У Львові помічники нардепів вдосконалювали методику написання звітів

У Львові помічники нардепів вдосконалювали методику написання звітів

Навіщо нардепу звітувати? У якій формі? Обов'язок це чи право? Відповіді на ці та інші питання тренери Громадянської мережі ОПОРА з’ясовували разом з помічниками народних депутатів-мажоритарників та списочників із Львівщини. Тренінг «Звітування народних депутатів перед виборцями» відбувся у п’ятницю, 23 червня, у Львові за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамах Програми USAID РАДА.

Під час тренінгової сесії помічники депутатів познайомилися з досвідом звітування парламентарів перед виборцями, проаналізували права та обов’язки народних депутатів України, форми та досвід їх звітування. Окремим компонентом навчання стало визначення міжнародного досвіду звітування на прикладі депутатів з країн Прибалтики, Великої Британії і США. Так, особливу увагу помічників привернула робота спеціалізованих державних офісів, які працюють у США та Великій Британії, й контролюють своєчасну подачу декларацій народними обранцями та проводять моніторинг міжнародних компаній, що здійснюють лобіювання своїх інтересів у парламенті.

«На жаль, українська практика ще далека від міжнародних стандартів. За даними останніх досліджень, лише 15% народних депутатів звітують двічі на рік, переважна частина яких є представниками мажоритарних округів. Самі ж народні обранці часто недооцінюють надзвичайну важливість налагодження активної комунікації з громадянами, зокрема через регулярну звітність», - говорить громадська консультантка ОПОРИ з Волині Катерина Шарпата.

23 06 2017 Lviv trening zi zvituvannia nadepiv 1

«Навіщо депутату звітувати – ось основне питання, на яке слід відповісти. Депутат робить це лише щоб виконати вимоги законодавства чи таки щоб підвищити власний рейтинг та впізнаваність?» – розпитувала в учасників тренінгу тренерка ОПОРИ зі Львівщини Наталя Радиш.

У свою чергу, учасники тренінгу обмінялися досвідом щодо підготовки та поширення звітів народних депутатів за допомогою різних форм, у тому числі інструменту Rada Report Challenge. Під час роботи в групах помічники обговорили різні види звітів – усний виступ, звіт у друкованих ЗМІ, роздатковому матеріалі, онлайн-звіт тощо. Окрім цього, вдалося розробити декілька креативних матриць підготовки успішного звіту для уявного депутата.

23 06 2017 Lviv trening zi zvituvannia nadepiv 4

«Загалом ця тематика дуже актуальна станом на сьогодні, і ми дякуємо за можливість повчитися. Добре, що ми змогли подивитися не лише на різні моделі звітів, але й на практиці потестувати канали донесення інформації про роботу депутата до різних цільових аудиторій», - підсумовує помічниця нардепа Олена Клюс.

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

23 06 2017 Lviv trening zi zvituvannia nadepiv 3

За коментарями звертайтеся:

Наталія Радиш, громадська консультантка ОПОРИ у Львівській області

тел.: 032 254 61 63

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.