Як депутати відвідували засідання комітетів Верховної Ради України. Лютий 2016

Як депутати відвідували засідання комітетів Верховної Ради України. Лютий 2016

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як народні депутати відвідували засідання парламентських комітетів, у складі яких вони працюють, у лютому 2016 року. Результати аналізу свідчать, що показник відвідуваності депутатами засідань комітетів становить більше 50%; депутати лише однієї депутатської фракції були присутніми менше як на 50% засідань комітетів, у складі яких вони працюють; окремі керівники фракцій та груп не були присутні на жодному засіданні свого комітету, які відбувалися у лютому.

Відвідуваність засідань парламентських комітетів та робота в комітетах є одним з важливих аспектів законодавчої активності народного депутата.

Відповідно до ЗУ “Про комітети Верховної Ради України”, комітет – це орган Верховної Ради, який утворюється з числа депутатів для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій.

Присутність на засіданнях Верховної Ради та засіданнях комітетів – це прямий обов’язок народних депутатів згідно зі ст. 24 п. 3 Закону України “Про статус народного депутата”, бо “кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано”. У ст. 24 п.9 даного Закону конкретизовано, що народний депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету та підкомітету, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі.

4 грудня 2014 року Верховна Рада України утворила 27 комітетів та Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації. У лютому 2016 року 25 з 27 комітетів проводили свої засідання. Найбільше засідань відбулося в Комітеті у закордонних справах – 5, по 4 засідання – у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та Комітеті з питань запобігання і протидії корупції. У лютому свої засідання не проводив Комітет з питань податкової та митної політики та Комітет з питань промислової політики та підприємництва. У інших комітетах відбулося від 1 до 3 засідань.

Відповідно до протоколів засідань комітетів, протягом лютого депутати найкраще відвідували засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – 90%. На другому місці – Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України (89%), на третьому – Комітет з питань науки і освіти та Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (по 86%). Найменш дисциплінованими у лютому були депутати, що працюють в Комітеті з питань національної безпеки і оборони (56%) і Комітеті з питань правової політики та правосуддя (59%).

Таблиця 1. Присутність депутатів на засіданнях комітетів Верховної Ради України VIII скликання (лютий 2016 року)

Комітет Кількість засідань Відвідуваність, %
1 Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин 1 90%
2 Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України 2 89%
3 Комітет з питань науки і освіти 3 86%
4 Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю 2 86%
5 Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму 4 82%
6 Комітет з питань економічної політики 3 80%
7 Комітет з питань інформатизації та зв'язку 3 79%
8 Комітет з питань культури і духовності 2 79%
9 Комітет з питань транспорту 3 77%
10 Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства 3 75%
11 Комітет з питань європейської інтеграції 1 75%
12 Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 3 75%
13 Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин 2 73%
14 Комітет у закордонних справах 5 73%
15 Комітет з питань бюджету 3 73%
16 Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 1 70%
17 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики 3 70%
18 Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності 2 69%
19 Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 3 68%
20 Комітет з питань запобігання і протидії корупції 4 65%
21 Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 4 64%
22 Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 3 62%
23 Комітет з питань охорони здоров'я 1 62%
24 Комітет з питань правової політики та правосуддя 2 59%
25 Комітет з питань національної безпеки і оборони 2 56%

Найкращу статистику відвідуваності засідань комітетів у лютому 2016 року продемонстрували члени фракції “Народний фронт” – 85%. Другий показник у фракції “Блоку Петра Порошенка” – 79%, третій – у фракції “Об’єднання “Самопоміч”. Відвідуваність позафракційних депутатів становить 66%, ВО “Батьківщина” – 65%, Радикальної партії Олега Ляшка та групи “Партія “Відродження” – по 63%, групи “Воля народу” – 61%, “Опозиційного блоку” – 44%.

Станом на 21 березня 2016 року до складу жодного комітету не входить десять парламентарів. Зокрема, спікер парламенту Володимир Гройсман, його перший заступник Андрій Парубій та заступник Оксана Сироїд (відповідно до ч. 6 ст. 6 ЗУ “Про комітети Верховної Ради України” до складу комітетів не можуть бути обрані Голова Верховної Ради України, Перший заступник та заступник Голови Верховної Ради України) та 7 народних обранців, які ще не визначилися з комітетом (Вадим Підберезняк з “Народного фронту”, Севрюков Владислав та Григорій Шверк з “Блоку Петра Порошенка”, Сергій Мельничук та Андрій Немировський з депутатської групи “Воля народу”, а також Тетяна Юзкович з Радикальної партії).

Таблиця 2. Відвідуваність депутатськими фракціями і групами засідань комітетів (лютий 2016 року)

Фракція / депутатська група Кількісний склад фракції / групи Кількість депутатів, які є членами комітетів Відвідуваність, %
Народний фронт 81 80 85
Блок Петра Порошенка 135 134 79
Самопоміч 26 26 72
Позафракційні 53 49 66
ВО “Батьківщина” 19 18 65
Радикальна партія 21 20 63
Група “Партія “Відродження” 23 23 63
Група “Воля народу” 20 18 61
Опозиційний Блок 43 43 44

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала також, як відвідують засідання комітетів голови депутатських фракцій та груп, які відповідно до ст. 6 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” не можуть обіймати посади голів комітетів, перших заступників, заступників та секретарів комітетів.

  • Голова фракції “Народний фронт” Максим Бурбак був присутній на всіх 2 засіданнях Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності депутата становить 100%.
  • Голова “Блоку Петра Порошенка” Юрій Луценко був присутній на 3 засіданнях Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності політика становить 100%.
  • Лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк був присутній на 2 з 3 засідань Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності політика становить 67%.
  • Лідер депутатської групи “Воля народу” Ярослав Москаленко був присутній на 1 з 3 засідань Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності політика становить 33%.
  • Співголова групи “Відродження” Віктор Бондар пропустив всі 2 засідання Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності політика становить 0%.
  • Лідер депутатської фракції “Опозиційний блок” Юрій Бойко пропустив всі 2 засідання Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, які відбулися в лютому. Показник відвідуваності політика становить 0%.
  • Співголова групи “Відродження” Валерій Писаренко пропустив всі 2 засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя. Показник відвідуваності політика становить 0%.
  • Керівник фракції ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко пропустила єдине засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, яке відбулося в лютому. Показник відвідуваності політика засідань комітетів становить 0%.
  • Інформація про відвідуваність співголови групи “Відродження” Віталія Хомутинніка та лідера Радикальної партії Олега Ляшка відсутня, оскільки засідання Комітету з питань податкової та митної політики, у складі якого працюють народні депутати, у лютому не відбувалися. 

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся: 
Анатолій Бондарчук, аналітик ОПОРИ
+38096187408
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)