Звіт щодо активності народного депутата України Івана Петровича Рибака у виборчому окрузі № 202 за період з 1 по 31 травня 2015 року

Звіт щодо активності народного депутата України Івана Петровича Рибака у виборчому окрузі № 202 за період з 1 по 31 травня 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Згідно з календарним планом, що розміщений на сайті Верховної Ради України, робота з виборцями у народних депутатів передбачена протягом 25–29 травня 2015 року. Графік прийому народного депутата Івана Рибака частково збігається з календарним планом. Зокрема, зустріч з виборцями відбулась 18 травня 2015 року в м. Кіцмань, решта зустрічей – відповідно до календарного плану. Народний депутат перебуває в окрузі не тільки в період роботи з виборцями, а й в інші дні. Загалом, за вказаний звітний період під час особистих прийомів народний депутат отримав більше 80 звернень, частина з яких була оформлена в депутатські звернення чи запити (точно відомо про 21). Чіткої інформації про депутатські звернення, підготовлені народним депутатом протягом звітного періоду, помічники надати не змогли.

За словами помічників депутата та місцевих мешканців, Іван Рибак по дорозі на прийом зазвичай зупиняється в населених пунктах, відвідує сільські ради, соціальні об’єкти, медичні заклади тощо. Протягом цих неформальних зустрічей також отримує звернення від виборців. Під час особистого прийому, який відбувся 18 травня в «Кабінеті депутата» Кіцманської районної ради, до Івана Рибака звернулось 13 громадян. Питання стосувались невиплачених пенсій, подорожчання комунальних послуг, стану та необхідності ремонту доріг.

26 травня відбувся прийом громадян у Вижниці в приміщенні Вижницької районної ради. На прийом прийшло 38 громадян, які подали 28 звернень до народного депутата, з них 18 вже опрацьовано. Основними питаннями, з якими звертались до народного депутата виборці, були: ремонт дороги; допомога учасникам АТО (видача земельних ділянок, допомога в лікуванні та реабілітації, матеріальна допомога); сприяння в будівництві садочків, шкіл та лікарень; підтримка у видавництві літературних збірок; допомога в будівництві церкви УПЦ КП; сприяння у розслідуванні справ, які ведуться органами УМВС та прокуратурою; вирішення питань щодо заборгованості державним організаціям та приватним особам від «Брокбізнесбанку».

29 травня відбувся особистий прийом народного депутата в смт. Путила, який відвідали 26 громадян, від яких отримано 17 звернень, три з них опрацьовано. Громадяни звертались також із питань ремонту доріг, допомоги учасникам АТО, матеріальної допомоги та санітарно-курортного лікування інвалідів, аварійності електромереж, скарги на головного лікаря Путильської ЦРЛ, покращення мобільного зв’язку та сигналу телерадіомовлення. Наразі комунікація депутата з виборцями Сторожинецького району налагоджена достатньо погано, прийомів виборців у цьому районі консультантом зафіксовано не було. Так само досі не визначено відповідального та керівника приймальні народного депутата в Сторожинці.

Таблиця 1: Особиста активність народного депутата України Івана Петровича Рибака у виборчому окрузі № 202 у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1. 18 травня Кіцмань Особистий прийом виборці Прийом звернень, прохань Спілкування з помічником
2. 26 травня Вижниця Особистий прийом виборці Прийом звернень, прохань Повідомлення в місцевій пресі, спілкування з помічником
3. 29 травня Путила Особистий прийом виборці Прийом звернень, прохань Спілкування з помічником

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

Приймальня народного депутата Івана Рибака є також його робочим кабінетом, розташована в Кіцманській районній раді (кабінет 33) в центрі міста Кіцмань. На фасаді відсутня інформаційна дошка, всередині кімната умебльована, однак стаціонарна офісна техніка відсутня. Помічниця народного депутата Оксана Дмитрів для роботи користується власним ноутбуком та мобільним телефоном, прийом здійснюється щопонеділка з 9:00 до 16:00. Стан приміщення задовільний, кабінет депутата є «прохідним», з’єднаним з іншим службовим кабінетом; під час візиту приймальня була порожньою, відсутні документи та роздаткові матеріали.

Приймальня в Кіцмані розпочала роботу з квітня 2015 року, за цей час надійшло близько 20 письмових звернень. Також надходило багато звернень в усному режимі, що ніяк не фіксувались, їх вирішували в оперативному режимі. Питання, з якими звертались мешканці округу до народного депутата, переважно стосувались невиплачених пенсій, подорожчання комунальних послуг, стану та необхідності ремонту доріг, встановлення дорожніх знаків в с. Лашківці Кіцманського району (перебуває на стадії вирішення). Іван Рибак відвідує округ щодватижні, зокрема, 18 травня в Кіцмані в приймальні відбулась зустріч із виборцями. Щодо депутатських звернень, такої інформації помічники депутата не змогли надати, однак пообіцяли вести такий облік та звітувати. В Сторожинці приймальня також розташована в приміщенні Сторожинецької районної ради і є робочим кабінетом. Під час візиту, в приміщенні проходив ремонт, тому приймальня не працювала 12, 26, 27 травня. Інформаційна дошка наявна, однак без контактних даних та графіку роботи.

У Путилі окремої приймальні немає, оскільки наразі відсутні вільні приміщення в Путильській райраді та РДА, проте Іван Рибак приймає в методичному кабінеті районного управління освіти. Керівник районної приймальні Іван Скидан повідомив, що приймає громадян в кабінеті Антикорупційного комітету, членом якого він є. На районній раді є інформаційна дошка приймальні, однак графік роботи відсутній (як нам повідомили, прийомними днями є понеділок, середа, п’ятниця з 10 до 16), згодом пообіцяли встановити табличку з деталізацією.

У Вижниці приміщення обладнане, встановлені дошки з графіком прийому, що здійснюється щопонеділка з 9:00 до 16:00. В Сторожинці приймальня розміщена у кабінеті депутата районної ради, наявна інформаційна дошка, однак без контактних даних та графіку роботи. В Кіцмані приймальня розміщена також в будинку районної ради в кабінеті депутата. Зважаючи на те, що номери приймалень – це мобільні номери помічників народного депутата Івана Рибака, відповіді було отримано на всі телефонні дзвінки в будь-який час дня.

Можна констатувати, що в травні розпочали роботу приймальні народного депутата Івана Рибака. Проблема з приміщенням спостерігається в Путилі. В Сторожинці ще не визначено помічника, закріпленого за приймальнею.

Приймальні працюють переважно один день на тиждень. Вивісок з деталізацією дня та часу прийому немає. Будь-якої систематизації звернень від мешканців округу, реагування на звернення народного депутата тощо помічниками не здійснюється.

Як народний депутат вирішує проблеми свого округу?

Протягом травня 2015 року народним депутатом Іваном Рибаком було зареєстровано п’ять законопроектів та шість депутатських запитів. Законотворча діяльність народного депутата стосувалась питань якості води для діяльності дельфінаріїв; імплементації положень деяких директив ЄС у сфері оцінки впливу на навколишнє природне середовище; раціонального використання, відтворення, охорони тваринного світу; упорядкування системи надходження та використання коштів на природоохоронні заходи; поводження з небезпечними відходами.

Депутатські запити народного депутата, подані протягом травня 2015 року, стосувались необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на відновлення функціонування окремого державного пожежно-рятувального посту в селищі міського типу Неполоківці Кіцманського району Чернівецької області, необхідності виділення додаткового фінансового ресурсу; необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на продовження фінансування відновлення гідротехнічних споруд та проведення русло-регулюючих робіт на території Неполоковецької селищної ради та Оршовецької сільської ради Кіцманського району Чернівецької області; невжиття правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у незаконному продажу Публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» за заниженою ціною. 

Депутатський запит щодо незаконного продажу акції ПАТ «Чернівціобленерго» відповідає задекларованій в передвиборчій програмі обіцянці про проведення плідної законотворчої роботи щодо забезпечення інформаційної та енергетичної безпеки України. Решта запитів стосувались проблем, які існують у населених пунктах округу. Законотворча діяльність напряму не пов’язана з проблемами округу, однак торкається питання охорони природного середовища, що є актуальним і для адміністративних одиниць, що входять до округу.

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

Звітування народного депутата та інформування виборців про діяльність (прес-конференції) зафіксовано не було.

Активність депутата у соціальних мережах та на власній інтернет-сторінці

Народний депутат Іван Рибак має активний акаунт в соціальній мережі Фейсбук (1 442 друга, 12 фоловерів), власний сайт чи персональний блог відсутній. На сторінці в мережі Фейсбук народний обранець повідомляє про свою депутатську діяльність та передруковує інформаційні повідомлення, статті з інших ЗМІ.

За травень 2015 року Іван Рибак розмістив на своєму акаунті у Фейсбуці чотири повідомлення. Два з них – передруки з інформаційних сайтів («Українська правда», щодо кнопкодавства Тетяни Чорновол з підписом «Мені соромно за неї» та з інформаційного порталу «Україна без корупції» щодо заяви Миколи Томенка про пропозиції КМУ за підписом Арсенія Яценюка ветувати законопроект щодо мораторію на вивезення необробленої деревини з підписом «Люди повинні знати»). Решта повідомлень стосувались консультування народного депутата з приводу його діяльності. Зокрема, Іван Рибак запитував у фоловерів та друзів їхньої думки стосовно зняття недоторканості з народних депутатів С. Клюєва та С. Мельничука, дискутував з читачами, які коментували повідомлення. Також народний депутат цікавився думкою читачів стосовно обрання суддів районних судів у Чернівецькій області (повідомлення не викликало реакції в аудиторії).

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Інформаційна присутність народного депутата Івана Рибака у місцевих ЗМІ протягом звітного періоду досить незначна. Вона переважно стосується повідомлень про прийом або ж це передруки матеріалів про роботу депутатів-мажоритарників за місяць, підготовлені Чернівецьким представництвом Громадянської мережі «ОПОРА».

Таблиця 2: Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Івана Петровича Рибака у місцевих ЗМІ виборчого округу № 202 у період з 1 по 27 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 15.05 «Вільне життя», районна газета. Кіцманський район Іван Рибак – найактивніший серед депутатів-мажоритарників Буковини Стаття про діяльність депутата у парламенті  Нейтрально-схвальна

 

 Передрук повідомлень ОПОРИ про діяльність депутатів за місяць

 https://goo.gl/1W0NlC
2 22.05 «Вижницькі обрії», районна газета, Вижницький район Повідомлення про прийом громадян

Стаття про діяльність депутата на окрузі

нейтральна Повідомлення про прийом громадян https://goo.gl/OuUbHM 
3 22.05 «Карпати», районна газета, Путильський район Іван Рибак – найактивніший серед депутатів-мажоритарників Буковини Стаття про діяльність депутата у парламенті Нейтрально-схвальна Передрук повідомлень ОПОРИ про діяльність депутатів за місяць https://goo.gl/thw5LD 
4 4.05 Букінфо

У квітні депутати- мажоритарники від Чернівецької області зареєстрували 12 законопроектів

Стаття про діяльність депутата у парламенті Нейтральна Передрук повідомлень ОПОРИ про діяльність депутатів за місяць http://bukinfo.com.ua/show/news?lid=59648

Висновок

Наразі триває налагодження роботи приймалень народного депутата Івана Рибака в районах, що входять до 202-ого виборчого округу. Проблема з приміщенням спостерігається в Путилі, а в Сторожинці ще не визначено помічника, закріпленого за приймальнею. Окрім Сторожинецького району, особистий прийом виборців проводиться у решті районів округу. Про особисті зустрічі та прийоми найчастіше повідомляється в районній пресі. Приймальні народного депутата діють на непостійній основі (прийом відбувається в чітко визначений час та день), робочі телефони приймалень – це мобільні телефони помічників народного депутата, тому відповідь надається в будь-який час. На приймальнях у районних центрах області відсутня інформація про час прийому та контактні дані. Народний депутат у травні зустрічався з виборцями в форматі «особистий прийом». Анонсується, що Іван Рибак у червні ініціюватиме виїзне засідання комітету Верховної Ради в одному з районів, що входять до 202-округу. Згідно з повідомленнями помічників народного депутата, найближчим часом планується розміщення інформаційних матеріалів у районних, сільських радах, де міститиметься інформація про діяльність Івана Рибака, прийом тощо. Протягом травня 2015 року не було зафіксовано звітувань народного депутата, якщо не врахувати передрук інформаційних повідомлень Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА в місцевих ЗМІ.

Місцеві ЗМІ малоактивно висвітлюють діяльність Івана Рибака, не дивлячись на те, що він веде достатньо активну діяльність у Парламенті. Народний депутат подає законопроекти та депутатські запити, що мають безпосередньо вирішувати проблеми округу та відповідають його передвиборчим обіцянкам.