Помічники хмельницьких нардепів працювали над матрицею успішного звіту

Помічники хмельницьких нардепів працювали над матрицею успішного звіту

Помічники семи хмельницьких депутатів-мажоритарників опановували секрети створення ефективного звіту. Вони також ділилися власними напрацюваннями під час тренінгу «Звітування народного депутата перед виборцями», який відбувся у Хмельницькому 27 червня.

Незважаючи на те, що звітування перед виборцями – обов’язок народних депутатів, виконують його лише 15% народних обранців. Таку статистику, зокрема, оприлюднив рух «ЧЕСНО» до річниці ініціативи «Відкритий парламент». Крім того, сьогодні не існує єдиної форми звіту народного депутата, що суттєво ускладнює аналіз та порівняння роботи парламентарів.

«Поки що маємо ситуацію, коли можливість виборця отримати вичерпну інформацію про роботу свого депутата суттєво обмежена. Сподіваємося, що тренінги, які Громадянська мережа ОПОРА проводить в рамках програми USAID РАДА у 13 регіонах України, стимулюватимуть парламентарів до якісного й усебічного звітування, а відтак сприятимуть ефективній комунікації виборців і народних депутатів», – зазначила Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області.

28 06 2017 Khmelnytskyy 2

Під час тренінгу помічники хмельницьких нардепів-мажоритарників Віктора Бондаря, Олександра Гереги, Сергія Лабазюка, Романа Мацоли, Сергія Мельника, Володимира Мельниченка та Андрія Шиньковича відповідали на цілу низку важливих питань: чи зобов’язаний народний депутат звітувати перед своїми виборцями, навіщо йому це робити, про що слід передусім писати у звіті, які форми звітування будуть оптимальними для конкретної аудиторії?

Насамперед пригадали, які права та обов’язки мають депутати відповідно до Закону України «Про статус народного депутата», а також назвали проблеми, які парламентарі вирішувати не уповноважені.

Відповідаючи на питання про зміст звіту, усі присутні були одностайні: висвітлювати слід не лише кількісні показники – кількість законопроектів, постанов, запитів, ініційованих депутатом, число розглянутих звернень тощо, – але й конкретні наслідки, які така діяльність депутата матиме для його виборців.

Ще один блок тренінгу – аналіз міжнародного та українського досвіду звітування парламентарів. У процесі роботи помічники нардепів відзначили, що у багатьох розвинених країнах вимога звітувати не закріплена законодавчо, водночас депутати інформують виборців про свою діяльність раз на місяць або ж раз на квартал. Натомість протилежну картину спостерігаємо в Україні, де більшість депутатів нехтують закріпленим у законодавстві обов’язком.

28 06 2017 Khmelnytskyy 7

Звернули увагу також на канали звітування, зокрема на популярність інтернет-ресурсів. Однак, як зауважив Віталій Іваневич, помічник народного депутата Віктора Бондаря, українські реалії не завжди дають можливість повною мірою застосовувати вдалий досвід цивілізованого суспільства.

Важливим компонентом тренінгу стала робота над матрицею звіту для різних аудиторій. Працюючи над моделлю успішного звіту, представники хмельницьких депутатів враховували не лише попередній досвід роботи, але й інформацію, отриману під час тренінгу, тож презентації кожної групи були цікавими і творчими.

За словами помічників народних депутатів, тренінг збагатив їх корисними знаннями для подальшої роботи над депутатськими звітами та новим досвідом і вони радо долучилися б до інших таких навчань. А Людмила Ковальська, помічниця народного депутата Сергія Лабазюка, запропонувала у майбутньому залучати до таких заходів команди депутатів із різних регіонів: «Хотілося б не просто ознайомитися зі звітами народних депутатів від інших областей, але й поспілкуватися з колегами-помічниками, обмінятися з ними досвідом».

Захід відбувся з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області

тел, +380978073293,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.