Звіти

Аналіз ротацій в парламентських комітетах VII скликання

Аналіз ротацій в парламентських комітетах VII скликання

 

Внаслідок Революції гідності, зміни влади та формування нового уряду частина народних депутатів, які увійшли до кабміну та пішли працювати на державні посади, склали свої повноваження. Їхні місця в Верховній Раді України зайняли нові парламентарі. Зокрема, місця тих депутатів, які балотувалися в загальнодержавному виборчому окрузі отримали наступні за списком кандидати. У випадку, коли депутат був обраний в мажоритарному виборчому окрузі і склав мандат, то у таких округах були оголошені та проведені проміжні парламентські вибори.

Так, 25 травня 2014 року паралельно з президентськими виборами відбулися проміжні вибори до Верховної Ради України у одномандатному виборчому окрузі №83 (м. Івано-Франківськ), де перемогу здобув самовисуванець директор ТК «Буковель» Олександр Шевченко. У жовтні 2012 року перемогу в цьому окрузі здобув Олександр Сич (ВО «Свобода»), який з кінця лютого 2014 року обіймає посаду першого віце-прем’єр міністра в уряді Арсенія Яценюка.

Саме входження нових депутатів умовно можна поділити на три хвилі. Перша хвиля припадає на січень 2015 року, коли присягу склали 5 народних депутатів, які перемогли в проблемних округах (вибори відбулися 15 грудня 2013 року). Друга найбільш активна хвиля відбулася у період з березня по травень 2014 року, коли внаслідок зміни влади формувався новий коаліційний уряд. Третя хвиля поповнення парламенту новими депутатами відбулася після президентських виборів у травні-червні 2014 року.

15 січня присягу склали 5 народних депутатів, які перемогли в п’яти проблемних округах. Зокрема, народними депутатами стали самовисуванець Руслан Бадаєв, член Партії регіонів, здобув перемогу в окрузі №94 у Київській області. Микола Круглов, член ПР, – в окрузі №132 у Миколаївській області. В окрузі №194 у Черкаській області переміг самовисуванець, ректор київського університету культури Михайло Поплавський. Леонід Даценко, кандидат від Батьківщини, здобув перемогу в окрузі №197 у Черкаській області. Самовисуванець Віктор Пилипишин переміг в окрузі №223 у Києві.

Руслан Бадаєв увійшов до складу Комітету з питань митної та податкової політики; Микола Круглов – до Комітету з питань верховенства права та правосуддя; Михайло Поплавський – до Комітету з питань культур та духовності; Леонід Даценко – до Комітету з питань аграрної політики; Віктор Пилипишин – до Комітету з питань верховенства права та правосуддя.

Під час «другої хвилі» присягу склали 8 нових народних депутатів від ВО «Батьківщина», 5 депутатів від ВО «Свобода» та 3 від партії «УДАР». Загалом Верховна Рада поповнилися 16 новими народними обранцями. Сергій Власенко (ВО «Батьківщина»), якому 4 березня 2014 року повернули депутатський мандат пішов знову працювати в Комітет з питань верховенства права та правосуддя. Вадим Меріков (ВО «Батьківщина»), який зайшов в раду замість Степана Кубів, вирішив працювати в Комітеті з питань економічної політики. Ще один новий депутат з ВО «Батьківщини» Олег Шевчук вирішив працювати в Комітеті з питань транспорту і зв'язку. Олена Ледовських та Олена Колганова вирішили працювати у складі Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України. Ігор Гринів, який пройшов у парламент за списками ВО «Батьківщина» вирішив працювати у складі Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій. Олександр Чубатенко увійшов до складу Комітету з питань науки і освіти.

Новими депутатами Верховної Ради від ВО «Свобода» стали Олексій Фурман, Олег Бондарчук, Тарас Осауленко, Маркіян Лопачак та Галина Чорна. Олексій Фурман увійшов до складу Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики. Олег Бондарчук вирішив працювати у складі Комітету з питань верховенства права та правосуддя. У складі Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України виявив бажання працювати Тарас Осауленко. Маркіян Лопачак вирішив приєднатися до Комітету з питань правової політики, а Галина Чорна – до Комітету з питань свободи слова та інформації.

Анатолій Ревенко, Віталій Крутій та Єгор Фірсов стали новообраними депутатами від партії «УДАР». Вони замінили в парламенті Валентина Наливайченка, який очолив СБУ, Сергія Аверченка, який пішов працювати в Державне управління справами та Романа Ванзуряка, який очолив Чернівецьку обласну державну адміністрацію. Анатолій Ревенко увійшов до складу Комітету з питань науки і освіти. Віталій Крутій виявив бажання працювати у Комітеті з питань свободи слова та інформації, а Єгор Фірсов – у Комітеті з питань податкової та митної політики.

Під час «третьої хвилі» Верховна Рада України поповнилася трьома новими народними депутатами. Зокрема, народним депутатом України став Олександр Ганчуков від КПУ. Він замінив в парламенті Сергія Топалова повноваження якого були достроково припинені, у зв’язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Олександр Ганчуков увійшов до складу Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. 17 червня народними депутатами стали Руслан Богдан (ВО «Батьківщина») та представник «УДАРу» Віталій Іляшенко. Руслан Богдан увійшов до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, а Віталій Іляшенко – до Комітету у закордонних справах. Олександр Шевченко, який став народний депутатом у травні 2014 року увійшов до Комітету з питань економічної політики.

Окрім цього, у 2014 році троє парламентарів перейшли працювати з одного комітету до іншого. Так, Юрій Бублик (ВО «Свобода») перейшов з Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Ще один представник ВО «Свобода» Андрій Тягнибок змінив Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської аварії на Комітет з питань соціальної політики та праці. Рустам Раупов (фракція «УДАР») з Комітету з питань свободи слова та інформації перейшов до Комітету з питань національної безпеки та оборони. Ще 26 народних депутатів, які склали повноваження у 2014 році автоматично були виключені зі складу комітетів у яких вони працювати (таблиця 1).

Таблиця 1

Комітет

Депутати, що склали мандат або перейшли до іншого Комітету

Депутати, що набули повноважень або перейшли з іншого Комітету

З питань аграрної політики та земельних відносин

Бублик Юрій Васильович (ВО "Свобода", перейшов працювати в Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування)

Даценко Леонід Миколайович (ВО "Батьківщина")

З питань боротьби із орг. злочинністю і корупцією

Черняков Валерій Вікторович (ВО "Свобода"), Ярема Віталій Григорович (ВО "Батьківщина")

Ганчуков Олександр Костянтинович (позафракційний)

З питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики

   

З питань бюджету

Слюз Тетяна Ярославівна (ВО "Батьківщина")

 

З питань верховенства права та правосуддя

Колесніченко Вадим Васильович (Партія Регіонів), Махніцький Олег Ігорович (ВО "Свобода"), Петренко Павло Дмитрович (ВО "Батьківщина")

Бондарчук Олег Володимирович (ВО "Свобода"), Ємець Леонід Олександрович (ВО "Батьківщина"), Круглов Микола Петрович (член депутатської групи "Економічний розвиток"), Макула Леонід Якович (ВО "Батьківщина"), Пилипишин Віктор Петрович (член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" ), Стаднійчук Роман Васильович (позафракційний)

З питань державного будівництва та місцевого самоврядування

Сиротюк Олег Мирославович (ВО "Свобода"), Бондаренко Володимир Дмитрович (ВО "Батьківщина"), Кличко Віталій Володимирович ("УДАР")

Бублик Юрій Васильович (ВО "Свобода", перейшов з Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин), Павленко Ростислав Миколайович ("УДАР")

З питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської аварії

Тягнибок Андрій Ярославович (ВО "Свобода", перейшов працювати до Комітету з питань соціальної політики та праці), Аверченко Сергій Миколайович ("УДАР")

Мірошниченко Ігор Михайлович (ВО "Свобода"),

З питань економічної політики

 

Меріков Вадим Іванович (ВО "Батьківщина"), Шевченко Олександр Леонідович (позафракційний)

З питань європейської інтеграції

Порошенко Петро Олексійович (позафракційний)

 

З питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

Герасимчук Михайло Іванович (КПУ), Сас Сергій Володимирович (ВО "Батьківщина")

Демедюк Василь Харитонович (позафракційний)

З питань інформатизації та інформаційних технологій

Сич Олександр Максимович (ВО "Свобода")

Гринів Ігор Олексійович (ВО "Батьківщина")

З питань культури та духовності

 

Поплавський Михайло Михайлович (член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" )

З питань національної безпеки та оборони

 

Раупов Рустам Бурханович ("УДАР", перейшов з Комітету з питань свободи слова та інформації)

З питань науки і освіти

Парубій Андрій Володимирович (ВО "Батьківщина")

Фаріон Ірина Дмитрівна (ВО "Свобода"), Ревенко Анатолій Дмитрович ("УДАР"), Чубатенко Олександр Миколайович (ВО "Батьківщина")

З питань охорони здоров’я

   

З питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки

 

Богдан Руслан Дмитрович (ВО "Батьківщина")

З питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики

 

Фурман Олексій Юрійович (ВО "Свобода")

З питань податкової та митної політики

Єремеєв Ігор Миронович (член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" ), Бурбак Максим Юрійович (ВО "Батьківщина"), Ванзуряк Роман Степанович ("УДАР")

Бадаєв Руслан Геннадійович (член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" ), Фірсов Єгор Павлович ("УДАР")

З питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

   

З питань правової політики

Мохник Андрій Володимирович (ВО "Свобода")

Лопачак Маркіян Романович (ВО "Свобода")

З питань промислової та інвестиційної політики

   

З питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України

Швайка Ігор Олександрович (ВО "Свобода"), Аваков Арсен Борисович (ВО "Батьківщина")

Колганова Олена Валеріївна (ВО "Батьківщина"), Ледовська Олена Володимирівна (ВО "Батьківщина"), Осауленко Тарас Володимирович (ВО "Свобода")

З питань свободи слова та інформації

Раупов Рустам Бурханович ("УДАР", перейшов до Комітету до питань національної безпеки та оборони)

Чорна Галина Михайлівна (ВО "Свобода"), Крутій Віталій Іванович ("УДАР")

З питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

Топалов Сергій Валерійович (КПУ)

 

З питань соціальної політики та праці

Денісова Людмила Леонтіївна (ВО "Батьківщина")

Новинський Вадим Владиславович (Партія Регіонів), Тягнибок Андрій Ярославович (ВО "Свобода", перейшов з Комітету з питань екологічної політики)

З питань транспорту та зв’язку

 

Шевчук Олег Борисович (ВО "Батьківщина")

З питань фінансів та банківської діяльності

Кубів Степан Іванович (ВО "Батьківщина")

 

У закордонних справах

Наливайченко Валентин Олександрович ("УДАР")

Куренний Володимир Костянтинович ("УДАР"), Іляшенко Віталій Володимирович ("УДАР"); Рибак Володимир Васильович (Партія Регіонів)

У справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

Яценюк Арсеній Петрович (ВО "Батьківщина")

 

З кінця 2013 року фракція Партії регіонів у Верховній Раді скоротилася втричі з 208 до 77 депутатів. Першими у грудні 2013 року з фракції вийшли Інна Богословська, Володимир Мельниченко та Давид Жванія. Їх вихід з провладної партії був продиктований незгодою з діями влади, яка за допомогою силових методів хотіла придушити масові акції протесту, які тоді відбувалися у центрі Києва. Масово з фракції Партії регіонів почали виходити, після розстрілів мирних протестувальників та втечі до Росії екс-президента України Віктора Януковича, наприкінці лютого 2014 року. Частина народних депутатів, які покинули Партію регіонів об’єдналися в депутатські групи «Економічний розвиток», «Суверенна європейська Україна», «За мир і стабільність», інша частина – залишилися позафракційними (таблиця 2).

Назва комітету

ПР

Батьківщина

УДАР

Свобода

Економічний розвиток

Суверенна європейська Україна

За мир та стабільність

Позафракційні

Усього

З питань аграрної політики та земельних відносин

3

4

3

1

4

3

1

9

28

З питань боротьби із орг. злочинністю і корупцією

2

1

1

1

1

1

0

4

11

З питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики

2

3

3

1

4

0

2

2

17

З питань бюджету

8

5

3

2

4

3

2

9

36

З питань верховенства права та правосуддя

2

5

2

1

2

1

1

3

17

З питань державного будівництва та місцевого самоврядування

5

3

2

1

0

0

2

2

15

З питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської  аварії

2

4

0

2

0

2

2

1

13

З питань економічної політики

3

4

1

1

1

2

1

4

17

З питань європейської інтеграції

2

4

1

1

1

1

0

6

16

З питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

4

3

1

1

3

0

3

1

16

У закордонних справах

6

3

2

1

0

0

2

3

17

З питань інформатизації та інформаційних технологій

1

2

1

1

0

0

0

2

7

З питань культури та духовності

0

4

1

1

0

2

1

1

10

З питань науки і освіти

0

2

1

1

 

1

2

1

8

З питань національної безпеки та оборони

2

1

3

1

2

2

0

3

14

З питань охорони здоров’я

2

3

1

2

2

1

0

2

13

З питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки

2

5

1

1

1

2

3

8

23

У справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

1

1

1

1

0

0

2

0

6

З питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики

1

2

1

2

0

2

1

2

11

З питань податкової та митної політики

2

3

2

2

5

5

0

8

27

З питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

1

3

1

1

1

1

1

0

9

З питань правової політики

4

3

1

1

0

0

1

6

16

З питань промислової та інвестиційної політики

8

1

0

1

0

0

1

3

14

З питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України

4

6

2

1

0

1

0

4

18

З питань свободи слова та інформації

1

5

1

1

0

1

1

0

10

З питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

2

1

1

1

1

1

1

0

8

З питань соціальної політики та праці

1

2

1

2

2

0

1

3

12

З питань транспорту та зв’язку

5

4

2

1

4

1

1

2

20

З питань фінансів та банківської діяльності

2

1

1

1

4

2

0

2

13

 

78

88

41

35

42

35

32

91

442

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про комітети Верховної ради VII скликання» від 25 грудня 2012 року мінімальна допустима кількість членів комітету не може бути меншою 9-ти осіб. Проте, чотири комітети перебувають за межею мінімально допустимої кількості членів. Так, з 9 до 8 зменшилася кількість членів Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також Комітету з питань науки і освіти; з 7 до 6 – кількість членів Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. У Комітеті з питань інформатизації та інформаційних технологій залишається працювати 7 народних депутатів. Натомість, найбільш популярними залишаються Комітет з питань бюджету (36 депутатів), Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин (28 депутатів), Комітет з питань податкової та митної політики (27 депутатів).