Активність народного депутата України Оксани Юринець у виборчому окрузі № 117 в травні 2015 року

Активність народного депутата України Оксани Юринець у виборчому окрузі № 117 в травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Депутатка Оксана Юринець часто відвідує 117 виборчий округ у місті Львів. Крім днів, відведених Верховною Радою України для роботи з виборцями, депутатка з’являється у окрузі також і в інший час. Однак така увага до округу не заважає депутатці дисципліновано виконувати свої обов’язки в Парламенті, адже рівень відвідуваності нею пленарних засідань і засідань комітету становить 95 %.

Оксана Юринець щомісяця проводить особистий прийом громадян (останній тиждень місяця). Потрапити на такий прийом не складає проблеми, адже про нього відомо заздалегідь. Крім того, для зручності, пропонується попередньо зателефонувати та узгодити час прийому. Як під час особистого прийому, так і під час зустрічей з виборцями, тематика звернень є різноманітною – від особистих проблем виборців до колективних звернень. Нерідко виборці звертаються і з питаннями, які не належать до повноважень депутата. Наприклад, під час зустрічі Оксани Юринець 7 травня виборці цікавилися питаннями процедури надання субсидій, озвучували проблеми захоплення підвальних приміщень одного із будинків жителів, пропонували ідеї для створення офісу міжфракційного об’єднання «Львівщина».

Відповідаючи за напрям транскордонного співробітництва (голова підкомітету ВРУ) депутатка часто ініціює та бере участь у зустрічах з представниками Львівської ОДА, органів місцевого самоврядування та відповідними експертами. 

На початку травня Оксана Юринець прозвітувала про свою роботу протягом березня-квітня у форматі Rada report Challenge (приклад звіту додається). Звіт було поширено у соціальних мережах депутата.

Таблиця: Факти особистої активності народного депутата України Оксани Юринець у виборчому окрузі № 117 у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
7.05 Франківська райдержадміністрація Львова Зустріч  з  виборцями округу Виборці Обговорення  роботи депутатки, особистих звернень кожного з виборців Особиста участь
26.05 Приймальня народного депутата Особистий прийом Виборці Особистий прийом Власні спостереження
25.05 ЛНУ ім.Франка «Чи потрібне державне фінансування партій» Студенти Участь у студентських дебатах про необхідність державного фінансування політичних партій.

ЗМІ http://lnu.edu.ua/index.php?q=information&new=1968

сторінка депутата в Facebook

25.05 ЛОДА Зустріч з американськими експертами Інституту Кеннана Міжнародні експерти, депутати міської та обласної ради Політична ситуація в країні, АТО

ЗМІ http://klichko.org/news/?id=24410

сторінка депутата в Facebook

25.05 Львівська політехніка Зустріч зі  студентами Студенти інституту гуманітарних і соціальних наук Робота депутата Верховної ради, законотворча діяльність. Приймальня депутата
26.05 МІОК (Львівська політехніка) Зустріч з колективом інституту Колектив інституту У Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою депутатка обговорювала роль діаспори в позиціонуванні України у світі. Приймальня депутата
26.05 Львівська політехніка Зустріч зі  студентами Студенти інституту економіки та менеджменту Економічна ситуація в країні, обговорення  законів та законопроектів, які мають вплив на економіку Приймальня депутата
27.05 ЛОДА   в.о. директора департаменту міжнародних зв’язків Лев Зазхарчишин та виконавчий директор АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна», Галина Литвин Разом з представником Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» депутат обговорювала подальші кроки комітету з питань європейської інтеграції щодо посилення ролі єврорегіонів у регіональній і транскордонній співпраці України з країнами ЄС, Приймальня депутата
27.05 ЛОДА Зустріч Директор департаменту охорони здоров’я Обговорення проблемних питань медичної галузі на Львівщині Приймальня депутата
27.05 Гімназія «Престиж» Зустріч з колективом Колектив навчального закладу Проблеми закладів освіти Приймальня депутата

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

У межах 117 округу знаходиться одна приймальня депутатки Оксани Юринець (вул. Наливайка, 5), яка працює з грудня 2014 року. Приймальня знаходиться в центральній частині Львова і обладнана як необхідною вивіскою, так і всіма технічними засобами. В цьому ж приміщенні розміщений офіс Львівської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка». Прийом виборців у цій приймальні проводиться лише двічі на тиждень (вівторок та четвер).

Інші дві приймальні депутата (Львів, проспект Червоної Калини, 103 та місто Винники) розміщені за межами округу, однак в них прийом проводиться щоденно.

З початку роботи приймальні депутат отримала більше 170 звернень виборців, як колективних, так і індивідуальних. Хоча тематика звернень є різною, зазвичай виборці просять про сприяння у вирішенні конфліктних ситуацій та розв’язанні проблем, які мають тривалу історію. З метою вирішення проблем виборців та на виконання своїх повноважень, Оксана Юринець подала близько 250 депутатських звернень.

Під час регулярних візитів в округ депутатка намагається зустрічатися як з виборцями, так і з представниками органів публічної адміністрації.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

Оксана Юринець, будучи головою підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, в травні організовувала та провела комітетські слухання щодо транскордонної співпраці та ролі в ній єврорегіонів. За результатами слухань було підготовлено рекомендації, які надіслані у відповідні органи влади, а також поданий депутатський запит до Мінекономіки про надання інформації про стан виконання Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2011–2015 роки.

Серед інших запитів, з якими у травні зверталася Оксана Юринець є запити:

Законотворча діяльність депутатки за звітний період характеризується підготовкою проектів Постанов про Звернення до інституцій та держав-членів Європейського Союзу щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України та про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України», які вже є прийнятими у Верховній Раді.

Також Оксана Юринець, спільно з іншими народними депутатами з Львівщини є співавтором законопроекту про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України щодо тимчасового ввезення автомобілів. Цей проект закону є важливим для Львівської області, адже націлений на вирішення проблем жителів прикордонних областей, які купуючи автомобілі з реєстрацією в іншій державі зобов’язані перетинати митницю кожних 5 (10) діб, що в свою чергу збільшує черги на митних пунктах пропуску та провокує корупцію як у митних органах, так і в ДАІ.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

12 травня на сторінці Facebook депутатка розмістила звіт за останніх два місяці своєї роботи (березень – квітень 2015) у формі, пропонованій ініціативою VoxUkraine.org. Регулярне інформування виборців про власну депутатську діяльність здійснюється Оксаною Юринець через соціальні мережі, а також сайт обласної організації «УДАРУ».

Активність депутата у мережі Інтернет

Депутатка є досить активним користувачем Facebook, через який інформує виборців про свою діяльність як у Верховній Раді, так й у виборчому окрузі. Зважаючи на те, що Оксана Юринець очолює Підкомітет з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС тематично інформація про діяльність цього Підкомітету є домінуючою в повідомленнях. Крім того, депутатка також розміщує свої звіти, інформує про особистий прийом, участь у зустрічах і обговореннях та коротко описує їх результати. Також анонсує свою участь у телепередачах.

Важливо також відмітити, що депутатка особисто комунікує із дописувачами та конструктивно сприймає їх критику і пропозиції. Зокрема, часто пропонує таким дописувачам безпосередньо зустрітися, щоб обговорити їхні пропозиції. Особистий сайт депутатки (yurynets.org.ua) знаходиться в тестовому режимі і не оновлюється.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Інформування засобами масової інформації виборців про реалізацію депутатом своїх повноважень не є поширеним явищем. Час від часу місцеві ЗМІ передруковують прес-релізи, підготовлені у обласній організації «УДАРУ», або ж повідомлення депутатки у соціальних мережах.

Таблиця: Висвітлення місцевими ЗМІ роботи народного депутата України Оксани Юринець у місцевих ЗМІ у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Посилання
14.05 Сайт ЛОО ПП «УДАР Віталія Кличка» Міністерство економіки і Мінфін ігнорують покладені на них обов’язки Прес-реліз Збалансоване Про результати комітетських слухань щодо посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонної співпраці України http://lviv-udar.com/archives/8916
13.05 Сайт ЛОО ПП «УДАР Віталія Кличка» Україна недостатньо використовує можливості, які їй надає Євросоюз, – Юринець Думка депутата Нейтральне Про комітетські слухання на тему «Посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонної співпраці України» http://lviv-udar.com/archives/8913
13.05 Сайт ЛОО ПП «УДАР Віталія Кличка» Юринець: депутату потрібна не недоторканність, а імунітет для здійснення своїх повноважень Позиція депутата Збалансоване Про участь у ефірі телеканалу «112.Україна» http://lviv-udar.com/archives/8913
05.05 Сайт ЛОО ПП «УДАР Віталія Кличка» Юринець: завдяки позиції Польщі в Європарламенті змінюється риторика щодо України Позиція депутата Нейтральне Про участь у ефірі Громадського радіо про візит української парламентської делегації до Варшави щодо обороноздатності України і перспективи безвізового режиму з Євросоюзом. http://lviv-udar.com/archives/8880
08.05 Сайт ЛОО ПП «УДАР Віталія Кличка» Оксана ЮРИНЕЦЬ: Львівщина – добрий приклад транскордонного співробітництва Позиція депутата Нейтральне Про організацію комітетських слухань на тему «Посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонного співробітництва» http://lviv-udar.com/archives/8898

Висновок

Оксана Юринець активно комунікує з виборцями округу, є відкритою до зустрічей та обговорення проблемних питань у межах округу і не тільки. Окремо варто відзначити проведення періодичних зустрічей зі студентами львівських вишів, інформування громадськості про роботу народного депутата, публічного обговорення законопроектів чи прийнятих законів. Протягом травня депутатка брала активну участь у роботі Комітету – організовувала комітетські слухання, брала участь у тематичних зустрічах, представляла позицію Комітету на загальнонаціональних та місцевих телеканалах.