Головний Комітет рекомендує парламенту ухвалити законопроект щодо державного фінансування партій

14 липня відбулося засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції, на якому народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції. Проект передбачає впровадження в Україні державного фінансування політичних партій. У підсумку, депутати прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити відповідний законопроект за основу.

Законопроект №2123а проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції, презентував народний депутат Сергій Лещенко, який також є членом Комітету з питань запобігання і протидії корупції. За словами народного депутата, прийняття цього законопроекту є ключовою умовою для очищення української політики. Політик також додав, що державне фінансування політичних партій запроваджене практично у всіх демократичних країнах Європи, а сам законопроект був розроблений за участі представників Реанімаційного пакету реформ та інших авторитетних громадських організацій. Ухвалення законопроекту спрямоване на виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO) та є ключовою вимого Європейського Союзу для впровадження безвізового режиму з Україною.

За словами Сергія Лещенка, відповідно до цього законопроекту державне фінансування планується запровадити для політичних партій, які на парламентських виборах подолають 3% виборчий бар’єр. Загальна сума державного фінансування складатиме 1% мінімальної заробітної плати помноженої на кількість виборців станом на момент закінчення голосування на останніх парламентських виборах. За нинішнього рівня мінімальної зарплати, сума фінансування становитиме трохи більше 440 мільйонів гривень. Ці кошти розподілятимуться між партіями, які подолали бар’єр, пропорційно.

На думку депутата, ще однією прогресивною нормою законопроекту, є те, що 10% загального обсягу фінансування розподілятиметься порівну між партіями, які отримали право на щорічне фінансування їхньої статної діяльності, за умови включення чоловіків та жінок до кожної трійки виборчого списку кандидатів.

«У проекті закону залишається норма про можливість фінансувати політичні партії фізичними та юридичними особами, але встановлено ліміт. Так, для фізичних осіб загальну сума внеску не може перевищувати 100 розмірів мінімальної заробітної плати(100*1218 = 121 800 гривень – ред. ОПОРА), а для юридичних осіб не може перевищувати 400 розмірів (400*1218 = 487 200 гривень – ред. ОПОРА)» — зазначив депутат.

Відповідно до даного проекту закону контролююча функція за фінансовими звітами політичних партій покладена на Національне антикорупційне бюро, у частині використання фінансової підтримки партій з державного бюджету — на Рахункову палату.

У підсумку, депутати більшістю голосів прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити відповідний законопроект за основу.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.