Регламентний комітет пропонує депутатам вдосконалити порядок організації пленарних засідань та змінити порядок доступу ЗМІ на засідання комітетів

Регламентний комітет пропонує депутатам вдосконалити порядок організації пленарних засідань та змінити порядок доступу ЗМІ на засідання комітетів

16 вересня відбулося засідання Комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради, на якому були розглянуті зміни до Регламенту Верховної Ради та до закону «Про комітети Верховної ради України».

Законопроектом р.№2915 (н.д. Віктор Кривенко та інші) пропонується внести зміни до статті 19 Регламенту Верховної Ради України, щодо скасування перерви, яка триває з 12 години до 12 години 30 хвилин під час пленарних засідань у вівторок та четвер. Також передбачено внесення змін до порядку розгляду законопроектів у другому читанні.

Як пояснив один з співавторів проекту закону Павло Кишкар, перерва з 12.00 до 12.30 вносить деструктив в роботу парламенту. «У головуючого все одно є можливість за необхідністю і за погодженням двох фракцій робити перерву в засіданні, а після цієї перерви, після 12.30, ніхто до роботи не повертається. Треба жити в реальності і працювати».

Зазначимо, що наразі регламентом передбачено, що ранкове засідання триває з 10.00 до 14.00 з перервою з 12.00 до 12.30, і вечірнє, яке триває з 16.00 до 18.00. В новій редакції пропонується відмовитися від перерви у ранковому засіданні.

Щодо другої правки, то, за словами голови Комітету Павла Пинзеника, вона викликана тим, що зараз народні депутати зловживають правом на підтвердження поправки до другого читання для того, щоб «завалити» законопроект.

«Нова редакція закону передбачає, що якщо комітет врахував поправку, то на голосування можна ставити лише питання про її відхилення. Питання ж про підтвердження врахованих Комітетом поправок на голосування не ставиться, - зазначив Павло Пинзеник. – Таким чином підвищується роль комітетів».

Варто зазначити, що у чинній редакції Закону, при розгляді законопроекту у другому читанні, після обговорення поправки, врахованої головним комітетом, ставиться на голосування питання про її прийняття, повне або часткове відхилення.

Даний законопроект Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу.

Також Комітет з питань регламенту розглянув пропозиції народних депутатів України до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України) (реєстр. № 1228).

Суть поправок, за словами голови регламентного комітету Павла Пинзеника, полягає в тому, що присутні на засіданні особи мають право здійснювати звукозапис, кіно-, фото- та відео зйомку, трансляцію засідання по радіо та телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет чи іншими мережами передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідання комітету.

«Про здійснення звукозапису, кіно-, фото- та відео зйомки, трансляції засідання по радіо та телебаченню, онлайн-трансляції в мережі Інтернет чи іншими мережами передачі даних присутні на засіданні особи повідомляють головуючого, який оголошує про це перед розглядом питань порядку денного засідання. У разі порушення особами, присутніми на засіданні, порядку проведення засідання чи перешкоджання проведенню засідання, за рішенням Комітету такі особи можуть бути видалені з приміщення, де проводиться засідання Комітету», - зазначив Павло Пинзеник.

Як уточнив Павло Пинзеник, здійснювати звукозапис, кіно-, фото- та відео зйомку, трансляцію засідання по радіо та телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет можуть усі присутні на засіданні особи, зокрема, помічники народних депутатів, представники громадських організацій, журналісти.

Регламентний комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України» і рекомендував прийняти його в другому читанні та в цілому.

На думку ОПОРИ, дані зміни, в порівнянні з чинним порядком доступу ЗМІ до засідань комітетів, з однієї сторони є прогресивними, оскільки запропонована редакція не передбачає необхідності отримання згоди головуючого на проведення звукозапису та фото й відеозйомки. З іншої сторони, запропоновані зміни залишають головуючому на засіданні формальну підставу для видалення активістів чи представників ЗМІ з зали засідань Комітету. Якщо представники ЗМІ чи громадські активісти не попередять головуючого про здійснення звукозапису та фото й відеозйомки, це може бути витлумачено як порушення порядку проведення засідання Комітету.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.