Звіти

Квітень у ВР: як депутати виступали та шукали спільну мову

Квітень у ВР: як депутати виступали та шукали спільну мову

Одним із важливих аспектів діяльності народного депутата під час засідань парламенту є участь в обговоренні питань, включених у порядок денний засідань сесії Верховної Ради. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, хто найбільше з українських парламентарів виступав із трибуни парламенту в квітні.

Виступи

Загалом у квітні депутати виступали в парламенті 22 години. Участь в обговоренні питань порядку денного брали 174 депутати. Менше 1 хвилини виступали 29 обранців.

Найчастіше у квітні в парламенті виступала позафракційна депутатка Вікторія Пташник (35 разів), на другому місці Олег Ляшко з Радикальної партії (33 виступи), та третьому – Роман Семенуха із «Самопомочі» (31 виступ).

Що стосується депутатів, які виступали найдовше, то трійка лідерів виглядає дещо по-іншому. На першому місці Олег Ляшко, який виступав у парламенті у квітні 1 год. 36 хв., на другому – Вікторія Пташник – трохи більше 50 хвилин, на третьому – ще один депутат із Радикальної партії Ігор Мосійчук, який говорив трохи більше 44 хвилин.

Серед лідерів за тривалістю виступів у квітні також Роман Семенуха («Самопоміч»), Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), Юрій Павленко («Опозиційний блок»), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Володимир Арешонков (БПП), Ігор Шурма («Опозиційний блок»), а також Віктор Галасюк («Радикальна партія»).

najbilshe vystupaly kviten 2018

ОПОРА також проаналізувала, яка фракція виступала у квітні в сесійному залі найбільше. До них належать представники фракції «Блоку Петра Порошенка» – трохи більше 4 год. 33 хв. На другому місці Радикальна партія, депутати якої виступали в парламенті трохи більше 3 год. 44 хв., на третьому – ВО «Батьківщина» (трохи більше 3 год. 10 хв.). Позафракційні виступали в парламенті 2 год. 44 хв., депутати з фракції «Народний фронт» – 2 год. 34 хв., «Самопоміч» – трохи більше 2 год. 14 хв., «Опозиційний блок» – понад 1 год. 53 хв., група «Партія «Відродження» – майже 39 хв., група «Воля народу» – близько 30 хвилин.

vystupy frakcij kviten 2018

Сумісні голосування

ОПОРА проаналізувала всі голосування в парламенті та визначила, які фракції голосують спільно. Сумісність голосувань характеризує рівень взаємодії і узгодженості позицій фракцій під час голосування. Показник спільності голосувань демонструє, якою є реальна конфігурація парламентської більшості і наскільки вона є міцною.

Найкращий показник спільних голосувань у квітні мали фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», які входять до парламентської більшості. Цей показник становить 87%. Головними союзниками цих фракцій під час прийняття рішень у квітні залишилися їх окремі екс-партнери по коаліції «Європейська Україна». Найбільше з коаліцією спільно голосує Радикальна партія (84% спільних голосувань з «Народним фронтом» та 75% з «Блоком Петра Порошенка»). На рівні 60% фракції коаліції голосують з «Самопоміччю». На рівні 41% спільно голосує з фракціями коаліції ВО «Батьківщина», що робить її найбільш опозиційною політичною силою з поміж тих, які на початку скликання входили в широку коаліцію.

Найменше спільних голосувань фракцій коаліції з «Опозиційним блоком» (на рівні 26%), групою «Партія «Відродження» (11%) та групою «Воля народу» (0%). Такі показники «Волі народу» свідчать, що ця політична сила була найбільш опозиційною в парламенті у квітні 2018 року.

sumisni golosuvannia kviten 2018

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Анатолій Бондарчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 096 918 74 08

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.