Звіти

Квітень у ВР: як депутати ходили та голосували

Квітень у ВР: як депутати ходили та голосували

Цього місяця у стінах Верховної Ради було 8 пленарних днів. За цей час кожен з народних обранців мав можливість 267 разів проголосувати за питання порядку денного. Проте більшість з них (150 або 56%) були технічного характеру (розгляд за скороченою процедурою, включення до порядку денного). Ще 60 разів (22%) нардепи голосували за поправки до законопроектів. Таким чином, голосування щодо низки законопроектів відбувалися по декілька разів.

Законодавчі пріоритети парламенту

За підрахунками ОПОРИ, найбільше голосувань у квітні відбулося щодо законопроектів: 11 разів віддавали свій голос за №6474, який стосується проходження служби у військовому резерві на особливий період; 10 – №6271 (щодо скасування e-декларування для антикорупціонерів); 9 – №6746 (щодо захисту економічної конкуренції та розгляду справ Антимонопольного комітету України); 8 – №6598 (щодо захисту тварин), №7369 (щодо компенсацій населенню у зонах спостереження) та №7511 (щодо пільг на отримання землі учасникам АТО). Як і минулого місяця, нардепи знову досить багато голосували за законопроект №8120, що мав на меті відтермінувати е-декларування для антикорупціонерів – сім разів. Як і в березні – безуспішно.

zakonodavchi priorytety ukrainskogo parlamentu kviten 2018

Найбільше та найменше “за”

Загалом у квітні 60 голосувань у сесійній залі були результативними, тобто отримали щонайменше 226 голосів. Найбільшу кількість голосів “за” набрали такі законодавчі ініціативи: 282 голоси – №5366-д, щодо членів сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника; 276 – №7322,  “Про дипломатичну службу”, 268 – №6466, щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл та селищ до міст обласного значення, 268  – №8284, щодо Звернення до Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні;  266 – №8111 “Звернення до міжнародної спільноти щодо неприпустимості будівництва газопроводу “Nord Stream 2” та газової монополії РФ.

У свою чергу, менше 100 натискань “за” – у парламенті зібрали 53 голосування. Це здебільшого “депутатські поправки”.

Серед законодавчих ініціатив найменш “популярними” поміж депутатів виявилися Постанова №7418 щодо збільшення іменних стипендій Верховної Ради – 190 “за” та законопроекти: №4442-1, щодо належного пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; №6674, щодо публічного звітування громадських організацій та №6271, щодо скасування е-декларування для антикорупціонерів. Найменшу ж підтримку у квітні здобула нова редакція Закону України №2489 “Про службу в органах місцевого самоврядування”, до речі з пропозиціями Президента України – лише 133 голосів “за”.

pidtrymka zakonoproektiv kviten 2018

Найбільш дисципліновані фракції та групи

Також аналітики ОПОРИ підрахували безпосередню присутність під час голосувань кожної фракції парламенту. Найкращий цей показник у квітні був у депутатів “Народного фронту” (91%) та “Блоку Петра Порошенка” (85%), які входять до коаліції. На третьому місці депутати з фракції  “Об’єднання “Самопоміч” (84%). Більше ніж 70% присутності під час голосувань мають у своєму активі фракцій Радикальної партії та “Опозиційного блоку”, а також групи “Партія “Відродження” та “Воля народу”. Найменше участь в голосуваннях брали депутати з ВО “Батьківщина” (63%) та позафракційні парламентарі (69%).

Варто зазначити, що присутність – це показник участі народного депутата у голосуваннях протягом пленарних засідань Верховної Ради (голосування “так”, “ні”, “утримався”, “не голосував”) з часу набуття ним повноважень. Цей показник відрізняється від показників письмової та електронної реєстрації тим, що виявляє реальну присутність депутата в сесійній залі під час голосувань.

frakcijna dyscyplina kviten 2018

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.