Засідання Регламентного комітету не відбулося

16 липня мало відбутися засідання Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради. Проте, засідання Комітету не відбулося.

З-поміж іншого, на засіданні Комітету мало бути розглянутипроект постанови про скасування результатів голосування за проект Закону України про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті. Комітет мав розглянути два альтернативні проекти постанови, але суть двох проектів зводиться до одного – скасувати рішення Верховної Ради від 2 липня 2015 року про прийняття в третьому читанні та в цілому як закону проекту Закону України про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті (реєстр. №1558-1).

Нагадаємо, що 2 липня Верховна Рада в третьому читанні ухвалила закон «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті». За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів. Відповідно до даного законопроекту реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-кого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за конвертується по офіційному курсу НБУ на дату укладання кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Прийняття цього законопроекту викликало неоднозначну реакцію суспільства, яке звинуватило депутатів у популізмі. Через шквал критику ряд депутатів оголосили, що відкликають свої голоси за відповідний законопроект. У той же час, група народних депутатів закликали президента накласти вето на відповідний Закон.

У секретаріаті Комітету представникам Громадянської мережі ОПОРИ повідомили, що у зв’язку зі зміною роботи Верховної Ради України заплановане засідання не відбудеться.

Інформація про те, що засідання не відбудеться також було розміщено на сайті Комітету. «У зв’язку зі зміною роботи Верховної Ради України 16 липня 2015 року, заплановане раніше засідання Комітету на 14 годину 15 хвилин 16 липня 2015 року не відбудеться» – йдеться в повідомленні на сайті.

Відповідно до розпорядження №77 голови Верховної Ради Володимира Гройсмана «Про деякі питання висвітлення діяльності комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України», зміни до розкладу засідань комітету розміщуються не пізніш як за 4 дні до засідання в період між пленарними засіданнями Верховної Ради і не пізніш як за двадцять чотири години в період, коли проводяться пленарні засідання.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.