Звіти

Партійні осередки частіше використовують сторінки у соцмережах для інформування виборців Закарпаття, а не для розбудови діалогу

Партійні осередки частіше використовують сторінки у соцмережах для інформування виборців Закарпаття, а не для розбудови діалогу

Сучасну політичну кампанію важко уявити без використання соціальних мереж. За допомогою цього інструменту політичні сили доносять свою позицію, комунікують з власними прихильниками, вивчають суспільні настрої. Соцмережі стали невід’ємною частиною стратегій в політиці. Ми вирішили проаналізувати як обласні організації партій Закарпатській області використовують можливості мережі фейсбук для комунікації з виборцем і отримання зворотного зв’язку.

Дослідження проводилося для 6 парламентських партій в період з січень-серпень 2018 року. Слід зазначити, що політичні сили мають різні підходи до наповнення власних сторінок. Наприклад, кількість повідомлень, яка коливається від 23 в Народного Фронту до 421 в Радикальної партії. Відсоток контенту з інформацією про очільників партії, частка місцевих новин на сторінці відрізняються в досліджуваних сторінок політичних партій. Розглянемо ці показники детальніше.

У кого як?

«Народний фронт» не дуже активно використовує власну сторінку як для поширення інформації, так і для комунікації з виборцями. Так, за досліджуваний період оприлюднено 23 повідомлення, які отримали 150 вподобань, 17 поширень, та 2 коментарі. Характерно, що на сторінці не зафіксовано інформації про роботу місцевої організації, а найбільше матеріалів присвячено народному депутатові Валерію Лунченку (10 повідомлень). Також, 5 матеріалів є респотами сторінки Арсенія Яценюка, а 2 – стінки власне політичної партії.

Найбільш вподобаною новиною є: «Закарпатський нардеп Валерій Лунченко розповів про низку питань аграрного блоку над якими працює комітет та ВРУ» (22 вподобання). Найбільш поширюванимє інтерв’ю «Валерій Лунченко: «Геннадій Москаль – це жива енциклопедія» (2 поширення).

Сторінка Блоку Петра Порошенка, як і в попередньому випадку, є не дуже активною, щоправда, слід зазначити, що в поточному році новини там публікувалися з травня. Отже, за звітний період зафіксовано 30 повідомлень, які отримали 31 вподобання, 17 поширень, та 2 коментарі. Найбільшу частку новин складають місцеві (13 повідомлень), 5 матеріалів є репостом новин з сторінки партії, а 3 – сторінки Петра Порошенка.

Найбільш вподобаною новиною є заява «Закарпатська обласна територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» засуджує рішення Чопської міської ради про дострокове припинення повноважень секретаря Михайла Чолавина» (8 вподобань). Найбільш поширюваною – ролик про сільську медицину (11 поширень).

Сторінка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» є найбільш ефективною з точки зору комунікацій. Поступаючись за кількістю повідомлень лише сторінці закарпатського підрозділу «Батьківщини» взаємодія з постами тут найбільш ефективна. Так, за звітний період зафіксовано 257 повідомлень, які отримали 5561 вподобання, 1102 поширення та 185 коментарів. Найбільша частка – місцевих  новин (117), а 49 – репости очільниці партії, Юлії Тимошенко.

Найбільш вподобаною новиною є: «Закарпатська «Батьківщина» вимагає нового і справедливого виборчого закону, який унеможливить підкуп виборців» (263 вподобання). Найбільш поширюваною: «Закарпатська «Батьківщина» вимагає нового і справедливого виборчого закону, який унеможливить підкуп виборців» (61 поширення). Найбільш коментованою: «Остання соціологія та вибори 2019 року» (18 коментарів).

Сторінка обласного підрозділу «Об’єднання «Самопоміч» також є порівняно активною та використовується для поширення інформації про роботу місцевого осередку. Так, за звітний період оприлюднено 101 матеріал, який отримав 263 вподобання, 167 поширень та 16 коментарів. З них 63 є місцевими повідомленнями, 16 - поширенням сторінки всеукраїнської партії, 12 – інформація про очільника партії, Андрія Садового.

Найбільш вподобаною, поширюваною та коментованою новиною є Офіційна позиція Закарпатського обласного осередку ПП «Об'єднання «САМОПОМІЧ» щодо будівництва вітрових електростанцій на Боржаві (29 вподобань, 37 поширень, 12 коментарів)

Сторінка обласного підрозділу Радикальної партії Олега Ляшка є лідером за кількістю розміщених повідомлень – 421, проте, взаємодія з ними не є високою. Так, згадані пости отримали 1309 вподобань, 523 поширення та 26 коментарів. Досить високою є частка матеріалів про лідера партії – Олега Ляшка (200). Місцевих новин зафіксовано 112. Також, досить активно поширюються пости від депутатів Віктора Галасюка (32), Ігора Мосійчука (19), та  Андрія Лозового (14)

Найбільш вподобаними є  новини: «Нові шкільні автобуси возитимуть закарпатських школярів!» (35 вподобань) та «Громадський контроль на М-Студіо вже доступний для перегляду!» (35 вподобань). Найбільш поширюваною: «Громадський контроль на М-Студіо вже доступний для перегляду!» (37 поширень)

Сторінка закарпатського підрозділу «Опозиційного блоку» також є досить активною (154 матеріали). Слід зазначити, що переважно вона використовується для поширення інформації від народних депутатів, натомість місцевих новин зафіксовано лише 5. Найбільш часто поширюється інформація партійної організації (40 новин), а також, народних депутатів Сергія Льовочкіна (24), Юрія Бойка (18), Бориса Колесникова (11), Олександра Вілкула (8).

Найбільш вподобана новина: «Александр Вилкул: Люди требуют досрочных выборов и чтобы власть ответила за обнищание и чрезвычайное положение в экономике» (24 вподобання). Найбільш поширювана: «Власть готовится к масштабным фальсификациям президентских выборов» (13 поширень).

Замість висновків

Попри те, що сторінки парламентських політичних партій в Закарпатській області досить активно поширюють інформаційні повідомлення їх важко назвати комунікаційними майданчиками через низький рівень взаємодії з постами. Винятком є, хіба що, сторінка ВО «Батьківщини», яка має дещо кращу статистику.

Загалом відчувається відсутність якісної інформаційної стратегії в роботі партійних онлайн-ресурсів. Також, характерним показником є відсоток новин про роботу місцевих організацій, який можна розцінювати в якості  індикатора активності осередку.

Зрештою, з наближенням виборчої кампанії потреба в комунікації з виборцями лише зростатиме, а це означає, що такі інструменти застосовуватимуться значно активніше.

Матеріал створено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, регіональний координатор ОПОРИ у Закарпатській області

тел.: +38 050 100 2469

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.