Перші ротації у складі парламентських комітетів восьмого скликання

Перші ротації у складі парламентських комітетів восьмого скликання

 

Верховна Рада України восьмого скликання працює лише 5 місяців, проте за цей період відбулося ряд кадрових ротацій як у керівництві парламентських комітетів, так і серед їх рядових членів. Всі кадрові перестановки у складі парламентських комітетів дослідила Громадянська мережа ОПОРА.

4 грудня 2014 року Верховна Рада України утворила 27 комітетів та Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації. За це рішення проголосувало 270 із 375 депутатів зареєстрованих у сесійній залі. Станом на 25 березня 2015 року у Постанову Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» було внесено 7 змін.

Перші зміни були внесені 11 грудня 2014 року, Верховна Рада відкликала депутатів, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня, з керівництва комітетів. Відповідна постанова №1291 про внесення змін до Постанови ВР «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» була внесена 8 грудня на розгляд парламенту Олегом Ляшком. Згідно з постановою, від керівництва 12 парламентських комітетів було відкликано 14 нардепів, які голосували за «диктаторські» закони. Зокрема, 8 відкликаних депутатів представляли депутатську групу «Воля народу», чотири – групу «Економічний розвиток» (тепер «Відродження»), ще двоє були позафракційними. Окрім того, у постанову було включено поправку Мустафи Наєма («Блок Петра Порошенка») про усунення з посади заступника голови Комітету з питань економічної політики позафракційного Олеся Довгого.

Відповідно до постанови, Сергій Лабазюк («Воля народу») відкликаний з посади першого заступника голови Комітету з питань аграрної політики, а Геннадій Бобов («Економічний розвиток») – з посади заступника голови цього комітету. Андрій Деркач («Воля народу») відкликаний з посади першого заступника голови Комітету з питань бюджету, Володимир Кацуба (був членом групи «Воля народу», а згодом перейшов до групи «Відродження») - з посади першого заступника голови Комітету з питань економічної політики, Михайло Поплавський («Воля народу») – з посади секретаря Комітету з питань науки і освіти, В'ячеслав Богуслаєв («Воля народу») – з посади заступника голови Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Віктор Развадовський («Воля народу») відкликаний з посади заступника голови Комітету з питань податкової та митної політики, Олександр Фельдман (позафракційний) – з посади заступника голови Комітету з питань прав людини, Антон Кіссе («Економічний розвиток», тепер група «Відродження») – з посади заступника голови Комітету з питань правової політики, Анатолій Гіршфельд («Воля народу») – з посади заступника голови Комітету з питань промполітики, Віктор Бондар («Воля народу», тепер «Відродження») – з посади заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, Владислав Атрошенко (позафракційний) – з посади заступника голови Комітету з питань транспорту, Ігор Шкіря («Економічний розвиток, тепер «Відродження») – з посади заступника голови комітету з питань транспорту, Леонід Климов («Економічний розвиток, тепер група «Відродження») – з посади першого заступника голови комітету з питань фінансової політики.

Загалом було відкликано 15 народних депутатів. Всіх відкликаних депутатів було обрано простими членами цих комітетів.

Комітет

Відкликано

Обрано

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин

БОБОВА Геннадія Борисовича з посади заступника голови; ЛАБАЗЮКА Сергія Петровича з посади першого заступника голови

БОБОВА Геннадія Борисовича - народного депутата України, депутатська група "Економічний розвиток", членом; ЛАБАЗЮКА Сергія Петровича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань бюджету

ДЕРКАЧА Андрія Леонідовича з посади першого заступника голови

ДЕРКАЧА Андрія Леонідовича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань економічної політики

ДОВГОГО Олеся Станіславовича з посади заступника голови; КАЦУБУ Володимира Михайловича з посади першого заступника голови

ДОВГОГО Олеся Станіславовича - народного депутата України, позафракційного, членом; КАЦУБУ Володимира Михайловича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань науки і освіти

ПОПЛАВСЬКОГО Михайла Михайловича з посади секретаря

ПОПЛАВСЬКОГО Михайла Михайловича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань національної безпеки і оборони

БОГУСЛАЄВА В’ячеслава Олександровича з посади заступника голови

БОГУСЛАЄВА В’ячеслава Олександровича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань податкової та митної політики

РАЗВАДОВСЬКОГО Віктора Йосиповича з посади заступника голови

РАЗВАДОВСЬКОГО Віктора Йосиповича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

ФЕЛЬДМАНА Олександра Борисовича з посади заступника голови

ФЕЛЬДМАНА Олександра Борисовича - народного депутата України, позафракційного, членом

Комітет з питань правової політики та правосуддя

КІССЕ Антона Івановича з посади заступника голови

КІССЕ Антона Івановича - народного депутата України, депутатська група "Економічний розвиток", членом

Комітет з питань промислової політики та підприємництва

ГІРШФЕЛЬДА Анатолія Мусійовича з посади заступника голови

ГІРШФЕЛЬДА Анатолія Мусійовича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України

БОНДАРЯ Віктора Васильовича з посади заступника голови

БОНДАРЯ Віктора Васильовича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом

Комітет з питань транспорту

АТРОШЕНКА Владислава Анатолійовича з посади заступника голови; ШКІРЮ Ігоря Миколайовича з посади заступника голови

АТРОШЕНКА Владислава Анатолійовича - народного депутата України, позафракційного, членом; ШКІРЮ Ігоря Миколайовича - народного депутата України, депутатська група "Економічний розвиток", членом

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

КЛІМОВА Леоніда Михайловича з посади першого заступника голови

КЛІМОВА Леоніда Михайловича - народного депутата України, депутатська група "Економічний розвиток", членом

Що стосується інших ротацій в складі парламентських комітетів, то зміни до Постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» вносилися ще 6 разів. П’ять з них безпосередньо стосувалися кадрових ротацій. Ще однією постановою фракція Радикальної партії Олега Ляшка відкликала Сергій Мельничука, який напередодні був виключений з фракції, з посади заступника голови Комітету з питань національної безпеки і оборони та звільнила його від обов’язків члена цього Комітету за квотою пропорційного представництва депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Сергій Мельничук увійшов до складу депутатської групи «Воля народу» і на даний момент залишається одним з трьох депутатів (не рахуючи спікера парламенту та двох його заступників), які не входять до складу жодного комітету.

Першим заступником голови Комітету з питань бюджету було обрано Василя Амельчинка (фракція Радикальної партії), який до того був заступником голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. З одного комітету в інший перейшла також Юлія Тимошенко. Лідер фракції ВО «Батьківщина» перейшла з Комітету з питань європейської інтеграції до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Олег Ляшко, який є лідером фракції «Радикальної партії» став членом Комітету з питань податкової та митної політики. Варто зазначити, що Юлія Тимошенко та Олег Ляшко не мають керівних посади комітетах так, як відповідно до п.4 ст. 6 ЗУ «Про комітети Верховної Ради України» голови комітетів, перші заступники, заступники та секретарі комітетів не можуть бути одночасно керівниками депутатських фракцій.

До складу Комітету з питань митної та податкової політики увійшов Олексій Порошенко (БПП), який до того працював у складі Комітету з питань економічної політики. До складу Комітету у закордонних справах увійшла Ірина Луценко з Блоку Петра Порошенка, до Комітету з питань економічної політики – Олександр Романовський з «Народного Фронту». Олексій Кириченко (Радикальна партія) увійшов до складу Комітету з питань охорони здоров’я поповнився. Ще один представник Радикальної партії Ігор Мосійчук замість посади заступника був обраний на посаду першого заступника голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму перейшов працювати Євген Бакулін («Опозиційний блок»), який до того працював у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Головою Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності було обрано Сергія Рибалку від Радикальної партії, який до того працював заступником голови Комітету з питань податкової та митної політики. Комітет з питань податкової та митної політики також покинули Дмитро Сторожук («Народний Фронт») та Віктор Развадовський («Воля народу»). Перший увійшов до складу Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, другий – до складу Комітету з питань правової політики та правосуддя. Першим заступником голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності було призначено Михайла Довбенка, який до цього працював членом цього комітету. Сергій Скуратовський (Радикальна партія) з посади першого заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства був призначений головою даного комітету. Членом цього Комітету також став Олександр Ревега (Блок Петра Порошенка).

Комітет

Виключено зі складу комітет

Включено до складу комітету

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства

СКУРАТОВСЬКОГО Сергія Івановича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, першого заступника голови Комітету

СКУРАТОВСЬКОГО Сергія Івановича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, головою; РЕВЕГУ Олександра Васильовича - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", членом Комітету

Комітет з питань бюджету

 

АМЕЛЬЧЕНКА Василя Васильовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, першим заступником голови

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

АМЕЛЬЧЕНКА Василя Васильовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови Комітету

 

Комітет з питань економічної політики

ПОРОШЕНКА Олексія Петровича - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", члена Комітету

РОМАНОВСЬКОГО Олександра Володимировича - народного депутата України, фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", членом

Комітет з питань європейської інтеграції

ТИМОШЕНКО Юлію Володимирівну - народного депутата України, фракція політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", члена Комітету

 

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

МОСІЙЧУКА Ігоря Володимировича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови Комітету

МОСІЙЧУКА Ігоря Володимировича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, першим заступником голови; РАЗВАДОВСЬКОГО Віктора Йосиповича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", членом Комітету

Комітет у закордонних справах

 

ЛУЦЕНКО Ірину Степанівну - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", членом Комітету

Комітет з питань національної безпеки і оборони

МЕЛЬНИЧУКА Сергія Петровича з посади заступника голови Комітету представництва депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка

 

Комітет з питань охорони здоров'я

 

КИРИЧЕНКА Олексія Миколайовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, членом

Комітет з питань податкової та митної політики

РИБАЛКУ Сергія Вікторовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови Комітету; РАЗВАДОВСЬКОГО Віктора Йосиповича - народного депутата України, депутатська група "Воля народу", члена Комітету; СТОРОЖУКА Дмитра Анатолійовича - народного депутата України, фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", члена Комітету

ЛЯШКА Олега Валерійовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, членом; ПОРОШЕНКА Олексія Петровича - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", членом

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

 

ТИМОШЕНКО Юлію Володимирівну - народного депутата України, фракція політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", членом

Комітет з питань правової політики та правосуддя

 

СТОРОЖУКА Дмитра Анатолійовича - народного депутата України, фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", членом Комітету

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

БАКУЛІНА Євгена Миколайовича - народного депутата України, фракція Політичної партії "Опозиційний блок", членом Комітету

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

БАКУЛІНА Євгена Миколайовича - народного депутата України, фракція Політичної партії "Опозиційний блок", члена Комітету

 

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

ДОВБЕНКА Михайла Володимировича - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", члена Комітету; КИРИЧЕНКА Олексія Миколайовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови Комітету

ДОВБЕНКА Михайла Володимировича - народного депутата України, фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", першим заступником голови;   РИБАЛКУ Сергія Вікторовича - народного депутата України, фракція Радикальної партії Олега Ляшка, головою