Вони голосують для тебе ‑ сайт про справжню політику у Верховній Раді

Вони голосують для тебе ‑ сайт про справжню політику у Верховній Раді

Вони голосують для тебе – платформа, котра пропонує набір інструментів для аналізу роботи Верховної Ради України, завдяки яким можна прослідкувати, як голосують українські парламентарі за важливі і реформаторські законопроекти, з ким вони "дружать" під час голосувань і чи послідовні у своїх рішеннях. Також тут можна знайти імена тих депутатів, які голосують не так, як більшість депутатів фракції.

Сьогодні, 21 березня, Громадянська мережа ОПОРА в рамках Програми USAID РАДА презентувала унікальний ресурс, за допомогою якого можна з’ясовувати та аналізувати справжню позицію народних депутатів на основі конкретних показників роботи у сесійній залі, голосувань "за" чи "проти" вагомих законопроектів та реформаторських ініціатив, а не виступів під час телевізійних ефірів.

Вони голосують для тебе – це український аналог популярної у світі громадської платформи для аналізу голосувань депутатів They Vote For You. Розробка української версії цього міжнародного проекту стала можливою завдяки експертній та фінансовій підтримці National Democratic Institute (NDI). У 2016 р. наповнення та технічна підтримка сайту здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за сприяння Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

Ресурс містить всі голосування українського парламенту VIІI скликання, починаючи з листопада 2014 року, усі дані зібрані з офіційного порталу Верховної Ради. Вони голосують для тебе допомагає не загубитися у їх масиві та об’єднує ті законопроекти, які мають значення для громадян, стосуються реформ та формують напрямок розвитку країни, у групи за тематикою - так звані "Політики".

Під час презентації представники ОПОРИ продемонстрували аналітичні інструменти ресурсу, зокрема як групувати голосування та визначати позиції народних депутатів із суспільно важливих питань та як дослідити, чи послідовні народні депутати у своїх голосуваннях, хто голосує проти лінії фракції і з ким зі своїх колег депутати мають найбільшу спільність у голосуваннях. Окрім того, Вони голосують для тебе пропонує третій вид відстеження відвідуваності депутатами Верховної Ради (окрім письмової та електронної). Відвідуваність, яка відображається на Вони голосують для тебе показує, під час скількох голосувань протягом пленарних днів депутат був присутнім у сесійній залі.

Таким чином, можна побачити справжню позицію депутата, спираючись не на його слова, а на конкретні дії, проаналізувати наскільки дисциплінованим він є у виконанні своїх обов’язків та виявити неочікуваний зв’язок між позиціями депутатів різних політичних сил.

Зауважимо, Вони голосують для тебе не надає оцінки голосуванням, а пропонує їх опис, ґрунтуючись на супровідних документах до законопроекту, висновках представників громадських експертів та міжнародної спільноти.

Запрошуємо кожного стати активним користувачем сайту, пропонувати Політики, формувати та відслідковувати голосування своїх депутатів.

Цей ресурс є безкоштовним, з відкритим вихідним кодом. Всі дані можуть бути застосовані повторно. Використовуючи API, кожен має змогу отримати доступ до практично всієї інформації, яка міститься на сайті Вони голосують для тебе в JSON форматі на сторінці https://rada4you.org/help/data.

rada4you NDI 800x531

На фото: Мері О'хейган -  директор українського відділення NDI

rada4you OPORA Yurii 800x531

На фото: Юрій Лісовський - експерт Громадянської мережі ОПОРА

rada4you OPORA Nadiia

На фото: Надія Бабинська - аналітик Громадянської мережі ОПОРА

rada4you USAID RADA Kogut 800x531

На фото: Ігор Когут - директор Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво»

Пропонуємо ознайомитись з pdf-інструкцією "Як створити Політику на сайті Вони голосують для тебе?" та запитаннями-відповідями щодо роботи ресурсу:

Захід здійснювався Громадянською мережею ОПОРА у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Моніторинг парламентуВони голосують для тебе | Веб-сайт | Facebook | Twitter

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.