На засіданні парламентського комітету презентували реєстр корупціонерів

9 липня на засіданні Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції Міністр юстиції Павло Петренко презентував оновлений формат Єдиного державного реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Реєстр буде доступний кожному громадянину в режимі он-лайн.

За словами Міністра, з наступного понеділка, тобто з 13 липня тестова версія реєстру буде доступна в режимі он-лай. У громадських активістів та журналістів буде декілька днів на те, щоб протестувати, як працює система та направити свої пропозиції, щоб виправити недоліки. Після цього, буде запущена повноцінна робота реєстру.

Шукати корупціонерів у новому реєстрі можна буде за декількома критеріями. Зокрема, прізвищем, видом покарання, номером судового рішення, сферою державної політики, сферою діяльності та за статтями кримінального кодексу. Варто зазначити, що попередній варіант реєстру передбачав лише можливість пошуку за прізвищем особи, які здійснила корупційне правопорушення.

Міністр також повідомив, що реєстром можна буде користуватися безкоштовно, але персональні дані корупціонера в реєстрі не відображатиметься, як і не зберігатиметься історія входжень в систему та історія пошуку.

Окрім цього, Павло Петренко зазначив, що на даний момент наповнення реєстру не буде відбуватися автоматично. Реєстр наповнюватиметься вручну працівниками центрального апарату міністерства, на базі реєстру судових рішень. За словами Павла Петренка, у міністерстві неодноразово зверталися до Державної судової адміністрації щодо синхронізації даних, але жодної відповіді не отримали. У свою чергу, голова Комітету Єгор Соболєв запропонував підготувати Міністерству та Комітету спільний лист до Державної судової адміністрацією про передачу та синхронізацію даних.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.