У профільному Комітеті відклали розгляд законопроектів про денонсацію Угод між Україною та РФ

10 червня мало відбутися засідання Комітету у закордонних справах, де мали бути розглянуті декілька законопроектів про денонсацію ряду Угод між Україною та РФ. Проте, через прохання Міністерства фінансів України виділити більше часу на детальний аналіз цих проектів Законів та підготовку економічних розрахунків можливих збитків, яких може зазнати українська сторона через денонсацію відповідних угод, розгляд цих законопроектів було відкладено.

Зокрема, мова йде про законопроекти: №0021 «Про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовано об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України»; №0022 «Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про використання полігону злітно-посадкових систем «Нитка»; №0023 «Про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України»; №0024 «Про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, Угоди між Україною та Російською Федерацією про параметри поділу Чорноморського флоту і Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про взаємні розрахунки, пов'язані з поділом Чорноморського флоту та перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

На сайті парламенту у розділі законотворчість оприлюднені тижневі графіки засідань комітетів, де була розміщена інформація, що 10 червня відбудуться засідання Комітету у закордонних справах, де мають бути розглянуті дані законопроекти. Представник ОПОРИ, прийшовши на анонсоване засідання, дізнався, що засідання Комітету були перенесені. Відповідно до розпорядження №77 спікера парламенту Володимира Гройсмана «Про деякі питання висвітлення діяльності комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України», зміни до розкладу засідань комітету розміщуються не пізніш як за 4 дні до засідання в період між пленарними засіданнями Верховної Ради і не пізніш як за двадцять чотири години в період, коли проводяться пленарні засідання.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко пояснила, що засідання мало відбутися, але оскільки на ньому мали розглядатися питання денонсації Угод України з РФ, Міністерство фінансів України попросило виділити більше часу на детальний аналіз цих проектів Законів та підготовку економічних розрахунків збитків, яких може зазнати Україна через денонсацію відповідних угод. «У зв’язку з цим, ми перенести розгляд цих проектів на наступний тиждень і вже попередньо затвердили порядок денний. Ці законопроекти потрібно ретельно опрацювати, щоб не було завдано шкоди національним інтересам України і уникнути популізму з боку окремих політиків» – зазначила голова Комітету.

Як пояснив представникам ОПОРИ один з співавторів законопроектів про денонсацію Віктор Вовк, авторам потрібно узгодити оновлений текст законопроекту з Міністерством фінансів і через це було перенесено засідання комітету.

Окрім цього, 10 червня також мало відбутися засідання Комітету з питань європейської інтеграції. Проте, воно також не відбулося. Як повідомила представникам ОПОРИ завідуюча секретаріатом Комітету з питань європейської інтеграції Тамара Бурячок, що через відсутністю кворуму засідання Комітету переноситься на наступний тиждень, а на сайті не встигли розмістити інформацію про відміну засідання.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.