Історії партій

Історія партії "Блок Петра Порошенка"

Історія партії "Блок Петра Порошенка"

Партія “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” «СОЛІДАРНІСТЬ» у Державному реєстрі політичних партій має реєстраційний номер 1418, а датою її реєстрації значиться 5 травня 2000 р. На початку виборчої кампанії 2014 р. ця партія позиціонувалася як правонаступниця Партії “Солідарність” (реєстраційний номер 1598, дата реєстрації – 22.03.2001), яку Петро Порошенко очолював з 2001 по 2005 рік, поки не став заступником голови тогочасної пропрезидентської Політичної партії “Народний Союз “Наша Україна”. Партія “Солідарність” була створена у 2001 р. та вже у 2002 р. стала парламентською партією, коли пройшла до Верховної Ради у складі  Виборчого блоку політичних партій “Блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. Проте невдовзі партія занепала, втративши своїх ключових членів, які поповнили команду тогочасного президента В. Ющенка. Як результат, у 2013 р. реєстраційне свідоцтво “Солідарності” було анульовано за рішенням суду та спираючись на те, що партія впродовж 10 останніх років не брала участі у парламентських або президентських виборах, як того вимагає Закон України “Про політичні партії в Україні”.

Попри те, що автентична “Солідарність” припинила своє існування у недалекому минулому, її, задля “упізнаваності” президентської сили на парламентських виборах, було фактично “реанімовано”. Так, для реєстрації на парламентських виборах команда Петра Порошенка взяла під контроль дрібну і малоуспішну в політичному плані Політичну партію “Національний альянс свободи та українського патріотизму “НАСТУП” (до 2013 р. - “Всеукраїнська партія Миру і Єдності”, реєстраційний номер №1418, дата реєстрації - 05.05.2000), перейменувавши її на “Всеукраїнське об'єднання “Солідарність”. Треба зазначити, що практика використання партійної назви, яка тотожна або майже дослівно повторює назву іншої, чинної або вже неіснуючої партії не суперечить українському законодавству, хоча, до прикладу, у Грузії партіям заборонено законом використовувати ті назви, абревіатури і символи, які повторюють уже колись існуючі, навіть у ліквідованої партії, якщо з часу її ліквідації пройшло менше 4 років. Цікавим фактом є те, що 6 жовтня 2014 р. Міністерство юстиції України зареєструвало ще один “клон” колишньої партії Петра Порошенка – Політичну партію “Солідарність” (реєстраційний номер - 252-п.п.), керівником якої значиться Костецький Станіслав Іванович, колишній голова Спілки поляків України.

На зміні назви трансформації президентської сили не завершилися - у серпні 2014 р. на позачерговому Х з’їзді було ухвалено рішення про наступне перейменування ВО “Солідарність” на “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”. Згодом, після Позачергових парламентських виборів 2014 року, назва трансформувалася у ПАРТІЯ БЛОК ПЕРТА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ». На офіційному сайті партії у розділі “Про партію” опис партійної історії обмежувався трьома реченнями, зокрема зазначалося, що політична партія “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” започаткувала свою історію 27 серпня 2014 р. Станом на листопад 2016 р. на партійному сайті жодного опису історії партії не розміщено.

Щодо партії “Національний альянс свободи та українського патріотизму “НАСТУП”, реєстраційні документи якої використала команда Петра Порошенка для участі у виборах, то вона була створена 29 січня 2000 р., сповідувала ідеї слов’янської єдності та східного православ’я та пропагувала ідею повернення Україні її історичної назви – Київська Русь. Ця партія неодноразово, але кожного разу неуспішно брала участь у виборчих кампаніях 2002, 2006 та 2007 рр.

Після парламентських виборів 2014 р. була утворена фракція ПАРТІЇ БЛОК ПЕРТА ПОРОШЕНКА, яка об’єднала представників ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”, колишніх членів партії “УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, а також низку журналістів, громадських активістів і політичних діячів. Серед 150 депутатів фракції на той час 43 були членами ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”, 104 – безпартійними, троє – членами інших партій (Українська Народна Партія (М. І. Кучер), Конгрес Українських Націоналістів (А. Я. Лопушанський), Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” (С. І. Мельник).

Golosuvanya BPP