Парламентські комітети на виїзді. А як у них

Парламентські комітети на виїзді. А як у них

Робота членів парламенту в комітетах – один з важливих етапів парламентської діяльності. Переважно комітети виконують наглядову, контролюючу, законотворчу, розслідувальницьку та інші функції. В законодавстві, регламентах багатьох країн прописані засадничі принципи роботи комітетів: кількість членів, повноваження, особливості розгляду питань, обов’язковість проведення засідань тощо. І рідко де прописано, де саме вони повинні засідати.

В Європарламенті діє 20 комітетів, кожен з яких складається з 25-71 члена парламенту. Вони мають свої офіси, голову, секретаріат. Парламентські комітети зустрічаються один раз або двічі на місяць переважно в Брюсселі і дуже зрідка в Страсбурзі. Дебати під час засідань відбуваються публічно, вони транслюються наживо. На сайті Європарламенту міститься календар засідань, а також повноваження та процедурні питання діяльності комітетів. В правилах роботи комітетів відсутня прив’язка до місця або ж обов’язковість проводити засідання комітетів виключно в стінах Європарламенту.

Комітетам дозволено організовувати слухання з експертами щодо необхідних для роботи питань. Вони можуть організовувати слухання разом з іншими комітетами.

На відміну від Європарламенту, у Великій Британії діють чотири типи комітетів і загальна їхня кількість сягає ста. В правилах роботи комітетів так само не вказано чіткого місця, де мають відбуватись засідання і не прописано процедури виїзних засідань. Адже більшість роботи парламентерів Палати Громад чи Палати лордів відбувається саме в комітетах. І більшість засідань відбуваються в парламентських приміщеннях.

Якщо ж говорити про типи комітетів, то в Великобританії діють виділені комітети (працюють з обома палатами, перевіряють і здійснюють нагляд, слідкують за роботою урядових інституцій та інше). Також в країні діють об’єднані комітети, які складаються з членів Палати лордів та Палати громад. Генеральні (раніше - постійні) комітети сконцентровані переважно на законотворчій роботі, готують, розглядають детально, обговорюють, пропонують зміни до законопроектів. Окрім того в Палаті Громад є три великих комітети, які опікуються питаннями Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. Кожен член парламенту, який представляє округ з цих територій, має право бути членом цих комітетів.

З переліком, графіком роботи та кількість комітетів парламенту Великобританії можна ознайомитись на сайті.  

ВІДЕО  http://parliamentlive.tv/Event/Index/7dcc5948-ccd6-4ece-98b5-572fa5198d0a

В російському законодавстві прописано, що засідання комітетів Держдуми проводяться за необхідністю, але не рідше, ніж двічі в місяць. Таких комітетів є 30. Депутат зобов’язаний бути присутнім, але, коли має поважні причини відсутності, може делегувати свій голос іншому депутату Держдуми.

Для з’ясування фактичного стану справ чи суспільної думки з різних питань, які є у віданні комітетів, комітети можуть проводити слухання, конференції тощо і вони, за необхідності, можуть проводитись в суб’єктах Федерації.

Нещодавно в Росії стався курйоз. Під час виїзного засідання комітету Держдуми з питань оборони, сидячи в президії, заснув губернатор Нижегородської області Валерій Шанцев.  

ВІДЕО https://www.youtube.com/watch?v=LGixOFPymjk

В Сенаті США комітетів менше – 20, а в Палаті представників – 26. Кожен комітет приймає свої правила, але вони переважно однакові. Щодо місця проведення засідань, то вимогою, зокрема, в деяких сенаторських комітетах (як от в комітеті з питань агрокультури, лісництва), є вимога повідомляти про позачергові засідання за дві доби, якщо планується засідання десь за межами Вашингтону.

Переважно комітетські слухання в Сенаті проходять на другому поверсі в будівлі Сенату.

Відео http://www.intelligence.senate.gov/

Комітети філіппінського сенату можуть засідати і за межами стін парламенту, коли це стосується резонансних питань

Комітети Бундестагу та Бундесрату засідають в своїх будівлях. Про виїзні засідання в нормативних документах не згадується. Засідання переважно закриті для громадськості. Наразі в Бундестазі діє 23 парламентські комітети.

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.