Звіти

Громадські консультанти ОПОРИ допоможуть парламентарям-мажоритарникам стати відкритими

Громадські консультанти ОПОРИ допоможуть парламентарям-мажоритарникам стати відкритими

У четвер, 4 лютого, у Києві відбулася перша координаційна зустріч громадських консультантів, задіяних у інформаційно-просвітницькому та моніторинговому проект ОПОРИ, що спрямований на налагодження двостороннього діалогу між народним депутатом і громадянами та аналіз діяльності парламентаря.

Під час зустрічі консультанти ознайомилися з місією, принципами та цінностями проекту, кодексом поведінки консультанта, методологією моніторингу, продуктами ОПОРИ, які можна використовувати у роботі, та основними завданнями на 2016 рік Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво. Окрім того, власним досвідом співпраці з депутатами поділилися громадські консультанти, які були задіяні у пілотному моніторинговому проекті ОПОРИ 2015 року, що проводився у 12 регіонах (36 округах). 

Зазначимо, що у 2016 році проект реалізовуватиметься  по всій Україні – у 24 областях та м. Києві. Відбір 100 депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.

Упродовж року громадські консультанти здійснюватимуть аналіз діяльності народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах, готуватимуть щомісячні звіти щодо роботи депутатів, проводитимуть моніторинг діяльності регіональних приймалень парламентських партій, формуватимуть мапу проблем округів та дорожні карти реагування для народних депутатів. Займатимуться просвітою громадян у питаннях взаємодії з депутатами-мажоритарниками  та представниками парламентських партій на місцях, організація публічних заходів (за участю народних депутатів України, їх помічників, посадових осіб органів місцевого самоврядування, громадських активістів, представників місцевих осередків парламентських партій) із обговорення проблем територіальної громади, які можуть бути вирішені на рівні парламенту.

Маємо надію, що діяльність Мережі у цьому напрямку сприятиме налагодженню взаємодії між громадянами та депутатами і перетворенню українського парламенту у відкритий та підзвітний громадянам представницький орган.

Довідково: Інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект ОПОРИ реалізовується у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)