Звіти

Як працюють Народні депутати-мажоритарники у своїх округах? Підсумки діяльності 36-ти парламентарів за травень-червень 2015 р.

РЕЗЮМЕ

Громадянська мережа ОПОРАв рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, здійснює пілотний проект у 36 виборчих округах 12 областей України (Київська, Дніпропетровська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Сумська області та місто Київ). Проект включає моніторинг діяльності народних обранців, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах.

36-ма народними депутатами, діяльність яких досліджується у рамках проекту є:

Дмитро Андрієвський, Євген Бакулін, Іван Балога, Яків Безбах, Андрій Білецький, Максим Бурбак, Юрій Гарбуз, Роберт Горват, Руслан Демчак, Андрій Деркач, Юрій Дерев'янко, Богдан Дубневич, Сергій Ківалов, Віталій Курило, Максим Курячий, Юрій Левченко, Володимир Литвин, Олександр Марченко, Олег Медуниця, Іван Мельничук, Олександр Онищенко, Костянтин Павлов, Володимир Парасюк, Василь Петьовка, Олексій Порошенко, Олександр Пресман, Віктор Развадовський, Іван Рибак, Борислав Розенблат, Віктор Романюк, Юрій Соловей, Олександр Сугоняко, Григорій Тіміш, Юрій Тимошенко, Олександр Урбанський, Оксана Юринець.

У травні 2015 р. 12 регіональних представників ОПОРИ (так звані «громадські консультанти») розпочали щомісячне спостереження за активністю 36 депутатів-мажоритарників. У рамках «польового» компоненту дослідження фіксувалися візити депутатів в округи з різних приводів та дотримання ними положення закону про особистий прийом громадян. Джерелами такої інформації для представників ОПОРИ стали особисті візити і систематичні телефонні дзвінки у приймальні народних обранців, комунікація з їхніми помічниками, моніторинг місцевої преси та інтернет-сторінок депутатів на предмет інформації щодо здійснення депутатами індивідуального прийому тощо. Аналітичний компонент проекту включав аналіз поданих за звітній період депутатами законодавчих ініціатив і запитів, що вирішують проблеми округу, дослідження присутності парламентарів у місцевому інформаційному просторі та аналіз публікацій народних обранців на їхніх сторінках у соціальних мережах та на офіційних сайтах.

Результати моніторингу діяльності 36 депутатів-мажоритарників чинного скликання ВРУ впродовж двох місяців – травня та червня 2015 року свідчать, що більшість з них провадять доволі якісну роботу за багатьма напрямками у своїх округах та є доволі відкритими у комунікації з громадянами.

Переважна більшість депутатів ретельно дотримується свого обов’язку проводити особистий прийом громадян. Водночас, народні обранці не завжди дотримуються визначеного ВРУ графіку роботи у округах та проводять особисті прийоми громадян у інші дні: вихідні дні або ж у дні, відведені парламентом для пленарних засідань, засідань Погоджувальних рад, а також роботи в комітетах, групах і фракціях.

У травні місяці у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями (25-29 травня) особистий прийом не проводили 47% депутатів (17 з 36), діяльність яких досліджується, чим порушили норми українського законодавства. За результатами моніторингу у червні 2015 р., протягом місяця особистий прийом громадян, за нашими даними, взагалі не здійснювали 11 депутатів з 36 (30%).

За спостереженнями ОПОРИ, 8 з 36 депутатів (22%), діяльність яких досліджується у рамках моніторингу, не провели жодного прийому громадян протягом двох місяців поспіль (травень-червень 2015 р.), що вказує на системне порушення ними положень Закону «Про статус народного депутата України». Це такі депутати, як: Юрій Гарбуз, Роберт Горват, Василь Петьовка, Іван Балога, Євген Бакулін, Андрій Білецький, Іван Мельничук та Андрій Деркач.

На основі спостереження за депутатами 12 областей України у «командному заліку» найбільш якісну роботу демонструють народні депутати від Чернівецької області - Григорій Тіміш, Максим Бурбак та Іван Рибак. У той самий час, найгірші узагальнені показники роботи – у депутатів, обраних до парламенту від округів Закарпатської області - Івана Балоги, Роберта Горвата та Василя Петьовки.

Окрім особистого прийому, парламентарі зазвичай активно беруть участь у публічних заходах, експертних обговореннях і круглих столах, у урочистих та спортивних заходах. Характерно, що впродовж травня-червня 2015 р. участь у пленарних засіданнях районних та міських рад брали більшістьз 36 депутатів, діяльність яких досліджується. Народні обранці також традиційно реалізують благодійні ініціативи, надають матеріальну допомогу. Низка депутатів тією чи інакшою мірою приділяють увагу бойовим діям на Сході країни, наприклад, організовують допомогу учасникам АТО та їхнім сім’ям.

Результати моніторингу громадських приймалень 36 народних обранців засвідчили: приймальні практично усіх депутатів якісно виконують свою роботу, їхні працівники здебільшого привітні та надають громадським консультантам від ОПОРИ усю запитувану інформацію – про кількість, тематику звернень громадян, графік заходів депутата у окрузі, кількість ініційованих депутатом звернень щодо вирішення проблем жителів округу тощо. Цікаво, що за більш ніж півроку роботи нового скликання парламенту 2 депутатів з 36 (Костянтин Павлов, Василь Петьовка) досі не реалізували своє право на організацію у межах округу окремого приміщення для власної приймальні з робочим місцем помічника. Низка приймалень депутатів розташовані у штабах політичних сил, які вони представляють. Більшість парламентарів мають у своєму окрузі більш ніж одну громадську приймальню, а дехто організував прийом громадян і поза межами свого округу.

На основі наданих представникам ОПОРИ даних можна скласти таку узагальнену статистику: за період з листопада 2014 р. – червня 2015 р. депутатами було отримано не менше як 9700 звернень від громадян та підготовлено у відповідь не менш як 5150 депутатських звернень.

За звітний період 36 депутатів, діяльність яких досліджується, подали 161 запит та 144 законопроекти. Найбільше запитів до різних компетентних органів надіслали Яків Безбах (21), Григорій Тіміш (17) та Віктор Развадовський (13); найактивнішими у законотворчості були Юрій Левченко (13 законодавчих ініціатив), Борислав Розенблат (11), Максим Курячий (10) та Юрій Соловей (10). За травень-червень 2015 р. взагалі не використовували інструмент подання запитів Костянтин Павлов, Юрій Гарбуз, Юрій Тимошенко, Юрій Соловей, Олександр Урбанський, Андрій Білецький, Борислав Розенблат, Олег Медуниця та Андрій Деркач.

За спостереженнями громадських консультантів мережі ОПОРА у травні місяці, більшість депутатів не звітували перед виборцями (тільки 20 з 36 надали звіт у будь- якій формі), однак вже у червні ситуація змінилася – 25 з 36 депутатів здійснили звітування, причому якість звітів суттєво покращилася, вони стали більш повними та інформативними. Більшість депутатів є доволі активними інтернет-користувачами, 30 депутатів з 36 мають facebook-сторінки, 10 - власні сайти. Окрім того, робота народних обранців у локальних медіа висвітлюється, у більшості випадків, достатньо широко та змістовно.

У підсумку варто відзначити, що українське законодавство не деталізує положення щодо роботи депутатів у округах та не передбачає механізмів нагляду за виконанням та відповідальності за порушення норм Закону «Про статус народного депутата» у частині здійснення індивідуального прийому, розгляду звернень громадян, регулярного звітування тощо. Відсутність державного та громадського контролю призводить до того, що у здійсненні депутатських повноважень народні обранці керуються здебільшого власним розумінням своїх зобов’язань перед виборцями та відповідним чином вибудовують свою діяльність у окрузі.

ОСОБЛИВОСТІ ОСОБИСТОЇ АКТИВНОСТІ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ У СВОЇХ ВИБОРЧИХ ОКРУГАХ

Особистий прийом громадян

Згідно з п. 14 Ст. 24. Закону «Про статус народного депутата України» народний депутат зобов'язаний проводити особистий прийом громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями. Для травня місяця днями роботи з виборцями відповідно до графіку, розміщеному на офіційному сайті ВРУ, був період 25-29 травня 2015 р., для червня – 22-26 червня 2015 р.

Зважаючи на те, що закон не уточнює, чи мають депутати проводити прийом громадян та здійснювати іншу активність у окрузі кожного дня у межах визначеного ВРУ періоду для роботи з виборцями, народні обранці з різною інтенсивністю виконують цей обов’язок. Деякі парламентарі активно працюють у своїх округах впродовж не менш як тижня на місяць, інші – проводять один кількагодинний прийом громадян у визначений ВРУ період, чим також формально виконують норми закону. За інформацією громадських консультантів ОПОРИ, у травні більш ніж один день лише на проведення індивідуального прийому громадян відвели: Руслан Демчак (5 днів), Олександр Пресман (3 дні), Іван Рибак (3 дні), Констянтин Павлов (2 дні), Григорій Тіміш (2 дні), Максим Бурбак (2 дні), Сергій Ківалов (2 дні), Дмитро Андрієвський (2 дні), Володимир Литвин (2 дні), Олег Медуниця (2 дні); у червні такими депутатами були: Віталій Курило (6 днів), Дмитро Андрієвський (5 днів), Максим Бурбак (4 дні), Іван Рибак (3 дні), Констянтин Павлов (2 дні), Віктор Развадовський (2 дні), Віктор Романюк (2 дні), Богдан Дубневич (2 дні), Володимир Парасюк (2 дні), Олександр Урбанський (2 дні), Олександр Сугоняко (2 дні). Встановити кількість днів, відведених на прийом громадян депутатом Юрієм Левченком не вдалося, оскільки, зважаючи на проживання у м. Києві у межах округу недалеко від приймальні, парламентар користується можливістю проводити індивідуальний прийом за записом у вільні від парламентської роботи дні.

Щоб потрапити на особистий прийом до депутата, зазвичай достатньо зателефонувати до громадської приймальні та дізнатися у помічників депутата про графік такого прийому. Окрім того, таку інформацію можна знайти на сайтах депутатів та їхніх сторінках у соціальних мережах. Як правило, громадян приймають у порядку живої черги або ж за попереднім записом. Як приклад, інформацію про дату та години особистого прийому Борислава Розенблата у ЗМІ або в соціальних мережах у червні не було оприлюднено, тільки громадяни, які попередньо зверталися в громадську приймальню нардепа з проханням про особисту зустріч з депутатом, були повідомлені телефоном, коли і де він прийматиме.

Набагато рідше оголошення про депутатський прийом публікуються у місцевій пресі. Так, у травні 2015 р. про прийом Костянтина Павлова вийшли оголошенняу газетах «Червоний гірник» та «Пульс», проте у одному з випадків, публікація відбулася безпосередньо у день прийому, у іншому випадку, – у день напередодні прийому, що можна розглядати як приклад несвоєчасного інформування громадян, які бажають потрапити на особисту зустріч із депутатом.

За спостереженнями громадських консультантів ОПОРИ, у особистому прийомі окрім громадянина, що звертається, та безпосередньо депутата, можуть брати участь помічники народного обранця, а також залучені депутатом представники органів місцевого самоврядування. Таким механізмом користуються, наприклад, Костянтин Павлов, Дмитро Андрієвський та Юрій Соловей. Особистий прийом останнього 5 травня у місті Снятин проходив у присутності голови місцевої РДА та керівників/представників структурних підрозділів РДА. Таку тактику проведення прийомів парламентар пояснює тим, що значна частина проблем, з якими звертаються виборці, стосується компетенції місцевої влади і може бути оперативно вирішена на місцевому рівні. Практично усі заходи депутата від м. Києва Дмитра Андрієвського здійснюються разом із так званою «із командою Андрієвського», у яку входить низка експертів та депутатів Київради; зокрема особистий прийом народного обранця, як правило, проходить за участі депутатів Київської міської ради та голови Солом’янської РДА. Власне, практика залучення до розгляду скарг та пропозицій громадян місцевих посадовців та депутатів рад може значно покращити ефективність вирішення проблем, викладених у зверненнях громадян. Більш того, така практика є рекомендованою, адже згідно зі статтею 17.8 Закону «Про статус народного депутата України»: «Народний депутат має право у разі необхідності залучати до участі у розгляді пропозицій, заяв і скарг, які надійшли на його ім'я, а також у прийомі громадян посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій. Керівник органу державної влади чи органу місцевого самоврядування зобов'язаний бути присутнім на прийомі народного депутата особисто або уповноважити на це замість себе іншу посадову особу за погодженням з народним депутатом».

Особисті візити в регіон депутата та здійснення ним прийому громадян бувають заздалегідь заплановані, іноді ж відбуваються спонтанно. Наприклад, за інформацією, отриманою у приймальні Богдана Дубневича, визначеного часу особистого прийому виборців депутатом немає. Усі бажаючі мають можливість залишити свої звернення у приймальнях депутата у його помічників. Однак, якщо виборець таки наполягає на особистій зустрічі і така необхідність є, на думку помічників, обґрунтованою, вони організовують зустріч парламентаря з цими виборцями у період його візиту у округ. Не має сталого розкладу особистого прийому й низка інших депутатів, зокрема Віктор Романюк, помічники якого напередодні кожного з таких заходів публікують відповідні оголошення на місцевих Інтернет-ресурсах і форумах.

Народні обранці не завжди дотримуються визначеного ВРУ графіку роботи у округах та проводять особисті прийоми громадян у інші дні, відведені парламентом для пленарних засідань, засідань Погоджувальних рад, а також роботи в комітетах, групах і фракціях.

У травні такими депутатами були: Юрій Соловей, Сергій Ківалов, Іван Рибак, Олександр Урбанський, у червні – Віктор Романюк, Яків Безбах, Григорій Тіміш, Іван Рибак, Віталій Курило, Юрій Дерев’янко, Олександр Урбанський, Олексій Порошенко. Серед причин, які мотивують депутатів проводити прийом громадян не у відповідності до офіційного графіку: відрядження і, як наслідок, неможливість фізично бути у окрузі, здійснення додаткових, «понаднормових» зустрічей з громадянами, перенесення прийому на непередбачені ВРУ дати за невідомих причин.

Часом депутати можуть працювати у своїх округах й у вихідні дні. У травні-червні 2015 р. у суботу-неділю громадян приймали: Богдан Дубневич (17 травня), Віктор Развадовський (30 травня), Олександр Пресман (30 травня), Олександр Онищенко (14 червня), Іван Рибак (27-28 червня), Володимир Литвин (27 червня). Також народний депутат Юрій Левченко повідомив, що для особистого прийому додатково намагається виділяти один вихідний день під час пленарного тижня.

У середньому, за один прийом громадян депутати приймають до 20 осіб. Своєрідним рекордсменом є Юрій Дерев’янко, який у червні у м. Надвірна здійснив один особистий прийом громадян, за час якого депутат поспілкувався та отримав звернення від 62 осіб.

Деякі народні обранці демонструють особливі підходи у роботі у окрузі та здійсненні прийому громадян. Так, Бориславом Розенблатом практикується проведення зустрічей з містянами «за місцем вирішення проблем», з якими громадяни попередньо зверталися в громадську приймальню. До Олега Медуниці виборці мають змогу звернутися, зателефонувавши на особистий телефон або самого депутата, або його помічника та, наприклад, уточнити як просувається вирішення їхнього питання. Цікавою практикою є звичка Івана Рибака по дорозі на індивідуальний прийом зупинятися в населених пунктах, відвідувати сільські ради, соціальні об’єкти, медичні заклади та у процесі цих неформальних зустрічей фіксувати звернення від виборців. А представник Дніпропетровщини Яків Безбах, за його словами, «виконує брудну роботу особисто»: пиляє дерева, латає дороги у дворах та ін.

На основі спостереження за депутатами 12 областей України у «командному заліку» найбільш якісну роботу демонструють народні депутати від Чернівецької області -Григорій Тіміш, Максим Бурбак та Іван Рибак. Усі троє демонструють значну активність у своїх округах та ретельно виконують такий свій обов’язок, як проведення особистого прийому громадян, активно беруть участь у громадських заходах, регулярно звітують та відвідують засідання сесій райрад, зустрічаються з представниками виконавчої та представницької влади в районах тощо.

У травні місяці у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями (25-29 травня) особистий прийом не проводили 47% депутатів (17 з 36), діяльність яких досліджується, чим порушили норми українського законодавства.

Олександр Урбанський провів прийом на початку травня у день, не передбачений для цього ВРУ, а Олексій Порошенко не з’явився у окрузі наприкінці травня, оскільки був у неоплачуваній відпустці. Олександр Марченко не проводив особистий прийом громадян, бо, за словами його помічників, взяв відпустку за свій рахунок до 10 червня та на той час перебував у зоні проведення антитерористичної операції, а Максим Курячий був у відрядженні у Польщі. Двоє депутатів - Олександр Сугоняко та Віталій Курило, за словами своїх помічників, хворіли або проходили обстеження у лікарні.

За результатами моніторингу у червні 2015 р., відсутня інформація про проведення протягом місяця особистого прийому громадян 11-ма депутатами з 36 (30%). Серед них: Юрій Гарбуз, Роберт Горват, Василь Петьовка, Іван Балога, Євген Бакулін, Юрій Соловей, Сергій Ківалов, Олександр Пресман, Андрій Білецький, Іван Мельничук, Андрій Деркач.

За спостереженнями ОПОРИ, 8 з 36 депутатів (22%), діяльність яких досліджується у рамках моніторингу, не провели жодного прийому громадян протягом двох місяців поспіль (травень-червень 2015 р.), що вказує на системне порушення ними положень Закону «Про статус народного депутата України».

Це такі депутати, як: безпартійний, член фракції «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Юрій Гарбуз (Луганська обл., ОВО №114), безпартійний, член фракції «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Роберт Горват (Закарпатська обл., ОВО №68), член політичної партії Єдиний Центр, позафракційний Василь Петьовка (Закарпатська обл., ОВО №72), член політичної партії Єдиний Центр, позафракційний Іван Балога (Закарпатська обл., ОВО №73), безпартійний, член фракції «Опозиційний блок» Євген Бакулін (Луганська обл., ОВО №106), безпартійний, позафракційний Андрій Білецький (м. Київ, ОВО №217), член фракції і партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Іван Мельничук (Вінницька обл., ОВО №14), безпартійний, член депутатської групи «Воля народу» Андрій Деркач (Сумська обл., ОВО №159).

Не усі депутати та їхні помічники демонструють розуміння повноважень та обов’язків народного депутата, закріплені в українському законодавстві. Наприклад, працівники приймальні Максима Курячого, який не проводив прийом громадян у травні через відрядження у Польщу, повідомили представникам ОПОРИ, що оскільки він є народним депутатом, то постійно перебуває в Києві. У приймальні Андрія Білецького пояснили його низьку активність у окрузі тим, що депутат бере участь в АТО та проводить велику кількість часу на сході України. За словами помічника нардепа Івана Мельничука, у травні було багато питань та робочих засідань у Комітеті з питань запобігання і протидії корупції, членом якого є нардеп, тому не було такої можливості проводити індивідуальні прийоми громадян. Як нам повідомили, зазвичай Іван Мельничук не проводить особистих прийомів в приймальні, але їздить по округу і у процесі таких візитів вирішує питання громадян. Помічник народного депутата Юрія Гарбуза, який не проводив прийом громадян у травні повідомила, що цей захід планується у червні, однак він також не відбувся за невідомих причин.

Окрім того, доволі часто помічники депутатів, які працюють у приймальнях, не володіють інформацією про графік відвідин їхнім депутатом округу. За інформацією, отриманою в телефонному режимі у травні від працівника громадської приймальні, тижневий план роботи в окрузі народного депутата Андрія Деркача відсутній. Працівники інших громадських приймалень округу теж не були поінформовані про плани народного депутата, проте пропонували у разі необхідності оформити відповідне звернення, яке буде йому передано для подальшого реагування. Як інший приклад, у приймальні Володимира Парасюка у травні повідомляли про те, що депутат планує зустрічі з виборцями, однак не могли назвати конкретні заплановані дати та місця таких зустрічей. За словами помічників цього депутата, особистий прийом може відбуватися не планово, в індивідуальному порядку у період перебування депутата в окрузі. Однак уже у червні, була створена окрема сторінка в Facebook під назвою «Громадська приймальня Володимира Парасюка», де помічники депутата анонсують візити депутата в округ, а також активно повідомляють про результати зустрічей з виборцями. Очевидним є те, що якщо зустрічі депутата відбуваються у спонтанний спосіб, відсутність попередньої інформації позбавляє значну кількість зацікавлених громадян можливості взяти в них участь.

Найбільш неактивними мажоритарниками, чия діяльність є майже непомітною у округах, є депутати Луганської та Закарпатської областей.

За два місяці роботи обраний на Закарпатті парламентар Роберт Горват, член фракції "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", не провів жодного прийому громадян, а також у якості депутата взяв участь лише у трьох публічних заходах. Василь Петьовка, позафракційний і член партії Єдиний Центр, з початку своєї каденції жодного разу не проводив особистий прийом виборців та не здійснював офіційні візити у виборчий округ, а про його публічну активність в окрузі немає жодної згадки в місцевих ЗМІ. Водночас, на всіх відкритих заходах, де депутат згадувався як меценат, були присутні його помічники чи представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, що виголошували усім присутнім інформацію про співучасть депутата. Народний обранець Іван Балога нерідко відвідує округ для участі у святкових заходах, колективних зустрічах з виборцями та представниками місцевої влади. Однак представникам ОПОРИ не вдалося знайти жодної згадки про проведення цим народним обранцем особистого прийому громадян у травні-червні 2015 р., помічники депутата також не змогли надати таку інформацію.

Представник Луганщини Євген Бакулін, безпартійний і член фракції «Опозиційного блоку», більш ніж за за півроку своєї діяльності у якості народного депутата не провів жодної зустрічі зі своїми виборцями на території округу, не взяв участі у жодному публічному заході. Варто зазначити, що неактивна робота у окрузі цього народного депутата поєднується з пасивністю і в законодавчому полі - парламентар за два місяці роботи не виступав у парламенті, не подав жодного законопроекту чи запиту, його інтернет-сторінки не оновлюються, а його діяльність не висвітлюється у місцевих ЗМІ. У травні і червні жодного разу не відвідав свій округ і Юрій Гарбуз. Пасивність цих депутатів у підтриманні постійного зв’язку з жителями своїх округів частково компенсується роботою на регулярній основі їхніх приймалень. На цьому фоні контрастує активність третього народного депутата від Луганщини Віталія Курила. Так, парламентар не проводив індивідуальний прийом у травні, бо, за словами помічників, проходив обстеження в лікарні. Однак уже у червні Віталій Курило проявив високий рівень активності, побував у 6 райцентрах виборчого округу, де провів шість особистих прийомів громадян, а також зустрівся з представниками місцевої влади та головами районних, сільських, селищних рад.

Участь у публічних заходах в межах округу та у роботі місцевих органів влади

Особистим прийомом громадян діяльність депутатів-мажоритарників у окрузі не обмежується. Решта часу, відведеного ВРУ на роботу з виборцями, а нерідко й інші, додаткові дні часто використовуються нардепами для проведення публічних заходів, участі у експертних обговореннях і круглих столах, зустрічей зі студентами, учасниками АТО та виборцями в трудових колективах, засіданнях місцевих рад тощо. Депутати також традиційно не оминають увагою участь у урочистих, спортивних заходах, привітаннях та нагородженнях. Характерно, що впродовж травня-червня 2015 р. участь у пленарних засіданнях районних та міських рад брали більшістьз 36 депутатів, діяльність яких досліджується.

Наведемо декілька прикладів, які ілюструють подібну активність народних депутатів.

Оксана Юринець часто особисто відвідує округ, та проводить зустрічі з окремими групами осіб, як-то студенти чи виборці округу, які мають спільну проблему. Наприклад, у квітні депутатка зустрічалася з виборцями, які були ошукані інвесторами (вул. Наукової, 2а і 2в) та забудовниками. Відповідаючи за напрям транскордонного співробітництва (О. Юринець - голова підкомітету ВРУ), депутатка часто ініціює та бере участь у зустрічах з представниками Львівської ОДА, органів місцевого самоврядування та відповідними експертами. Борислав Розенблат відвідує заходи, пов’язані з АТО, як-то відкриття фотовиставки про війну в обласній бібліотеці, привітання з 8 березня матерів та дружин загиблих воїнів, забезпечення побутовою хімією солдатів Житомирського полігону, окрім того, за досліджуваний період взяв участь у засіданнях Житомирської та Рівненської обласних рад з питання видобутку бурштину. 

 Юрій Дерев’янко організовує публічні заходи (презентації, круглі столи, зустрічі), бере участь у офіційних публічних заходах, основною тематикою яких є питання люстрації, протидії корупції та презентації партії «Воля», а також за звітній період посприяв укладенню договорів про співробітництво місцевих територіальних громад. Олександр Сугоняко часто проводить зустрічі з трудовими колективами (ДП «Наумівський спиртовий завод», представниками профспілок, малого та середнього бізнесу, ліквідаторів аварії на ЧАЕС тощо) та представниками громадського та студентського середовища. Юрій Соловей регулярно відвідує виборчий округ з метою дослідження проблем місцевих громад та участі у тематичних обговореннях, як, наприклад, нарада з сільськими головами щодо питань децентралізації.

Григорій Тіміш організовував зустрічі з жителями районів області, на яких в Новоселиці, Глибоці та Садгорі у присутності чиновників та громадських активістів обговорювалися питання оптимізації бюджету, залучення інвестицій, відновлення військових частин тощо. Олександр Урбанський приймав участь у нараді щодо вирішення проблеми підтоплення в Ренійському районі на державному рівні. Богдан Дубневич періодично відвідує округ та проводить зустрічі здебільшого з представниками місцевих органів влади. Так, сайт Пустомитівської РДА періодично інформує про участь депутата у нарадах, які проводяться головою райдержадміністрації з посадовцями різного рівня (головними лікарями, начальниками відділів, головами сільських рад та ін.). У червні у 6 райцентрах свого виборчого округу Віталій Курило зустрівся з представниками місцевої влади та головами районних, сільських, селищних рад та обговорив свої законодавчі ініціативи, питання децентралізації, а також проблематику шкіл, лікарень, садочків місцевих сіл та селищ. А Віктор Развадовський у червні зібрав керівників та депутатів районних рад округу, яким оприлюднив свою позицію щодо адміністративно-територіальної реформи.

Благодійна діяльність народних депутатів України 

Одним із видів активності депутатів-мажоритарників у округах є благодійна діяльність. Деякі депутати (О. Пресман, О. Урбанський, О. Онищенко, Б. Дубневич) мають власні благодійні фонди та через них систематично надають допомогу соціально незахищеним верствам населення, дітям, учасникам АТО і їхнім сім’ям, організовують різні заходи тощо.

Помічники та працівники приймальні представника Одеської області Олександра Пресмана від імені народного депутата надають фінансування на здійснення ремонтних робіт соціальних установ та інфраструктурних об’єктів, закупівлю техніки та обладнання, організовують оздоровлення дітей, страхування дітей від нещасних випадків, привітання зі святами, тощо. Ще один депутат з Одещини Олександр Урбанський здійснює більшість своїх заходів в рамках діяльності благодійного фонду А. Урбанського “Придунав’я” (займається закупівлею обладнання, наданням транспортних засобів, організацією святкових концертів, конкурсів, змагань, тощо). За сприяння Олександра Онищенка, мажоритарника від Київщини, та його благодійного фонду «Родина», в окрузі встановлюють нові вікна в школах і дитячих садочках, відкриваються дитячі майданчики, окрім того, така діяльність широко висвітлюється місцевими ЗМІ. Присутність в окрузі депутата від Львівщини Богдана Дубневича проявляється значною мірою у реалізації благодійних ініціатив – пожертвування коштів на ремонт шкіл, дитячих садочків. Також депутат нерідко користується нагодою особисто презентувати громаді оновлені будівлі після ремонту чи іншу допомогу, надану його благодійним фондом «Фонд братів Дубневичів».

Інші депутати також у своєму порядку денному мають реалізацію різноманітних благодійних ініціатив. Так, за період своєї депутатської діяльності Яків Безбах, представник Дніпропетровської області, допомагав Міській лікарні № 6 та Обласній лікарні ім. Мечникова – було передано медичне обладнання; у БК «Металург» було проведено концерт для дітей-переселенців із зони АТО та свято Новорічної ялинки; у с. Чаплі Я. Безбах активно сприяв відновленню водопостачання після прориву труби. Андрій Деркач з Сумщини підтримує зв'язок з округом, проте, за незначним виключенням, це не публічні заходи за участі окремих категорій громадськості, а в основному – благодійні акції, спрямовані на підтримку дітей, сімей, молоді з врученням подарунків (часто від його імені), ремонти об’єктів за бюджетні кошти, які він про лобіював у органах місцевої влади. Представниками ОПОРИ у Дніпропетровській області також було зафіксовано факт роздачі продуктових наборів ветеранам (напередодні святкування 9 травня) та пізніше багатодітним сім’ям у рамках соціальної програми депутата Костянтина Павлова. За кошти депутата у окрузі також відкриваються дитячі майданчики, встановлюються лавки у дворах.

Володимир Литвин лише у червні місяці надав матеріальну допомогу сім’ям загиблих в зоні АТО на суму 20 тис. грн., пораненим в зоні АТО на суму 23 тис. грн.; матеріальна допомога у відповідь на звернення громадян склала 6400 грн., а через обласний та районні бюджети було виділено ще суму у 18400 грн тощо.

Одним із основних напрямків діяльності Дмитра Андрієвського є надання матеріальної допомоги мешканцям Солом’янського району. Як приклад, за даними, наданими представнику ОПОРИ помічниками депутата, Д. Андрієвський за період з 01.12.2014 до 18.05.2015 надав «соціальну» допомогу 6 735 особам на суму 444 729 грн, на допомогу на освіту й культуру з кишені нардепа пішло 192 513 грн, а на підтримку армії, допомогу бійцям АТО, пораненим і постраждалим від дій терористів – сума у 3 291 234 грн.

Нагадаємо, що на виконання депутатських повноважень Кошторис ВРУ зазвичай передбачає лише невелику суму, еквівалентну зарплаті депутата. Джерелом решти коштів, витрачених на благочинні справи, є власні кошти депутатів, та їхніх фондів, залучене фінансування та ін.

Низка депутатів тією чи інакшою мірою також приділяють увагу бойовим діям на Сході країни, наприклад, організовують допомогу учасникам АТО та їхнім сім’ям.

Володимир Парасюк має приймальню в приміщенні ГО «Центр допомоги та підтримки військових» та разом з цією організацією збирає кошти на потреби армії. Депутат часто організовує або ж долучається до організації заходів, під час яких збирають кошти для військових через фонд «Save Lives Together». Андрій Білецький головним завданням для себе вважає «принести до Ради голос фронту», тому персональна активність депутата Білецького в окрузі практично відсутня, більшість часу депутат приділяє полку «Азов» та військовим діям в зоні АТО. Борислав Розенблат активно відвідує заходи, пов’язані з АТО, як-то відкриття фотовиставки про війну в обласній бібліотеці, вітання з 8 березня матерів та дружин загиблих воїнів, забезпечення побутовою хімією солдатів Житомирського полігону, окрім того депутат створив консультаційну службу допомоги учасникам АТО та їх родинам. Руслан Демчак у червні зустрічався з учасниками АТО міста Іллінці та Погребище, темою зустрічі було надання їм організаційної підтримки у створенні районних осередків громадських організацій учасників АТО у статусі ветеранських організацій. Парламентар також виступив із ініціативою надрукувати та розповсюдити серед учасників АТО округу інформаційні брошури «На допомогу захисникам Батьківщини: права і пільги для учасників АТО та членів їх сімей – підстави та порядок отримання, рекомендації, довідкова інформація», які були розроблені за підтримки Міністерства соціальної політики та американською компанією FMI.

Не оминають увагою мажоритарники і освітні питання. Так, Руслан Демчак протягом грудня 2014 р. – лютого 2015 р. проводив в окрузі навчальні семінари на тему змін у бюджетному та податковому законодавстві. Володимир Литвин читав місцевим вчителям лекцію про сучасний стан України, а також передав громадським організаціям та освітянам міста Новоград-Волинський 180 книг з власної бібліотеки та нагородив 10 грантами на суму 5 000 грн. учнів шкіл Новоград-Волинського району. У свою чергу, Віктор Романюк організував для жителів округу серію тренінгів по «Соціальному підприємництву», переможці яких отримають кошти на стартапи, матимуть бухгалтерський та юридичний супровід протягом року та поїдуть за досвідом до Італії. Окрім того, депутат започаткував освітню програму «Юний патріот» для дітей шкільного віку, переможці якої поїдуть в Італію для обміну досвідом.

РОБОТА ГРОМАДСЬКИХ ПРИЙМАЛЕНЬ ДЕПУТАТІВ

Громадські консультанти ОПОРИ шляхом особистих візитів, систематичних телефонних дзвінків та комунікації з помічниками депутатів також проаналізували якість роботи громадських приймалень 36 народних обранців. У загальному підсумку можна стверджувати, що приймальні практично усіх депутатів якісно виконують свою роботу, їхні працівники здебільшого привітні та надають громадським консультантам від ОПОРИ усю запитувану інформацію – про кількість, тематику звернень громадян, графік заходів депутата у окрузі, кількість ініційованих депутатом звернень щодо вирішення проблем жителів округу тощо.

Згідно з ч.5 Ст.28 Закону «Про статус народного депутата України» народному депутату, обраному в одномандатному виборчому окрузі, на строк виконання його депутатських повноважень місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування зобов'язані надати окреме технічно обладнане службове приміщення з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата.

Результати моніторингу показали: за більш ніж півроку роботи нового скликання парламенту 2 депутатів з 36 досі не реалізували вищезазначене право на організацію окремого приміщення для власної приймальні з робочим місцем помічника. Так, Костянтин Павлов не має власної приймальні і, відповідно, постійного робочого місця для свого помічника, тому здійснює особистий прийом громадян останнього вівторка поточного місяця у Тернівській районній у місті Кривий Ріг раді та останнього четверга поточного місяця у Жовтневій районній у місті Кривий Ріг раді. Представник Закарпаття Василь Петьовка – один з двох депутатів, які досі не мають приймальні у своєму окрузі. На території округу прийом ведуть визначені депутатом помічники в Рахівському та Тячівському районах, з ними можна зв’язатись лише за номерами мобільних телефонів, а чітко визначеного місця, де вони приймають, наразі нема. Натомість депутат має одну приймальню поза межами свого округу, яка знаходиться в м. Мукачеві та функціонує з 2008 року у будівлі, де також розміщуються Закарпатське обласне представництво ГО «Фонд розвитку громадянського суспільства» та Закарпатська обласна організація «Єдиний Центр».

Нетиповою є ситуація з приймальнею ще одного депутата від Закарпатської області Івана Балоги. Під час візиту представника ОПОРИ до приймальні депутата за адресою вул. Кошута, 1, на місці приймальні не виявилось, хоча за цією адресою в м. Берегово також значиться офісне приміщення територіальної організації партії «Єдиний Центр». Натомість партійний офіс і приймальня депутата були виявлені за іншою адресою (вул. Габора Бетлена), однак на момент кількаразових відвідин у травні приміщення було зачиненим. Відомо, що навесні 2015 р. Іван Балога проводив індивідуальний прийом виборців не у власній приймальні, в кабінеті голови Виноградівської районної державної адміністрації.

У м. Чуднів, що є центром виборчого округу № 67, громадської приймальні народного депутата Віктора Развадовського як такої (з окремим приміщенням, вивіскою та робочим місцем помічника) немає. Натомість громадяни з усіма питаннями до нардепа звертаються у Чуднівську міську раду до Чуднівського міського голови Івана Развадовського, який є офіційним помічником та рідним братом депутата. А у смт Романів у депутата є приймальня у приміщенні районної державної адміністрації, де звернення людей приймає редактор місцевої газети «Романівський вісник», яка є за сумісництвом також і помічником цього народного депутата. За словами помічників Якова Безбаха, у депутата, окрім основної приймальні, розташованої у БК «Металург» у м. Дніпропетровську, є близько 10 громадських приймалень по округу, що розташовані у школах. Ці приміщення не обладнані та надаються помічникам парламентаря на кілька годин в зазначений день один раз на місяць.

Не завжди громадські приймальні мають стаціонарні телефони, тому у певних випадках для зв’язку надаються особисті мобільні телефони помічників депутата, що є доволі зручним і більш оперативним інструментом зв’язку. Кожна з приймалень має власні графіки роботи, деякі працюють щодня, деякі – у певні дні тижня та у визначені години. Наприклад, приймальні депутата з Луганщини Юрія Гарбуза, розташовані у будівлях місцевих РДА, ведуть прийом громадян лише двічі на місяць по 4 години робочого часу, що є достатньо скромним показником.

Дехто з 36 депутатів не скористався послугами органів місцевої влади у організації приміщення для громадської приймальні. Як наслідок, низка приймалень депутатів розташовані у штабах політичних сил, які представляють відповідні депутати. Так, громадська приймальня Олександра Марченка до червня 2015 р. була розташована в штабі ВО «Свобода» і лише нещодавно переїхала у інше місце - приміщення, надане місцевою владою. Усі три громадські приймальні Григорія Тіміша з Чернівеччини знаходяться в офісах відповідних місцевих (обласних/районних) організацій політичної партії «УДАР». З червня місяця в Максима Бурбака діє 11 громадських приймалень на території Чернівецької області (з них 4 – у межах округу), усі з них знаходяться в приміщеннях районних штабів партії «Народний фронт», оскільки нардеп за сумісництвом є керівником обласного штабу цієї політичної сили. Приймальня Роберта Горвата знаходиться у будівлі, де розміщена приймальня партії «УДАР Віталія Кличка».

Більшість депутатів мають у своєму окрузі більш ніж одну громадську приймальню. Лише по одній приймальні у окрузі мають 17 з 36 депутатів: Д. Андрієвський, Є. Бакулін, Б. Розенблат, Р. Горват, Ю. Тимошенко, І. Мельничук, О. Юринець, О. Медуниця, М. Курячий, Ю. Левченко, А. Білецький, А. Деркач, О. Порошенко, С. Ківалов, Б. Дубневич, В. Петьовка, О. Марченко.

Характерно, що не всі депутати-мажоритарники обмежуються роботою з громадянами свого округу та поширюють свою діяльність як на обласний і місцевий, так і на всеукраїнський рівень. Громадські приймальні у інших округах мають: М. Бурбак (7 приймалень), Ю. Дерев’янко (4 приймальні), О. Юринець (2 приймальні), В. Парасюк (1 приймальня), Б. Дубневич (1 приймальня), В. Петьовка (1 приймальня), О. Пресман (1 приймальня), Ю. Соловей (1 приймальня), Ю. Левченко. Так, у своїй приймальні у місті Львів Володимир Парасюк отримує вп’ятеро більше звернень виборців, ніж у кожній з двох приймалень у межах округу. А Юрій Левченко є «куратором» від ВО «Свобода» ряду областей, тому відвідує інші міста, такі як, наприклад, Кривий Ріг, де також функціонують його приймальні.

Низка громадських приймалень депутатів мають у вільному доступі ті або інакші роздаткові матеріали. Так, у приймальні Віктора Романюка можна отримати такі інформаційні матеріали: інформаційний бюлетень ГО «Відсіч», брошуру міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» та брошуру партії «Народний фронт» «Як отримати субсидію?». У приймальні Олександра Онищенка можна отримати брошуру з відомостями та описом проробленої роботи в окрузі Благодійного фонду «Родина». У приймальні депутата від Івано-Франківщини Юрія Дерев’янка поширюється партійна газета політичної партії «Воля» та методичний посібник по об’єднанню територіальних громад, у приймальні Олександра Сугоняка – газети «УДАР – Сумщина». Приймальня депутата від м. Києва Юрія Левченка має у наявності такі роздаткові матеріали - календар, газету та анкету прихильника ВО «Свобода». У приймальні іншого «киянина» Дмитра Андрієвського можна взяти районну газету «Солом'янка» та візитівки. У приміщенні приймальні депутата від Олега Медуниці представник ОПОРИ знайшов у вільному доступі екземпляри брошури-посібника «Як отримати субсидію від Уряду» та примірники газети «Ярмарок» (оновлюється щочетверга), а у приймальні Андрія Деркача наявні випуски глухівської газети «Неделя».

Приймальні більшості з 36 депутатів ретельно ведуть облік звернень громадян та були готові надати представникам ОПОРИ детальну інформацію з кількісними показниками своєї роботи. На основі наданої ОПОРІ інформації у приймальнях можна стверджувати, що в основному громадяни звертаються до депутатів за матеріальною допомогою, наприклад, на лікування, з скаргами на діяльність чи бездіяльність чиновників, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та погані дороги. У своїх зверненнях громадяни часто просять про втручання народного депутата у вирішення питань щодо недопущення порушень трудових та житлових прав; виділення коштів на будівництво чи ремонт інфраструктурних об’єктів (зокрема, на реконструкцію шкіл); роз’яснення щодо оформлення субсидій, порядку та надання статусу учасника АТО та виділення для них житла; повідомляли про зловживання, здійснені органами місцевого самоврядування. Часто у зверненнях громадяни порушують питання пенсії ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Мешканців м. Київ зазвичай хвилюють проблеми, що стосуються незаконних забудов, благоустрою будинків та прибудинкових територій, юридичних та соціальних питань. 

На звернення від громадян депутати та їхні помічники пишуть депутатські звернення у відповідні органи. Як правило, частина проблем у зверненнях не може бути розв'язана через те, що на це немає повноважень або ресурсів (здебільшого, це стосується прохань про надання матеріальної допомоги). До прикладу, помічники Максима Бурбака повідомили, що близько 40 % звернень громадян мають позитивне вирішення (люди отримують матеріальну допомогу, поновлюються на роботі, автомобільні дороги ремонтуються і т.п.), ще на 30 % зазвичай надходить відповідь, що відповідна проблема буде вирішена за певних умов (квартирні черги, спори за земельні ділянки та ін.), та 30 % не знаходять вирішення (земельні питання, ремонт крупних інфраструктурних об’єктів, розгляд кримінальних справ).

Загалом можна стверджувати, що представники місцевої влади зазвичай співпрацюють з народними депутатами та сприяють їм у справі вирішення проблем, оформлених у зверненнях громадян до депутатів. Так, на звернення Дмитра Андрієвського до «Програми соціально-економічного розвитку та бюджету м. Києва на 2015 р.» було включено низку робіт у межах округу депутата (відновлення сходових клітин, ремонт покрівель, облаштування ігрових та спортивних майданчиків тощо) на суму 6,64 млн.грн. за період листопада 2014 - травня 2014 рр. Як інший приклад, до приймалень Віктора Развадовського надійшло 926 звернень від громадян округу, причому, за словами його помічників, на кожне звернення депутата з приводу проблем жителів округу місцевими органами влади було надано письмову відповідь. Зокрема, результатом стало й те, що з місцевих бюджетів було виділено 167 тис. грн. на потреби, викладені у зверненнях до цього парламентаря. Нагадаємо, що згідно з ч.2 Ст. 17 Закону України «Про статус народного депутата України» на звернення народного депутата органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким адресовано депутатське звернення, зобов'язані протягом 10 днів з моменту його одержання розглянути і дати письмову відповідь.

Інформацію щодо кількості звернень громадян та звернень депутата представникам ОПОРИ надавали працівники приймалень переважної більшості з 36 депутатів, діяльність яких досліджується у рамках проекту. На основі наданих даних можна скласти таку узагальнену статистику: за період з листопада 2014 р. – червня 2015 р. депутатами було отримано не менше як 9700 звернень від громадян та підготовлено у відповідь не менш як 5150 депутатських звернень.

Так, понад 1500 громадян трохи більше ніж за півроку роботи було прийнято помічниками Юрія Дерев’янка у його 11 приймальнях, що працюють в Івано-Франківській області. З 27 листопада 2014 року до кінця червня 2015 року до народного депутата надійшло 1342 звернення від громадян та юридичних осіб, на основі яких депутатом було підготовлено 1909 депутатських звернень та так званих «листів-інформувань» - відповідей виборцям. У свою чергу, Дмитро Андрієвський за півроку діяльності отримав 2341 індивідуальних та 811 колективних звернень громадян.

 А у єдиній приймальні Сергія Ківалова, яка працює на базі юридичної клініки при НУ Одеська юридична академія, у січні-травні 2015 р. прийняли величезну кількість у 1145 громадян при середній кількості відвідувачів на місяць – 200-250 осіб. У той самий час, помічники депутата за цей період отримали значно меншу кількість у 307 звернень від громадян, у відповідь на які було підготовлено 257 звернень народного депутата. Загалом, велику різницю між кількістю відвідувачів приймалень депутатів та офіційно зафіксованих звернень від них пояснюється значною мірою тим, що питання осіб, що звертаються, часто вирішуються на місці у процесі усної консультації або ж вирішуються у «неформальний» спосіб шляхом усних переговорів з місцевими чиновниками.

ПОДАННЯ ДЕПУТАТАМИ ЗАКОНОДАВЧИХ ІНІЦІАТИВ ТА ЗАПИТІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З МІСЦЕВИМИ ПРОБЛЕМАМИ ТА ІНТЕРЕСАМИ

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала діяльність 36 народних депутатів-мажоритарників в 12 областях України за період травня та червня 2015 року за кількістю і характером законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами.

Варто зазначити, що згідно з результатами аналізу суспільно-політичної ситуації у досліджуваних округах, найпоширенішими місцевими проблемами, як і усієї України вцілому, є: по-перше, корупція, що включає себе незаконну діяльність правоохоронних органів та інститутів місцевої та державної влади в таких сферах, як розподіл землі, ведення бізнесу, контрабанда тощо; по-друге, питання безробіття та низького рівня оплати праці; по-третє, мешканців округів хвилює забруднення навколишнього середовища через масову вирубку лісів, брудні водойми та стихійні сміттєзвалища. Окрім того, багато громадян, особливо в містах, страждають від зношеності системи ЖКГ та необґрунтовано високих тарифів на комунальні послуги; однією з найбільших проблем в усіх областях є стан доріг та відсутність бюджетних коштів на їх відновлення; також виборці підіймають питання пільгового проїзду для окремих категорій громадян через високі тарифи на громадський транспорт та скаржаться на низьку якість медичного обслуговування.

За звітний період 36 депутатів подали 161 запит та 144 законопроекти. Найбільше запитів до різних компетентних органів надіслали Яків Безбах (21), Григорій Тіміш (17) та Віктор Развадовський (13); найактивнішими у законотворчості були Юрій Левченко (13 законодавчих ініціатив), Борислав Розенблат (11), Максим Курячий (10) та Юрій Соловей (10). За травень-червень 2015 р. взагалі не використовували інструмент подання запитів Костянтин Павлов, Юрій Гарбуз, Юрій Тимошенко, Юрій Соловей, Олександр Урбанський, Андрій Білецький, Борислав Розенблат, Олег Медуниця та Андрій Деркач. Неактивними були представники Одеського регіону, так, Сергій Ківалов не подав жодного законопроекту, а Олександр Пресман не відзначився жодним запитом чи законодавчою ініціативою.

Тематика запитів народних обранців найчастіше стосувалася будівництва доріг, зловживання керівництва органів державної та місцевої влади, соціального захисту воїнів АТО, тарифів ЖКХ, додаткового виділення бюджетних коштів на ремонти в закладах освіти та медицини, незаконних забудівель. Переважна кількість законопроектів були унікальними за піднятою проблематикою, однак найчастіше стосувалися питань державного мита, безвізового режиму, окупованих територій та біопалива. Також у запитах та законопроектах депутатів-мажоритарників знайшли своє відображення нетипові для інших регіонів проблеми округів, наприклад представники Східної України актуалізують проблеми окупованих територій та соціального захисту воїнів АТО, а обранців Західної України хвилює захист від паводків та незаконна вирубка лісів. Депутатів від прикордонних округів хвилюють державні мита і безвізовий режим; в сільській місцевості нагальними є питання навколишнього середовища та розподілу земельних паїв, а у великих містах гостро стоїть проблема незаконних забудівель.

Характерною є тенденція, коли представники від однієї області подають колективні законопроекти. Наприклад, від Вінницької області Олексій Порошенко, Іван Мельничук та Руслан Демчак спільно подали законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо забезпечення права на пільговий проїзд найменш захищеним верствам населення). Зазвичай, депутати обирають собі декілька сфер, на яких фокусують свої законодавчі зусилля і це відображається у їхніх запитах та поданих законопроектах: це може бути боротьба з корупцією, тарифи ЖКГ, захист підприємців тощо.

ЗВІТУВАННЯ ДЕПУТАТІВ, ШЛЯХИ ІНФОРМУВАННЯ ВИБОРЦІВ ПРО ЇХНЮ ДІЯЛЬНІСТЬ

За спостереженнями громадських консультантів мережі ОПОРА у травні місяці, більшість депутатів не звітували перед виборцями (тільки 20 з 36 надали звіт у будь- якій формі), однак вже у червні ситуація змінилася – 25 з 36 депутатів здійснили звітування, причому якість звітів суттєво покращилася, вони стали більш повними та інформативними.

Звітування перед виборцями округу зазвичай відбувається у таких формах, як: публікація окремого звіту в інформаційних бюлетнях партії, від якої висувався депутат або організації, яку представляє обранець у парламенті; розміщення звіту на офіційному сайті партії, особистому сайті депутата або на його сторінці у соціальній мережі Facebook; публікація звіту у місцевих ЗМІ, як друкованих, так і Інтернет-виданнях; проведення прес-конференцій; звітування на особистих зустрічах з громадянами; виступи на місцевих та національних каналах. Наприклад, Олексій Порошенко прозвітував на веб-сайті Вінницької територіальної організації БПП «Солідарність», Іван Мельничук випустив окрему газету зі звітом про свою діяльність, Руслан Демчак опублікував звіт за півроку роботи у ВРУ на сторінці Facebook; Іван Рибак розмістив звіт у місцевій газеті «Карпати», Яків Безбах прозвітував на прес-конференції ОПОРИ у м. Дніпропетровськ, а Максим Бурбак - на власній прес-конференції. Депутат Віктор Романюк прозвітувався у випусках інформаційного бюлетня ГО «Відсіч»; Олег Медуниця - в передачі «Депутатський час» на місцевому телеканалі, Олександр Сугоняко, Дмитро Андрієвський та Юрій Дерев’янко для звіту використали платформи власних сайтів; Юрій Левченко звітування проводить на зустрічах з виборцями, а Григорій Тіміш виклав звіт на сайті обласної організації політичної партії «УДАР».

Звіт представлений найчастіше не окремим структурованим документом, а публікацією ряду звернень громадян щодо проблем округу та їх вирішення, результатів парламентської діяльності, планів на майбутнє тощо. Варто зазначити, що депутати та їхні помічники достатньо часто використовують матеріали Громадянської мережі ОПОРА, зокрема звіти щодо аналізу роботи депутата в окрузі та у Верховній Раді, відео з проміжних прес-конференцій тощо.

Дечим новим є поява спеціальних платформ для звітування депутатів, наприклад, ініціативи VoxUkraine.org, яку використали Оксана Юринець, Максим Курячий, Олександр Сугоняко, Віктор Романюк та Юрій Дерев'янко; цікавою є форма ведення власного YouTube каналу, як це робить Андрій Білецький. Однак, варто зазначити, що звітування, проведене самим депутатом, або його прес-службою, зазвичай висвітлює лише успішні сторони депутата: прийняття закону, вирішення проблеми округу, благодійні ініціативи; негативні моменти, такі як недостатня законодавча активність, рідкі зустрічі та відсутність зворотного зв’язку з виборцями округу, зазвичай замовчуються.

За травень-червень 2015 р. жодного звітування у будь-якій формі чи опублікованої інформації про результати своєї діяльності не було зафіксовано щодо таких депутатів, як: Олександр Онищенко, Олександр Марченко, Костянтин Павлов, Василь Петьовка, Іван Балога, Юрій Гарбуз, Євген Бакулін, Сергій Ківалов, Олександр Пресман, Віктор Розвадовський, Борислав Розенблат.

АКТИВНІСТЬ ДЕПУТАТІВ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ТА НА ВЛАСНИХ ІНТЕРНЕТ-СТОРІНКАХ

Більшість депутатів є доволі активними інтернет-користувачами, 30 депутатів з 36 мають зареєстровані facebook-сторінки (приватні чи офіційні), 10 - власні сайти.

На своїх Інтернет-сторінках народні обранці зазвичай публікують інформацію про свою законодавчу роботу та активність у окрузі, заплановані публічні заходи, депутатські запити та відповіді на них, коментарі на поточні події в країні, привітання зі святами, пояснюють свою політичну позицію щодо того або іншого питання, поширюють статті, відео та фото з заходів за власної участі.

Одночасно два інструменти для комунікації з громадянами - веб-сайт та facebook-сторінку використовують: Максим Курячий, Яків Безбах, Юрій Дерев’янко, Сергій Ківалов, Олександр Урбанський, Андрій Білецький, Руслан Демчак. Двоє депутатів - Андрій Деркач, Дмитро Андрієвський мають свої офіційні сайти, але не мають facebook-сторінки. Зазначимо також і те, що не усі депутати особисто створюють записи у соціальних мережах, покладаючи цей обов’язок на своїх помічників. Окрім того, лише невелика частина з них відповідають на коментарі своїх читачів, беруть участь у онлайн-дискусії з коментаторами. Приватні сторінки в Facebook Юрія Гарбуза, Олександра Пресмана і Євгена Бакуліна існують, але протягом 2015 р. не наповнювалися, а facebook-сторінка Олексія Порошенка містить лише два записи за 2015 р. Зазвичай відповідають на запитання і активно спілкуються з коментаторами у соцмережах Віктор Романюк, Оксана Юринець, Володимир Литвин, Борислав Розенблат.

Двоє представників Закарпаття (Василь Петьовка, Іван Балога), по одному депутату від Дніпропетровської (Костянтин Павлов) та Житомирської (Віктор Развадовський) областей жодним чином не представлені у Інтернет-просторі, не мають власних сайтів та сторінок у соціальних мережах.

 

ВИСВІТЛЕННЯ МІСЦЕВИМИ ЗМІ РОБОТИ ДЕПУТАТІВ

Після моніторингу Громадянською мережею ОПОРА місцевих ЗМІ на предмет наявності публікацій щодо діяльності народних обранців у своїх округах та парламенті, варто відзначити: робота народних обранців у локальних медіа висвітлюється, у більшості випадків, достатньо широко та змістовно. Інформація подається у різних формах, таких як: інтерв’ю, короткі інформаційні повідомлення, звітування, репортаж з місця діяльності депутата (наприклад, перебування у зоні АТО або закордонне відрядження); присутні аналітичні матеріали з коментарями депутатів щодо окремих законопроектів чи проблем округу. Часто місцеві ЗМІ публікують слова вдячності громадян за допомогу та привітання зі святами від депутатів округу. Також, народні обранці полюбляють відвідувати ефіри як місцевих, так і на національних телеканалів, таким чином нагадуючи про себе широкій аудиторії глядачів.

Варто зазначити, що опублікована у ЗМІ інформація про депутата може бути як схвальною та нейтрально-збалансованою, так і різко критичною. Помітною є широко виражена тенденція розміщення за усіма ознаками «замовних» матеріалів: як позитивних, так і негативно забарвлених, такими, до прикладу, є ідентичні тексти, що публікуються у різних газетах. За результатами моніторингу, були виявлені ЗМІ, які стабільно виявляють або прихильність або ж критичну налаштованість до окремих депутатів. Наприклад, газета «Червоний Гірник» регулярно публікує схвальні матеріали про Костянтина Павлова, а Інтернет-видання «Інфоріччя», м. Ізмаїл, традиційно розміщує лише негативні повідомлення про Олександра Урбанського.

Зазначимо також і те, що місцеві ЗМІ достатньо активно висвітлювали публічні заходи громадських консультантів ОПОРИ, присвячені звітуванню за результатами моніторингу депутатів у 12 областях України: розміщували відео з регіональних прес-конференцій, матеріали із звітів по окремим виборчим округам та інформацію з так званих «політичних мап» округів. Сумною є інформація про малу активність ЗМІ з Донецької та Луганської областей (контрольовані Україною території): багато газет, журналів та телеканалів закрились, не зважаючи на гостру потребу громадян, що проживають поблизу лінії фронту, в правдивому та об’єктивному висвітленні подій. Так, про представників Луганської області Євгена Бакуліна та Юрія Гарбуза не має жодної згадки у місцевих ЗМІ за два місяці.

Більш детальну оцінку роботі кожного з 36 депутатів буде надано наприкінці проекту – у листопаді-грудні 2015 р. Висловлюємо подяку усім депутатам та їхнім помічникам, які продемонстрували прозорість щодо результатів свої діяльності, відкритість до комунікації з організаціями громадянського суспільства та погодилися на співпрацю з громадськими консультантами ОПОРИ, зокрема взяли участь у їхніх публічних заходах, а також надавали усі необхідні дані щодо показників своєї роботи.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Народним депутатам України

  • Проводити особистий прийом громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями (зазвичай це останній тиждень місяця).
  • Повідомляти громадян про заходи за участі депутата та здійснення ним особистого прийому завчасно та усіма можливими каналами: у місцевій пресі, на офіційних веб-сайтах і сторінках депутата у соціальних мережах, через помічників у приймальнях. Надавати працівникам громадських приймалень повну інформацію про заплановані заходи депутата у окрузі, щоб вони, у свою чергу, могли вчасно інформувати зацікавлених громадян.
  • Не порушувати закон у частині зобов’язань депутата звітувати про свою роботу через ЗМІ на зустрічах з виборцями не рідше двох разів на рік.
  • Підвищувати результативність розгляду звернень громадян шляхом залучення до участі у особистому прийомі посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій.
  • Розробляти на реєструвати законопроекти, які на законодавчому рівні задовольняють локальні потреби та вирішують системні проблеми територіальних громад округів.

Голові Верховної Ради України

 

  • Забезпечити реалізацію ч. 14 Ст. 25 Закону «Про статус народного депутата України» щодо обов’язку здійснювати особистий прийом громадян як депутатами-мажоритарниками, так і тими парламентарями, що були обрані до ВРУ за партійними списками.

Більше про моніторинговий проект ОПОРИ Ви можете дізнатися тут.