (номери запитів 11/10-518 та 11/10-270). 

До Міністерства аграрної політики та продовольства України депутат Юрій Тимошенко звертався щодо протермінування розгляду документів Міністерством аграрної політики та продовольства України стосовно включення продукції ВАТ «Коломийський завод сільськогосподарських машин» до переліку реалізації через Державне публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг».

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

За результатами перших місяців діяльності народний депутат звітував перед громадою шляхом оприлюднення тексту у місцевих ЗМІ та на власній сторінці у соціальній мережі facebook. Крім оприлюднення тексту звіту, в ефірі місцевого телебачення транслювалося відеоінтерв’ю з депутатом, у якому він інформував виборців про свою роботу у Парламенті.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Наразі високої інформаційної активності за депутатом не спостерігається. В основному поява у місцевому інформаційному просторі зумовлена інформаційними приводами, які виникали внаслідок заяв депутата та його участі у публічних заходах.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП ОКРУГІВ

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район)

Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської)

Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови

Партійність голови

ПІП голови

Партійність голови

Івано-Франківська область

Гончарук Олег Романович

----------------

Скрипничук Василь Михайлович

ВО «Свобода»

 

Богородчанський район

Паранюк Ярослав Дмитрович

Народний Фронт

Головчук Михайло Михайлович

ВО «Свобода»

 

Надвірнянський район

Кеніз Олександр Володимирович

-------------------

Попович Василь Васильович

«Блок Петра Порошенка»

 

Коломийський район

Глушков Любомир Олексійович

Народний Фронт

Болюк Богдан Володимирович

ВО «Батьківщина»

 

Городенківський район

Буджак Василь Степанович

Блок Петра Порошенка

Кобилянський Богдан Миколайович

«Наша Україна»

 

Косівський район

Томащук Зеновій Юрійович

-------------------

Шатрук Михайло Іванович

Народна партія

 

Снятинський район

Маліновський Роман Романович

-------------------

Гнідан Петро Степанович

ВО «Батьківщина»

 

Верховинський район

Лютий Олег Валерійович

------------------

Маківничук Іван Михайлович

ВО «Свобода»

 

м. Надвірна

--------------------------

------------------

Андрійович Зіновій Мирославович

Українська народна партія

 

смт. Богородчани

--------------------------

------------------

Клебан Богдан Зіновійович

Позапартійний

 

м. Городенка

--------------------------

------------------

Яворський Степан Любомирович

Позапартійний

 

м. Снятин

--------------------------

------------------

Шумко Анатолій Богданович

ВО «Батьківщина»

 

м. Косів

--------------------------

------------------

Фокшей Микола Миколайович

Позапартійний

 

смт. Верховина

--------------------------

------------------

Мицканюк Василь Миколайович

ВО «Батьківщина»

 

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

м. Коломия

Слюзар Ігор Богданович

Українська народна партія

Колодніцький Богдан Богданович

------------------

До 2013 року Богдан Колодніцький був членом Партії регіонів.

м. Яремче

Онутчак Василь Васильович

«УДАР»

Клим’юк Тарас Васильович

-----------------

Василь Онутчак обраний на посаду міського голови як висуваненць «Нашої України». Участь у виборах до ВРУ 2012 року брав як висуванець від партії УДАР у 87 виборчому окрузі.

 Таблиця 2: Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 88

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Городенківська районна рада «Наша Україна» 24  
    «СВОБОДА» 5  
    «Фронт змін» 16  
    «Батьківщина» 5  
    Народна Партія 4  
    «Національний вибір» 4  
    Позафракційні 8  
2. Городенківська міська рада «Єдність» 8  
    Група «Наше місто» 4  
    ВО «Свобода» 8  
    Група «Рідний край» 8  
    Позафракційні 2  
3. Коломийська районна рада ВО «Свобода» 12  
    «Фронт Змін» 20  
    «За Україну» 5  
    ВО «Батьківщина» 30  
    Народна партія 10  
    «УДАР» 5  
    Позафракційні 18  
4. Коломийська міська рада «Батьківщина» 5  
   

«Фронт змін»

«За зміни в Коломиї»

10  
    ВО «Свобода» 5  
    Українська народна партія 7  
    «Громадянська позиція» 5  
    «УДАР» 4  
    Позафракційні 14  

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Тимошенка Юрія Володимировича  у виборчому окрузі № 88

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
1 10 березня м. Коломия Урочистості з нагоди 150-ї річниці від дня першого публічного виконання Гімну України Представники органів місцевої влади, місцеві політики, ЗМІ, громадськість  
2 11 березня м. Коломия Благодійний концерт "На крилах миру" на підтримку воїнів АТО Представники органів місцевої влади, місцеві політики, ЗМІ, громадськість  
3 27 березня м. Коломия Засідання колегії Коломийської райдержадміністрації Представники органів місцевої влади, ЗМІ  
4 13 квітня с. Великий Ключів Коломийського району Освячення пам’ятника загиблому воїну Дмитру Васильовичу Кабалюку, який загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з оточення поблизу м. Іловайськ Представники органів місцевої влади, місцеві політики, ЗМІ, громадськість  
  18 квітня м. Коломия VIII Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка» Представники органів місцевої влади, місцеві політики, ЗМІ, громадськість Народний депутат виступив з вітальним словом  на відкритті фестивалю.