У головному Комітеті обговорили законопроект внесення змін до ЗУ «Про прокуратуру»

17 червня на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутати обговорили законопроект про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень), який має розглянути парламент у другому читанні.

В процесі обговорення народні депутати розглянули більше 90 поправок до проекту Закону № 2423. Найбільше дискусій у членів Комітету викликала поправка №7 народного депутата, голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва. Поправка пропонує наступний формат комісії, яка обиратиме керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури: 7 членів конкурсної комісії визначає парламент, 3 осіб – Генеральний прокурор. Нинішня редакція законопроекту передбачає, що організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять: по 5 осіб, які визначені парламентом та Генеральним прокурором. На думку депутата, така система дозволить Генпрокурору і Президенту контролювати процес обрання керівника Антикорупційної прокуратури. Зокрема, відповідно до законодавства Генеральний прокурор призначається на посаду за згодою ВРУ та звільняється Президентом, що ставить його в залежність від останнього.

«Давайте зробимо незалежну Антикорупційну прокуратуру, яка буде партнером Національного антикорупційного бюро і тоді у нас спрацює ідея створити в Україні антикорупційні органи, які не очолять, а будуть боротися з корупцією. Тому я прошу підтримати поправку, яка дає парламенту можливість визначати більшість членів конкурсної комісії та можливість обрати незалежного Антикорупційного прокурора і залишає за Генеральним прокурором право делегувати 3 людей, які забезпечать кваліфікаційні вимоги та зв'язок з Генеральною прокуратурою» – звернувся до членів Комітету Єгор Соболев.

У свою чергу, один з співавторів законопроекту Юрій Луценко, зазначив, що змінювати узгоджений робочою групою в першому читанні формат конкурсної комісії не має потреби. На думку депутата, формат конкурсної комісії, коли 5 представників визначаються Верховною Радою і ще 5 Генеральним прокурором, дасть цілком незалежний результат, коли обиратиметься Антикорупційний прокурор. За словами Юрія Луценка, Президент не матиме вплив на цей процес.

У підсумку за поправку Сергія Соболєва проголосувало 4 депутати, проти – 8. Поправка не врахована.

Варто зазначити, що 21 травня парламент у першому читанні прийняв за основу законопроект №2667 про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень). Відповідно до ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» У першому читаннідепутати обговорюють основні принципи та положення законопроекту та приймають його за основу, якщо не приймається інше рішення: відправлення проекту на доопрацювання або на повторне перше читання, відхилення проекту. Друге читання передбачає постатейний обговорення законопроекту. При цьому, депутати можуть, вносити до законопроекту свої пропозиції та правки. За результатами розгляду проекту закону у другому читанні парламент може прийняти рішення: ухвалити у другому та підготувати проект до третього читання; відхилити; прийти в цілому; направити на повторне друге читання; повернути головному комітету на доопрацювання за наступним подання на повторне друге читання.

Таким чином, незважаючи на те, що Комітет не підтримав поправку №7 Сергія Соболєва, остаточне рішення щодо неї приймуть депутати у сесійному залі, коли відбуватиметься постатейне обговорення відповідного законопроекту.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.