Як відвідують засідання комітетів керівництво парламентських фракцій та груп

Як відвідують засідання комітетів керівництво парламентських фракцій та груп

 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як відвідують засідання парламентських комітетів лідери та керівництво депутатських фракцій та депутатських груп Верховної Ради України восьмого скликання.

За результатами парламентських виборів 2014 року у Верховній Раді було утворено 6 депутатських фракцій та 2 депутатські групи. Найбільшою депутатською фракцією новообраного парламенту стала партія «Блок Петра Порошенка», до складу якої увійшло 150 депутатів. Керівництво фракції – 9 осіб, зокрема, голова, перший заступник та сім заступників. До керівництва другої за чисельністю фракції парламенту – «Народний Фронт»(82 депутати), на даний момент, входить 7 осіб: перший заступник та 6 заступників. У Народному Фронті посада голови фракції залишається вакантною після того, як лідер фракції Олександр Турчинов у грудні 2014 року був призначений указом президента Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

Третя за кількістю депутатів фракція – «Опозиційний блок» (40 депутатів) має у своєму керівництві 4 народних депутатів (голова та три заступники). До керівництва фракції «Самопоміч», яка нараховує 31 депутата, увійшло 3 особи (голова фракції та 2 заступники). До керівництва фракції Радикальної партії, яка має у своєму складі 21 народного депутата, увійшло двоє осіб (голова та заступник). Фракція ВО «Батьківщина», яка нараховує 19 осіб, має дві керівні посади – голова фракції та заступник. Також дві керівні посади (голова та заступник) має депутатська група «Воля народу», яка має у своєму складі 19 депутатів. У депутатській групі «Відродження» (22 депутати) три керівні посади – співголови групи.

Відповідно до ст. 60 ЗУ «Про Регламент Верховної ради» кількість заступників голови фракції/групи визначається з розрахунку не більше одного на 15 членів депутатської фракції (депутатської групи). Проте не у всіх фракціях дана норма була дотримана. Зокрема, дещо перевищений ліміт заступників у «Народному фронті» та «Опозиційному блоці».

Найкраще засідання комітетів до складу яких вони входять відвідує керівництво «Народного Фронту» – 96,83%, «Самопомочі» – 83,05% та «Блоку Петра Порошенка» – 70,56%. Показник відвідуваності керівництва фракції ВО «Батьківщина» становить – 48,41%, Радикальної партії – 45,78%, Опозиційного блоку – 30,9%, депутатської групи «Відродження» – 27,77%, групи «Воля народу» – 23,08%.

Відвідуваність керівництвом депутатських фракцій (груп) засідань парламентських комітетів у грудні 2014 – березні 2015 року

Фракція/група
Кількісний склад фракції/депутатської групи
Кількість керівних посад у фракції/групі
Відвідуваність керівництвом фракції засідань комітетів, %
Народний Фронт
82
7
96,83
Самопоміч
31
3
83,05
Блок Петра Порошенка
150
9
70,56
ВО «Батьківщина»
19
2
48,41
Радикальна партія
21
2
45,78
Опозиційний блок
40
4
30,9
Відродження
21
3
27,77
Воля народу
19
2
23,08

Тепер проаналізуємо, які відвідують засідання комітетів голови депутатських фракцій, які відповідно до ст. 6 ЗУ «Про комітети Верховної Ради України» не можуть обіймати посади голів комітетів, перших заступників, заступників та секретарів комітетів:

  • Перший заступник голови фракції «Народний Фронт» Андрій Тетерук був присутній на всіх 18 засіданнях Комітету з питань національної безпеки та оборони (згідно даних Протоколів №1-19 засідань, без урахування протоколу №15, якого немає у відкритому доступі). Показник відвідуваності політика становить 100%.

  • Лідер фракції «Самопоміч» Березюк Олег був присутній на 10 з 12 засідань Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (згідно даних Протоколів №1-12 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 83,33%.

  • Співголова групи «Відродження» Віталій Хомутиннік був присутній на 6 з 13 засідань Комітету з питань податкової та митної політики (згідно Протоколів №1-13 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 46,15%.

  • Керівник фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко спершу була членом Комітету з питань європейської інтеграції, але згодом до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. У період з 5 грудня 2014 по 15 січня 2015 року Юлія Тимошенко була присутня на 2 з 7 засіданнях Комітету з питань європейської інтеграції. У період з 15 січня по березень 2015 року Юлія Тимошенко була присутня на 1 з 2 засіданнях Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, які відбулися в цей період. Загальний показник відвідуваності політика засідань комітетів становить 33,33%.

  • Співголова групи «Відродження» Віктор Бондар був присутній на 3 з 10 засіданнях Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України (згідно Протоколів №1-10 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 30%.
  • Керівник «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко був присутній на 4 з 14 засідань Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (згідно даних Протоколів №1-14 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 28,57%.

  • Очільник фракції Радикальної партії Олег Ляшко став членом Комітет з питань податкової та митної політики 11 грудня 2014 року. До того часу вже відбулося два засідання Комітету. Так, у період з 11 грудня 2014 по березень 2015 року Олег Ляшко був присутній на 3 з 11 засіданнях Комітету (згідно даних Протоколів №1-13 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 27,27%.

  • Співголова групи «Відродження» Валерій Писаренко був присутній на 1 з 14 засідань Комітету з питань правової політики та правосуддя (згідно даних Протоколів №1-14 засідань Комітету). Показник відвідуваності політика становить 7,14%.

  • Лідер депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко пропустив всі 9 засідань Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (згідно даних Протоколів №1-9 засідань Комітету). Показник відвідуваності цього політика становить 0%.

  • Ігор Єремеєв («Воля народу») пропустив всі 9 засідань Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (згідно Протоколів №1-9 засідань Комітету).

Аналіз відвідуваності засідань комітетів лідерами фракцій засвідчує, що не всі керівники депутатських фракцій та депутатських груп добросовісно відвідують засідання комітетів. Зазначимо, що присутність на засіданнях комітетів ВРУ – це прямий обов’язок народних депутатів згідно з ст.24 п.3 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», бо «кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано».