Профільний Комітет направив до парламенту перелік кандидатур до складу комісій з проведення конкурсу на зайняття посад керівників місцевих прокуратур

У середу, 7 жовтня, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув кандидатури до складу комісій з проведення конкурсу на зайняття посад керівників місцевих прокуратур, їх перших заступників та заступників (адміністративні посади у місцевих прокуратурах).

За словами голови Комітету Андрія Кожем’якіна, Комітет отримав пропозиції щодо кандидатур від усіх депутатських фракцій та однієї групи, а також документи від 47 кандидатів:

«Блок Петра Порошенка» - 5 кандидатів.

«Народний фронт» - 17 кандидатів.

«Самопоміч» - 12 кандидатів.

«Опозиційний блок» - 5 кандидатів.

«Радикальна партія Олега Ляшка» – 1 кандидат.

ВО «Батьківщина» - 5 кандидатів.

Депутатська група «Партія «Відродження» - 2 кандидати.

Депутатська група «Воля народу» кандидатур не подала.

Перелік кандидатів, наданий депутатськими фракціями та групами:

(НА ФОТОкопіях)

Варто зазначити, що серед поданих кандидатур є й чинні народні депутати України, а саме Сергій Соболєв, Сергій Власенко, Іван Крулько, Вадим Івченко та Владислав Бухарєв з ВО «Батьківщина», Роман Романюк, Тарас Юрик, Владислав Голуб та Віталій Гудзенко з «Блоку Петра Порошенка» та Артем Ільюк з депутатської групи «Партія Відродження».

Обговорення кандидатур Комітет не проводив, а проголосував за направлення всього переліку кандидатур на затвердження Верховною Радою України.

Також Комітет затвердив порядок погодження кандидатів до складу комісій Верховною Радою. Як зазначив Андрій Кожем’якін, голосування проводитиметься по кожній кандидатурі окремо, і вона має набрати не менше 226 голосів.

Згідно п.п. 2 п. 5¹ перехідних положень Закону України «Про прокуратуру» призначення на адміністративні посади, передбачені пунктами 11, 12, 13 частини першої статті 39 цього Закону (керівника місцевої прокуратури; першого заступника керівника місцевої прокуратури; заступника керівника місцевої прокуратури), здійснюється за результатами чотирирівневого відкритого конкурсу, порядок проведення якого затверджується Генеральним прокурором України.

Проведення конкурсу забезпечують п’ять конкурсних комісій, що утворюються в 5 містах України – Дніпропетровську, Києві, Львові, Одесі та Харкові. До складу кожної з них входять чотири особи, визначені Генеральним прокурором України та три особи, визначені Верховною Радою України.

Конкурсні комісії є повноважними за умови входження до їх складу не менше п’яти осіб. У разі не визначення Верховною Радою України в установленому порядку жодної особи комісія вважається повноважною за умови входження до її складу чотирьох осіб. Інформація про оголошення конкурсу, умови, строки, час та місце його проведення, про кандидатів, які подали заяву про участь в конкурсі, та результати конкурсу оприлюднюється на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.