Як нардепи Хмельниччини відвідували засідання та долучалися до законотворчості

У рамках цьогорічного моніторингового проекту Громадянської мережі ОПОРА активісти проаналізували діяльність сімох хмельницьких депутатів-мажоритарників. Як відвідували засідання та долучалися до парламентської роботи нардепи, обрані в Хмельницькій області – читайте в огляді.

Від початку шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання, впродовж лютого-березня 2017 року, четверо нардепів від Хмельниччини не пропустили жодного засідання Верховної Ради України. Про це свідчать дані письмової реєстрації депутатів під час сесійних засідань. Найбільш дисциплінованими були Олександр Герега, Роман Мацола, Сергій Мельник та Андрій Шинькович. Майже половину засідань (16 із 24) не відвідав з невідомих причин Віктор Бондар, шість пропусків – у Сергія Лабазюка, два – у Володимира Мельниченка. Причини їхньої відсутності так само невідомі.

У законотворчій роботі найактивнішими були Роман Мацола й Андрій Шинькович, які стали співавторами 11 проектів законів. Сергій Лабазюк долучився до підготовки дев’яти законодавчих ініціатив, Володимир Мельниченко – чотирьох, Сергій Мельник став автором одного законопроекту, а ще один підготував у співавторстві. Віктор Бондар та Олександр Герега не реєстрували проектів законів, утім, слід зазначити, в депутатському доробку Віктора Бондаря є один проект постанови, ініційований разом з колегами-депутатами.

Чи не найбільшу активність продемонстрували хмельницькі депутати-мажоритарники в підготовці депутатських запитів. Найбільше їх у Романа Мацоли та Андрія Шиньковича. Кожен із цих депутатів зареєстрував у Верховній Раді України по 11 запитів, адресованих до різних інстанцій. По шість депутатських запитів у Олександра Гереги та Володимира Мельниченка, чотири – у Сергія Мельника, два – у Сергія Лабазюка та один запит підтримав Віктор Бондар.

Найчастіше в лютому й березні депутати, обрані у мажоритарних округах Хмельницької області, використовували цей інструмент для вирішення проблем своїх виборців. Про це свідчить той факт, що більшість запитів стосуються проблем округів парламентарів або ж Хмельницької області загалом. Зокрема вісім запитів за підписом Романа Мацоли пов’язані з проблемами його виборців та регіону. В Андрія Шиньковича таких запитів налічується сім, в Олександра Гереги – шість. Володимир Мельниченко вдавався до запитів в інтересах округу чиобласті тричі, Сергій Мельник – двічі. Крім того, по одному депутатському запиту, які стосуються проблем області, підписали Віктор Бондар та Сергій Лабазюк. Йдеться, до речі, про Депутатський запит щодо призначення приміського поїзду сполученням Хмельницький - Старокостянтинів-1 - Хмельницький на літній період, який підтримали усі семеро хмельницьких мажаритарників, а також народний депутат Олександр Ксенжук, обраний у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за списком партії «Народний фронт».

Що стосується виступів у сесійній залі, то лише двоє народних обранців від Хмельниччини, виголошували промови в сесійній залі. Двічі виступав Сергій Лабазюк (виступ з трибуни щодо узгодження технічних питань меморандуму про співпрацю з МВФ; виступ з місця під час розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства) та один раз слово брав Віктор Бондар (порушував питання адміністративно-територіального устрою України, зокрема її поділу на госпітальні округи в результаті медичної реформи).

ПІБ депутата

Пропущено засідань

Проекти законів

Проекти постанов

Депутатські запити

Запити щодо проблем округу

Сутнісні виступи

Віктор Бондар

16

0

1

1

1

1

Олександр Герега

0

0

0

6

6

0

Сергій Лабазюк

6

9

0

2

1

2

Роман Мацола

0

11

0

11

8

0

Сергій Мельник

0

2

0

4

2

0

Володимир Мельниченко

2

4

0

6

3

0

Андрій Шинькович

0

11

0

11

7

0

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Хмельницькій області

тел.: +380978073293

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.