Тиждень роботи в комітетах чи канікули?

Тиждень роботи в комітетах чи канікули?

Сьогодні, 20 липня, закінчується тиждень роботи в комітетах, комісіях і фракціях Верховної Ради. Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити, чи дійсно працювали народні обранці у парламентських комітетах, чи таки пішли відпочивати одразу по закінченню пленарного тижня 13 липня. Для цього ми проаналізували сайти усіх профільних комітетів.

Отже, з 27 парламентських комітетів лише один – бюджетний, збирався на засідання, але й те виїзне у місті Херсоні. Натомість у комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулись слухання на тему: "Актуальні проблеми захисту представників ромської етнічної меншини: хто саботує інтеграцію циган в українське суспільство?".

На сайтах ще чотирьох комітетів Верховної Ради законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; національної безпеки і оборони; соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та комітету у закордонних справах є інформація про зібрання робочих груп, наради чи зустрічі. На офіційних порталах решти профільних комітетів не вдалося знайти інформацію про їхню роботу за цей тиждень.

Про такі тижні роботи в комітетах усі депутати знають заздалегідь, адже Верховна Рада затверджує календарний план проведення кожної сесії зазвичай ще наприкінці попередньої. Так, постанова про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання датована ще 27 грудня 2017 року. Крім того, згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради №699 від 15 травня 2015 року на сайтах комітетів впродовж одного робочого дня мають бути опубліковані затверджені на засіданні Комітету розклад засідань Комітету на двотижневий термін. Зміни до цього розкладу можуть бути розміщені не пізніш як за чотири дні до засідання в період між пленарними засіданнями Верховної Ради України і не пізніш як за 24 години - у пленарний період. Таким чином, усі учасники процесу проінформовані про плани роботи в парламентських комітетах.

Та варто відзначити, що ситуація, коли комітети не засідають у спеціально відведений тиждень не нова. За підрахунками ОПОРИ, з початку 8-го скликання і до червня 2018 року, комітети Верховної Ради провели понад 2250 засідань. Із них, 30,6% зібрань відбулись виключно у пленарний день, 56,6% у змішано пленарно-комітетський, лише 7,8% виключно у комітетський день і ще 5% в інші дні.

Таким чином у значній частині випадків, народні обранці збираються в кулуарах чи спеціальних приміщеннях “для нарад” Верховної Ради, де й розглядають відповідні питання. Тут можна виділити декілька причин такої поведінки депутатів, але здебільшого зібрання у стінах парламенту можуть бути зумовлені двома факторами. Так, дуже часто на засіданні депутати “за дорученням” повинні “терміново проголосувати рішення щодо стратегічно важливого законопроекту”. Натомість інша причина таких зібрань у сесійний день може бути більш банальною – керівництво комітетів таким чином прагне забезпечити необхідний кворум для проведення засідання. Адже, розшукати депутатів у парламенті значно простіше, ніж пропонувати їм зібратись у спеціальний “комітетський день”.

Проте основною проблемою таких засідань є їхній низький рівень публічності. Так, потрапити у стіни Верховної Ради без постійної акредитації набагато складніше, ніж у стіни комітетів. Крім того, у значній частині випадків не ведуться аудіозаписи та стенограми таких засідань. А це означає, що широка громадськість не має можливості ознайомитися з обговоренням тих чи інших питань.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 ЗУ “Про комітети Верховної Ради України” засідання комітетів проводяться відкрито і гласно, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання. На відкритих засіданнях комітетів присутні на засіданнях особи мають право здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет та/або інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань комітетів.

Раніше ми вже писали про проблеми з публічністю під час засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя, коли в порядку денному вперше офіційно з’явився законопроект №6240 щодо виборчих прав ВПО та трудових мігрантів.

Матеріал підготовлено за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.