Профільний комітет підтримав збільшення розміру заробітної плати працівникам Національного бюро

14 липня відбулося засідання Комітету з питань запобігання та протидії корупції, на якому депутати розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень з питань діяльності Національного антикорупційного бюро України» та проект Закону «Про внесення зміни до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» (щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування).

Першим депутати обговорили проект закону №2183а «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень з питань діяльності Національного антикорупційного бюро України». Законопроект представив директор Національного бюро Артем Ситник, який зазначив, що цим проектом Закону планується зміни, які стосуються оплати праці осіб начальницького складу. У діючому Законі передбачено, що на осіб начальницького складу Національного бюро поширюються умови грошового забезпечення, передбачені для працівників органів внутрішніх справ. Проте, розмір такої заробітної плати є недостатнім для відбору кваліфікованих співробітників.  

«У нас виникає така ситуація, коли детектив отримуватиме в середньому 30 тисяч гривень, а працівники начальницького складу. Зокрема, це силовий блок, який буде вирішувати три основні задачі:гарантуватиме безпеку учасників кримінальних проваджень та співробітників бюро та затримуватиме підозрюваних. Зважаючи на сьогоднішні реалії цей підрозділ є дуже важливим, але оплата праці у розмірі 6 тисяч гривень є недостатньою і через невеликі заробітні плати важко проводити якісний рекрутинг» – зазначив директор Національного бюро.

За словами Артема Ситника, для вирішення цієї проблеми, проектом пропонується введення посади старшого оперативного працівника, оперативного працівника, молодшого оперативного працівника та пропонується встановити для старшого оперативного працівника посадовий оклад на рівні 17 тисяч гривень, оперативного працівника на рівні – 16 тисяч, молодшого оперативного працівника на рівні – 15 тисяч гривень.

У Національному антикорупційному бюро України переконані, що умови грошового забезпечення осіб начальницького складу та оплата праці інших працівників бюро повинні забезпечувати достатні матеріальні умови для належного виконання ними службових обов'язків з урахуванням специфіки, інтенсивності та особливого характеру роботи.

За словами Артема Ситника, проектом закону також пропонується передбачити, що призначення на посаду заступника директора та посади працівників бюро, перебування на яких становить державну таємницю, здійснюється за результатами закритого конкурсу. Це потрібно, щоб не допустити витоку інформації з обмеженим доступом.

У підсумку, голова Комітету Єгор Соболєв поставив на голосування пропозицію рекомендувати ВРУ ухвалити відповідний проект Закону за основу за виключенням слів «на державній службі» у пункті 6 статті 23 проекту закону. Мова йде, про щомісячну доплату за вислугу років працівникам бюро. Члени Комітет зійшовся на тому, що при виплаті щомісячної доплати має враховуватися лише період роботи в бюро, а якщо людина прийшла з державної служби, то вислуга років її, як держслужбовця не має враховуватися при здійсненні щомісячних доплат за роботу в Національному бюро. Члени Комітету підтримали пропозицію одноголосно.

Також депутати розглянули проект Закону №2879 «Про внесення зміни до статті 46 «Про запобігання корупції» (щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Проект Закону пройшов перше читання і розглядатиметься у другому, яке передбачає постатейне обговорення та можливість для депутатів вносити свої правки та пропозиції. Законопроект розроблений з метою розкриття інформації про кошти та інші активи високопосадовців, а також членів їх сімей, як в Україні так і за її межами, бенефіціарними власниками та контролерами яких вони є.

За словами Єгор Соболєва, відповідно до цього проекту Закону всі посадові особи будуть зобов’язані декларувати майно, яким вони користуються, але формально воно належить іншим людям. Також до цього проекту посадові особи будуть зобов’язані вносити до декларації майно, що не зареєстроване, але фізично воно існує.

Депутати більшістю голосів підтримали рішення Верховній Раді прийняти відповідний законопроект у другому читанні.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.