Звіти

Активність народного депутата України Роберта Горвата у виборчому окрузі № 68 у травні 2015 року

Активність народного депутата України Роберта Горвата у виборчому окрузі № 68 у травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Депутат за досліджуваний період не здійснював офіційні візити у виборчий округ. Єдиним публічним заходом, в якому взяв участь Роберт Горват, було відкриття пам’ятного знаку 16 травня 2015 року в місті Ужгород. На заході депутат був присутній особисто, але жодної промови не виголошував. Поряд з ним був колега, народний депутат Валерій Пацкан, який виступив перед усіма присутніми. В будь-яких інших публічних заходах депутат участі не брав.  

Таблиця:  Особиста активність народного депутата України Горвата Роберта Івановича у виборчому окрузі № 68 у період з 01 до 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 16.06.2015 м. Ужгород Київська наб. Журналісти, представники місцевої влади, духовенство

На Київській набережній біля Закарпатського обласного драмтеатру, пройшли урочисті заходи з відкриття пам'ятного знаку Хачкар, в пам’ять про 100 років від геноциду вірмен Османською імперією.

Приймальня депутата, ЗМІ

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

Загалом, в межах округу № 68 депутат має одну приймальню, що знаходиться за адресою: вул. Перемоги, 1 та працює з 9:00 до 17:00.

Останній візит до приймальні народного депутата здійснено 25 травня 2015 року. Зовні будівля, в якій знаходиться приймальня, має величезну вивіску «Партія «УДАР Віталія Кличка». Біля входу знаходиться табличка «Партія УДАР Віталія Кличка» Закарпатська обласна організація». Поряд із табличкою зазначено, що на 2-му поверсі громадська приймальня народного депутата України Пацкана Валерія Васильовича. На другому поверсі поруч з табличкою Пацкана розміщено табличку «громадська приймальня народного депутата України Горвата Роберта Івановича. Громадяни що належать до маломобільних груп, не зможуть потрапити сюди через високі сходи на вході до будівлі, та сходи, що ведуть на її другий поверх. Однак, варто відзначити зручність розташування приймальні, що знаходиться в центрі міста та добре проглядається в просторі однієї з найбільш жвавих площ міста.

У приміщенні працює персонал з 4 осіб. Приміщення оснащене великим столом, комп’ютерною технікою, принтером з функцією копіювання, шафою з книгами та паперовими матеріалами.

Зі слів помічниці депутата Горвата Алєнтьєвої Лариси Іванівни, депутат часто буває в окрузі. Найчастіше – в останні тижні місяця та в дні, відведені Верховною Радою для роботи в окрузі. Приймальня постійно готує багато документів «на підпис», через це депутат часто приїздить, щоб підписати їх, дізнатись про новини на окрузі, ознайомитись з відповідями на його звернення.

Загалом, за період діяльності через приймальню до депутата звернулось 20 громадян у письмовій формі. Інші громадяни звертались усно під час особистого прийму. Таких прийомів було 5: 21 січня у місті Ужгород, 31 березня в населених пунктах Перечин та Великий Березний, 02 квітня в Чоп та 03 квітня – Ужгород. Громадськість звертається з різними питаннями. В місті Чоп значною проблемою для громади стала зміна маршруту регіонального потягу, яким жителі часто користувались. Після відповідного звернення депутата Горвата до Укрзалізниці, рух потягу через станцію Чоп було відновлено. Частина приходять зі скаргами на дії місцевих працівників міліції та прокуратури. Частина звернень стосується необхідності законодавчого регулювання стосовно земельних та пенсійних питань. Багато звернень стосуються фінансових зобов’язань громадян перед банками. З початку каденції депутатом подано 31 звернення.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

24 квітня депутат подав запит до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів на будівництво та реконструкцію доріг Закарпатської області в межах бюджетної програми «Розвитку дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону (зокрема доріг Мукачево – Львів, Татарів – Кам'янець-Подільський, Стрий – Мамалига)». Запит напряму не стосується зазначених у передвиборчій програмі депутата цілей, однак, зважаючи на стан інфраструктури в регіоні, зокрема стан автодоріг, який є однією з найбільших проблем усіх 6-ти округів області, запит цілком та повністю відповідає інтересам місцевих громад. Схожий запит було подано до Міністерства інфраструктури України та Державного агентства автомобільних доріг України.

24 квітня депутат подав запит до Міністерства юстиції України щодо ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно та оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості. Запит не відповідає зазначеним у передвиборчій програмі депутата цілям, однак, зважаючи на те, що одним з основних джерел доходів місцевих бюджетів є податок на нерухоме майно, тема реєстрів та їх якості є однією з ключових для органів місцевого врядування регіону.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

За звітній період депутат не звітував та не інформував виборців про свою діяльність. Однак вибіркову інформацію можна знайти на його особистій публічній сторінці на facebook.

Активність депутата у мережі Інтернет

Депутат має два акаунти у мережі facebook. Один є його приватним, інший зареєстрований як публічна сторінка депутата. Приватна сторінка депутатом не підтримується, відсутня його персональна активність, а також коментарі інших користувачів мережі.

Публічна сторінка депутата активна, протягом моніторингового періоду на ній оприлюднено 6 дописів. Усі вони стосуються депутатської діяльності Роберта Горвата. Однак, половина з них не має прямого стосунку до законодавчої діяльності, і носить інформаційно-просвітницький характер (відзначення Дня вишиванки; про урочисте засідання з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом в Європі). Інші три стосуються конкретних нормативних ініціатив, до яких депутат має відношення та прийняття яких, на його думку, є важливим.

Однією з таких ініціатив є перегляд переліку продуктів дитячого харчування, постачання яких звільняється від оподаткування податком на додану вартість, затвердженого Кабінетом Міністрів України в 1997 році. На думку депутата, цей перелік є неактуальним і потребує доопрацювання. З відповідним запитом він звернувся до Кабінету Міністрів України, на що отримав відповідь, яку оприлюднив на персональній сторінці. На думку депутата, також потрібно розширити ще один перелік товарів, але у сфері медицини, що оподатковуються за зниженою ставкою ПДВ 7 %. Перш за все, мова йде про медичні вироби in vitro, що використовуються для діагностики різноманітних захворювань, зокрема інфекційних, при дослідженнях зразків крові і тканин організму людини. Перевірка всієї донорської крові на безпечність при переливаннях проводиться з використанням імуноферментних тест-систем для діагностики in vitro. На думку депутата, важливість останнього значно підсилилась у зв'язку з воєнними діями на Cході нашої країни.

Окремою ініціативою є звернення до міського голови Ужгорода (місто входить до виборчого округу депутата), щодо імплементації практики візуалізації бюджетних надходжень та видатків, яка широко використовується в містах Львів, Івано-Франківськ та Житомир.

Загалом, депутат не комунікує з користувачами соціальних мереж, які реагують на його дописи та повідомлення.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

За досліджуваний період депутат не мав жодної публікації чи особистого виступу у ЗМІ в межах округу, та регіону в цілому.

Висновок

За підсумком спостереження з 01 до 31 травня за діяльністю депутата у виборчому окрузі № 68 можна зробити висновок, що Горват Роберт Іванович здійснює несистемну роботу у виборчому окрузі, особисто не працює з виборцями, відкритий до зовнішньої комунікації, але не інформує громадськість про результати своєї діяльності.

Несистемність роботи депутата підтверджується відсутністю інформації про його робочі плани на найближчий період діяльності. Навіть в дні, які Верховною Радою України відведені для роботи депутатів на місцях (в окрузі), помічники народного депутата не володіють інформацією про короткостроковий графік його роботи, заплановані зустрічі з виборцями чи колективами установ/організацій, місце та час особистого прийому виборців депутатом та можливість записатись на прийом до нього.

За спостережний період депутат не проводив особистий прийом виборців. При цьому взяв участь в одному публічному заході як учасник, що не стосується його депутатської діяльності, а його присутність, швидше, мала іміджевий характер.

Переважно, виборці звертаються до депутата через його приймальню, яка працює справно та системно доповідає депутату інформацію щодо них. Інформацію про діяльність депутата можна дізнатись через помічників, що перебувають у приймальні депутата, або за телефонами. Однак питання, які стосуються найближчих планів роботи депутата, потребують уточнення помічником безпосередньо у Роберта Горвата. Варто відзначити готовність помічників комунікувати та надавати вичерпну інформацію в зручний для запитувача спосіб та строки.

За спостережний період депутат не інформував своїх виборців про результати своєї діяльності, про свої поточні завдання та плани на наступний період діяльності. Інформація про депутата відсутня в ЗМІ та на офіційних інформаційних сторінках партії чи персональних акаунтах у соціальних мережах.