Звіти

Хто і скільки виступає в українському парламенті

Хто і скільки виступає в українському парламенті

Найактивніші оратори парламенту – Олег Ляшко, Віктор Галасюк та Юрій Левченко. Натомість представники депутатських груп “Воля народу” та “Партія “Відродження” практично не виступають у Раді.

Одним із найважливіших аспектів діяльності народного депутата є участь в обговореннях питань порядку денного засідань Верховної Ради України. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки часто ті чи інші народні обранці виступають в українському парламенті.

Станом на квітень 2018 року в сесійній залі нардепи виступили 23 тисячі 793 рази. Загальна тривалість виступів усіх депутатів (в тому числі колишніх) при цьому склала 2 092 265 секунд або ж 24 доби 5 годин 11 хвилин та 5 секунд. Ще трохи більше – 64 години – “наговорили” спікер (у тому числі Володимир Гройсман) та віце-спікери.

Найчастіше у Верховній Раді було чути Олега Ляшка – 1055 (!) виступів загальною тривалістю трохи більше 36 годин. На другому місці Віктор Галасюк – 444 виступи тривалістю 15 годин. Таку ж кількість часу “наговорив” Юрій Левченко, який долучився до аж 670 обговорень у сесійній залі. Трохи менш активно в парламенті виступали Руслан Князевич (401 раз) та Сергій Соболєв (328 разів).

naiaktyvnishi oratory parlamentu

До найактивніших ораторів Верховної Ради також можна віднести Сергія Соболєва, Ігора Шурму, Олександра Долженкова, Єгора Соболєва, Максима Бурбака, Юрія Одарченка, Юлію Тимошенко та Сергія Власенка. Загалом же 74 нардепи виступали у стінах парламенту 100 і більше разів.

Хоч середня кількість виступів на одного депутата у Верховній Раді й становить 58 разів, проте частина народних обранців не брала слово взагалі. Зокрема, 31 парламентар жодного разу не долучався до обговорень у сесійній залі. Ще 42 нардепи висловлювались у парламенті менше однієї хвилини. Таким чином, серед депутатів, які не виступали чи майже не виступали у Верховній Раді: 16 представників “Народного фронту”, 15 депутатів від “Блоку Петра Порошенка”, 12 членів “Опозиційного блоку”, 10 позафракційних народних обранців, по 9 парламентарів від депутатських груп “Воля народу” та “Партія “Відродження”. У свою чергу тільки по одному члену фракцій “Радикальної партії Олега Ляшка” та ВО “Батьківщина” не долучались до обговорень у сесійній залі.

skilky deputativ ne vystupaut

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала, скільки часу в сесійній залі виступала кожна із фракцій.

Найбільше у Верховній Раді долучались до обговорень представники “Блоку Петра Порошенка” – 22,7% від усього часу виступів належало даній фракції. Набагато менше брали слово члени ВО “Батьківщина” – 14,1%, Радикальної партії Олега Ляшка – 13,9%, позафракційні народні обранці – 13,5%, члени “Народного фронту” – 12,2% та Об’єднання “Самопоміч” – 11,2%. У свою чергу “Опозиційному блоку” належало 8,9% від загального часу виступів у Верховій Раді. Практично не доносили до виборців інформацію з парламентської трибуни члени депутатських груп “Партія “Відродження” та “Воля народу”. Їм належало лише 2,6% та 0,9% від усього часу обговорень у парламенті.

naiaktyvnisha u vystupah frakciia

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Сприяння відкритості роботи парламенту через технічне вдосконалення Порталу відкритих даних Верховної Ради України" на виконання Плану дій Ініціативи "Відкритий парламент" за підтримки проекту ЄС-ПРООН "Рада за Європу".

Дані отримані Громадянською мережею ОПОРА за допомогою Порталу відкритих даних  Верховної Ради України.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.