Комітет у закордонних справах розглянув законопроект «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією»

 

25 березня Комітет у закордонних справах розглянув проект Закону «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (реєстраційний № 0005, н. д. Б.Тарасюк, В.Вовк та ін.).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що він спрямований на захист національних інтересів України та національної безпеки України в період військової агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, а також анексії АР Крим, що грубо порушує принципові засади міжнародного публічного права та чинні міжнародні зобов’язання Російської Федерації по відношенню до України, що зокрема закріплені у Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року.

У проекті закону автори запропонували припинити дію ряду статей Договору, який був ратифікований Верховною Радою України 14 січня 1998 року. Зокрема, у проекті закону пропонується припинити дію положень статей Договору, які, зокрема, стосуються співробітництва України та Російської Федерації в сфері військового, військово-технічного співробітництва, забезпечення державної безпеки, а також співробітництва з прикордонних питань, митної справи, експортного та імміграційного контролю на основі окремих угод. Співробітництва в сфері забезпечення функціонування національних паливно-енергетичних комплексів, транспортних систем і систем зв'язку та інформатики, виробничої і науково-технічної кооперації між промисловими підприємствами при розробці і виробництві сучасної наукоємної продукції, включаючи продукцію для потреб оборони.

Під час обговорення законопроекту присутній на засіданні представник МЗС висловився категорично проти прийняття даного законопроекту. На думку МЗС, його прийняття матиме серйозні правові та дипломатичні наслідки для України. Також у МЗС вважають, що прийняття цього законопроекту може певним чином зашкодити Україні в її претензіях до РФ в міжнародних організаціях чи судах.

У результаті голосування члени Комітету не визначився з рішенням щодо законопроекту. За те, щоб рекомендувати парламенту підтримати цей проект закону проголосували 2 з 6 присутніх на засіданні депутати (Борис Тарасюк з ВО «Батьківщина» та Володимир Ар’єв з БПП), 2 проголосували «проти» (Ганна Гопко з «Самопомочі» та Ірина Луценко з БПП), ще 2 утрималися (Світлана Заліщук та Олександр Присяжнюк з «Народного Фронту).

Навіть без рішення Комітету законопроект потрапить на розгляд сесії Верховної Ради. Тепер депутати вирішуватимуть долю Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.